Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2009, 10:26   #1
mack11
ford::average

Model: Mondeo kombi [mk4]
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie grzanie świec

wita.Mondek tdci.Mam zapytanie odnośnie grzania świec.U mnie kontrolka świec żarowych gaśnie wraz z pozostałymi głównie z poziomem płynu do spryskiwaczy czy tak jest w tych modelach czy powinna palić się dłużej?

mack11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 17:22   #2
marctwain
ford::advanced

Model: MONDEO KOMBI AUT. ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130@152/302@341Nm
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: grzanie świec

Nie wiem czy "powinna" razem z innym, ale pali się ona bardzo krótko i nawet na zimnym po nocy gaśnie raczej z pozostałymi. tak na oko. Zima może troszkę dłużej, ale nie wiecej niż kilka sekundGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marctwain jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 19:40   #3
Snajper_881

Witam!
To ja się podepnę do tematu.
U mnie słychać wyłączenie przekaźnika po około 31 sekundach od włączenia zapłonu. I teraz moje pytanie, kiedy najlepiej zapalać? Po rozłączeniu przekaźnika? Tylko że wtedy świece już stygną bo prąd już do nich nie dochodzi. Czy może lepiej po około np. 15 sekundach bo pierwsze dawki jeszcze "pójdą na ciepło" ?
Pozdrawiam!
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 20:09   #4
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

Cytat:
Napisał Snajper_881 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie słychać wyłączenie przekaźnika po około 31 sekundach od włączenia zapłonu.
A wiesz po co to jest? Moim zdaniem:
1. Żeby w razie dłuższego kręcenia komory nie wystygły.
2. W przypadku natychmiastowego odpalenia jest to jeszcze szybkie dogrzewanie, aby silnik miał stabilną pracę.
A kiedy i jak kręcić? To już b. ładnie opisano w instrukcji.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez karex ; 15-12-2009 o 20:11
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2009, 20:36   #5
Snajper_881

Jak to jest dokładnie? Bo są chyba tutaj mylone dwie rzeczy:
-świece żarowe
-świece od podgrzewacza płynu chłodzącego (opcja)
Świece żarowe ułatwiające rozruch silnika wysokoprężnego bynajmniej w TDCi nie grzeją aż do osiągnięcia temp. roboczej silnika tylko przez określony czas od momentu włączenia zapłonu-30 sekund.
Świece od podgrzewacza płynu (żarowe) działają od momentu uruchomienia silnika do momentu uzyskania temp. pracy silnika czyli 90 stopni. Potem z tego co wiem są rozłączane. Może to ktoś potwierdzić?
Co jeżeli temp. silnika spadnie, świece od dogrzewacza są włączane jeszcze raz?
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 09:36   #6
marctwain
ford::advanced

Model: MONDEO KOMBI AUT. ghia
Silnik: 2.0 TDCI 130@152/302@341Nm
Rocznik: 2005

Jakie 30 sekund w TDCi? Dzisiaj sprawdziłem: było u mnie -12C. Od momentu włączenia do zgaśnięcia grzały jakieś 5-6 sekund i od strzały zapalił. 30 sekund to grały świeczki w starych beczkach, teraz są szybkogrzejne.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
marctwain jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 09:50   #7
karex

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07

No to jak nie wierzycie to się podepnijcie pod świece żarowe które grzeją komory spalania i zmierzcie sobie czas. I nie mylcie zgaśnięcia kontrolki z zakończeniem grzania świec. To już od co najmniej kilkunastu lat jest od siebie niezależne, czyli gaśnie kontrolka, a świece dalej żarzą.

A podgrzewacz wody zimą będzie działał kilka minut, ale to jest już o tyle nie mierzalne, że zależy od wielu warunków - obciążenia silnika, temp. na zewnątrz, intensywności ogrzewania wnętrza pojazdu i pewnie jeszcze coś by się wynalazło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .

Oczywiście mój post dotyczy zimnego silnika...
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 11:23   #8
mack11
ford::average

Model: Mondeo kombi [mk4]
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008

z tego co Piszecie ciężko wywnioskować czy ma być jak jest u mnie.Chodzi o to że kontrolka świec gaśnie razem z kontrolką poziomu płynu do spryskiwaczy czy powinna świecić niezależnie?
mack11 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 13:02   #9
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał marctwain Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jakie 30 sekund w TDCi? Dzisiaj sprawdziłem: było u mnie -12C. Od momentu włączenia do zgaśnięcia grzały jakieś 5-6 sekund i od strzały zapalił. 30 sekund to grały świeczki w starych beczkach, teraz są szybkogrzejne.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nawet jeśli zgaśnie kontrolka to świece dalej pracują właśnie przez ok 30 sekund. Gasnąca kontrolka jest tylko informacją dla kierowcy kiedy może włączyć silnik.

MAck11 rzeczywiście kontrolka świec pali się krótko, ja też tak mam
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-12-2009, 13:17   #10
matrog19

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał mack11 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Chodzi o to że kontrolka świec gaśnie razem z kontrolką poziomu płynu do spryskiwaczy czy powinna świecić niezależnie?
A pali ci dobrze? Jeśli tak to jakie to ma znaczenie kiedy gaśnie. Przecież nie ma reguły, że powinny kontrolki gasnąć od prawej do lewej strony czy odwrotnie a może na przemian. Gaśnie to gaśnie, startujesz i jedziesz... Czego tu się doszukiwać.
Odpowiedz

Zasady postowania