Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-11-2009, 16:49   #21
corneliusk
ford::beginner

Model: Focus MKII
Silnik: 1.6 TDCI (109PS)
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: 2.0tdci na zimnym kopci na biało.

No panowie, ja już to przerabiałem. Jak auto na zimnym kopci (na biało lub lekko niebieskawo) to najprawdopodobniej wtryski. Ja niestety musiałem wymienić. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kosztowało mnie to 1500zł za komplet. Dawcą był citroen. I od tej pory autko pracuje równo i nie kopci. Taka rada. Jak już wymieniasz to najlepiej komplet. Ponoć w Tucholi jest gość, co regeneruje wtryski. Znajomy robił w vw bora i gra mu do dzisiaj.

Stary 14-11-2009, 19:03   #22
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Jakoś nikt się nie zająknął o świecach grzejnych - na kompie wyjdzie, czy wszystkie są sprawne, można też samemu sprawdzić po zdjęciu (odkręceniu) szyny zasilającej.
Niesprawne świece to nierówne wolne obroty na zimnym silniku, białawe kopcenie, spalanie stukowe na zimnym przy mocniejszym depnięciu, a także wolne nagrzewanie się silnika - cztery świece to prawie 500W mocy cieplnej, w tdci świece grzeją nie do zgaszenia lampki, nie do zapalenia silnika, ale grzeją aż silnik osiągnie ok 60 st.
Stary 15-11-2009, 10:08   #23
bocheno
ford::advanced

Imię: Mariusz
Model: S-Max/B-Max
Silnik: 2.0EB/1.0EB
Rocznik: 2014/2015

Opisywany przez Was problem dotyczy także i mojego auta z tym że ja mam 175tyś km. Po odpaleniu lekko nierówno i po chwili białawy bączek z rurki... Później objawy ustępują. Znajomy mechanik twierdzi podobnie jak <wojtekjanus> że grzałki trzeba by sprawdzić i pewnie wymienić. Koszt grzałek podobno około 30zł/szt. - wymiana nie wiem.
bocheno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-11-2009, 10:16   #24
corneliusk

Owszem. Może macie rację z tymi grzałkami. Ja tylko mówię jak u mnie się skończyło dymienie i nierówna praca na zimno.
Stary 20-11-2009, 22:51   #25
p.s.
ford::average

Model: Fiesta mk.VI
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał CIABAH Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mi nie kopcił ale gasł wyina byla erg zaworu , wymienili i dziala . tylko ze teraz z rana na zimnym silniku zaczynaja mi falowac obroty delikatnie szarpie i z rury dymi jasny dym!!!!! i w samochodzie strasznie smierdzi ... i nie mam za cholery pojecia co to moze byc
może być tak jak pisał kolega corrleone.
Ale zapach spalin w środku to może być też uszczelka pod wtryskiem. Kosztuje (dosłownie) grosze, ale wymiana już sporo więcej. Z resztą pisali o tym sporo wcześniej, napewno jest w archiwum.
No i oczywiście świeczki...
p.s. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2009, 18:46   #26
Bux
ford::average

Model: Focus mkI
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2001

Wyższe obroty na zimnym to normalka "cuś" jak ssanie spróbujcie sobie powłączać media tzn. klima, ogrzewanie tylinej szybki to jeszcze trochę podskoczą. Biały dymek to najszybciej para wodna a i trochę niebieskawy też nie groźne bo nie wszystek olej jest zbierany patrz podwyższona gęstoś przy niskiej temp, aby nie za długo.
Bux jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2009, 19:58   #27
corneliusk

Koledzy też mają dużo racji. Najlepiej jedź do mechanika i zdiagnozuj problem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 09-12-2009, 15:52   #28
tobix
ford::amateur

Model: FOcus
Silnik: 1,6 tdci 66 kW

Dodam od siebie że miałem prawie wszystkie wspomniane powyzej objawy w swoim citroenie 1,9 DW8Y - dymił na szaro-niebiesko, chodził nierówno a jak zgasł na rozgrzanym silniku to nie odpalał. Dodatkowo zaczął głośniej chodzić.

Winien był elektroniczny czujnik kąta wyprzedzenia zapłonu - motor cały czas chodził w trybie awaryjnym, poprawiało się jak się już nagrzał.
Po wymianie czujnika minęło jak ręką odjął, zakładam że wielu z WAs ma silniki z PSA a fordowskie konstrukcje mogą mieć podobne rozwiązania więc radzę pójść również w tę stronę (lub przynajmniej sprawdzić ten wariant).
Z doświadczenia wiem że zużycie wtryskiwaczy to: zwiększone spalanie, trudności z uruchomieniem i dymienie na czarno przy obciążaniu silnika - powodowane niedostatecznym rozpylaniem paliwa.

powodzenia
tobix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 23:01   #29
januszek67

Model: Focus Ghia
Silnik: 2.0tdci 136km
Rocznik: 2006

Cytat:
Napisał tobix Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dodam od siebie że miałem prawie wszystkie wspomniane powyzej objawy w swoim citroenie 1,9 DW8Y - dymił na szaro-niebiesko, chodził nierówno a jak zgasł na rozgrzanym silniku to nie odpalał. Dodatkowo zaczął głośniej chodzić.

Winien był elektroniczny czujnik kąta wyprzedzenia zapłonu - motor cały czas chodził w trybie awaryjnym, poprawiało się jak się już nagrzał.
Po wymianie czujnika minęło jak ręką odjął, zakładam że wielu z WAs ma silniki z PSA a fordowskie konstrukcje mogą mieć podobne rozwiązania więc radzę pójść również w tę stronę (lub przynajmniej sprawdzić ten wariant).
Z doświadczenia wiem że zużycie wtryskiwaczy to: zwiększone spalanie, trudności z uruchomieniem i dymienie na czarno przy obciążaniu silnika - powodowane niedostatecznym rozpylaniem paliwa.

powodzenia
ja nie jestem magikiem, ale wiem ze w dizlu bialy dym to nie dobrze,moga to byc uszczelniacze na zaworach
januszek67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 23:02   #30
MĄKA
ford::advanced

Imię: Tomaszek
Model: FORD S-MAX Tytanium SONY PREMIUM
Silnik: 2.0 TDCI 140KM/ 163 mapa by m.soszka
Rocznik: 2011

witam, podepne się do tematuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
u mnie po odpaleniu autka przy temp. około zera może -1 stopień z wydechu szedł biały dym przy czym zaznaczam że wtryski sa swiezo po regeneracji - wymienione 4 rozpylacze (robiony w Bosch Bojarski Gryfino), dymienie znacznie zmalało po przejechaniu około 2 km+ pare minut na odtajenie szyb na postoju. Mondzia ma ogólny problem z nagrzaniem nie wiem czy to są termostaty, czy czujnik temperatury a moze winne wszystkiemu są świece żarowe (grzejne)
Radźcie za co sie zabracGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MĄKA jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania