Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-12-2009, 13:06   #1
robson66
ford::amateur

Model: Ford Transi
Silnik: 2.5 TD
Rocznik: 96
Angry Transit 96r 2.5TD nie odpala!

Oto cała historia forda ****oworda:
W ciepłe dni stoi zawsze nawet 3 dni i odpala od strzału , a teraz gdy jest mróz to jak auto postoi więcej niż 4 godziny to musze go odpalać od 2 samochodu i jakoś odpalał. W sobotę w południe go postawiłem i wziąłem akumulator do wolnego ładowania(ładowął się ok 20h) kontrolka na akumulatorze zielona (akumulator centra, chyba 73 Amperogodziny czy coś takiego) i ni ch*a nie odpalił, tylko kręci i nie łapie, podłączyłem przez kable akumulator z mojego 2 auta i tak samo...nie wiem o co chodzi. Znajomy mi doradził, że może paliwo zamarzło i aby wlać denaturatu. I już miałem wlać a tu mi c****j(wlew) nie chce się otworzyć....przekręcam kluczyk do płowy i dalej nie idzie... psikałem odmrażaczem, wd40.... powiedzcie mi jak go inteligentnie wyrwać aby nic do środka nie wpadło.

PS: Fordzik ma pompe paliwa i wtrysk nowy, rozrusznik po regeneracji...

Proszę o pilną odpowiedź ponieważ nie mam czym dowieść towaru do sklepu na wigilie..

robson66 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 15:47   #2
szewczyk82
ford::average

Imię: Krzysztof
Model: Ford Transit x3, Galaxy 1,9 Tdi 150ps
Silnik: 2,5 td 86ps, Tdci 2.0 125ps,Tddi 85ps 2,5 V6 170ps
Rocznik: 1998, 2003, 2000
Domyślnie Odp: Transit 96r 2.5TD nie odpala!

Kolego co do odpalania obiawy AKU, ale jeśli go ładowałeś to odpada. Piszesz, że pompa nowa i wtryski...a może nie są dokładnie i odpowiednio wyregulowane? W plusowej temperaturze mógł jakoś palić a teraz klops? Co do wlewu paliwa to spróbuj podgrzać suszarką i kombinuj aż otworzysz...prawdopobobnie przekręcił się taki "będyks" wkładka zamka, mi w lato to się stało kręciłem aż wskoczyło i otworzyłem. Do środka nie powinno nic wpaść bo jest siatka (jak nikt jej nie przedarł), a nawet jak wpadnie to złego nie da zrobić bo filtr paliwa nie przepuści. Jeśli zamek nie pójdzie to musisz delikatnie rozwiercić wkładkę zamka, ale najpierw nawet na szrocie zakup sobie wkładkę (pasuje chyba też od drzwi). Wlanie do baku denaturatu nic nie da bo i tak nie odpali. W filtrze paliwa masz trochę ropy więc zanim z baku zaciągnie musi to spalić.
Musisz go jakoś odpalić, może bezpośrednio do filtra wlać odrobinę denaturatu?

Ja bym zrobił tak....wlał do baku STP do wtrysków, 0,5 litra MIXOLU, na końcu zalał do pełna ropy. Weź farelkę i wsać ją pod maskę i niech tak podmucha sobie...powinien zapalić. A świeca żarowa (płomienna) ci się świeci? Może świece masz walniętą?
Może sprawdz elektrozaworek pompy wtryskowej.

Ostatnio edytowane przez szewczyk82 ; 20-12-2009 o 15:54
szewczyk82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 16:03   #3
robson66

ten zaworek już miałem robiony. Masz może jak wgląda na kontrolka świecy? bo nie wiem która to. Ona ma świecić czy nie? jeszcze spróbuje wlać tego denaturatu do filtra i go przeciągnąć

Edit: Wlew paliwa raczej zamrożony nie jest bo do ponad połowy się kluczyk przekręca I trochę się wlew otwiera.
Stary 20-12-2009, 16:12   #4
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Skoro zawsze - jak było ciepło odpalał od strzału, to się raczej nie zapowietrza.
Moim zdaniem masz słaba kompresję. Odpal z holu (z trójki) i pojedź na pomiar ciśnienia sprężania. Bez tego nie ma sensu szarpać się i wydawać kasę. Jeżeli przyczyna jest w braku kompresji, to NIC za żadne skarby nie pomoże w duży mróz (tylko długie holowanie, ewentualnie samostart, ale to jest morderstwo dla silnika na dłuższą metę)).
Pomiar kosztuje nie więcej jak 100zł, robi się na ZIMNYM silniku (musi wystygnąć), jeżeli bedziesz miał jeszcze 26-28 barów, to można szukać innej przyczyny (nominalnie jest 34 bary).
Wlewanie denaturatu ma sens przed mrozami, kiedy woda w paliwie jeszcze nie zamarzła, teraz - nawet jeśli jest woda w paliwie - to nic nie da. Nie ruszaj filtra, bo ci się rozszczelni na uszczelce...

Korek wlewu ci zamarzł czy się zacina? Jeżeli zamarzł i nie masz tam prądu dla suszarki, to polej go gorącą wodą, w domu wysuszysz.

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 21-12-2009 o 09:01
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 23:48   #5
KilarX

Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1999

Witam.
Postanowiłem się udzielić, bo może komuś pomogę a nie chcę zakładać kolejnego wątku.
Miałem problem z odpaleniem mojego Transita przez trzy dni - tzn trzy dni nie odpalił...
Podstawowym probemem był akumulator - kupowałem auto w czerwcu, pierwszy diesel, pierwszy dostawczak więc mało się znałem. Akumulator był z osobówki 45Ah i takie tam, latem odpalał elegancko a teraz dupa.
Kupiłem nowy aku Centra Futura 700A chyba - nie odpalił ale akumulator był słaby. Naładowałem na maxa - kręcił ładnie ale auto nadal nie odpalało - załamałem się totalnie. I wtedy spotkałem na parkingu pod blokiem sąsiada, który również ma Transita - powiedział, że on psika takim aerozolem do filtra powietrza i jemu zawsze odpala. Kupiłem taki starter, zdjąłem tą czarną rurę z silnika, psiknąłem tam, założyłem rurę spowrotem, przekręciłem kluczyk, poczekałem z 5 sekund i ODPALIŁEM !!! :580:
Od wczoraj odpalam bez problemów. Rano muszę psiknąć, a w ciągu dnia odpala mi za pierwszą próbą.
Nie znam się na tym za bardzo, ale to chyba chodzi o temperaturę powietrza zasysanego do silnika. Mi pomogło - jak ktoś ma problemy to warto spróbować.
KilarX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 08:57   #6
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

KilarX, te samostarty zawierają eter, który jest silnie wybuchowy i dlatego silnik odpala.
Niestety, stosowanie samostartu (plaków także)jako codzienna metoda na odpalenie na mrozie, to najprostsza droga do zniszczenia silnika.
Prawdopodobnie nie masz kompresji w cylindrach i to jest przyczyną niepalenia na mrozie.
Stary 21-12-2009, 12:16   #7
KilarX

Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1999

Dziś nie musiałem go użyć - od dnia w którym odpalił staram się go częściej odpalać i jeździć trochę i dziś rano odpalił mi normalnie.
Kompresję sprawdzę i tak, ale to po mrozach. Co do tego środka z eterem to powiem jako ciekawostkę, że jest to środek amerykański i jak szukałem składu na polskiej naklejce to nie znalazłem, pomyślałem że to dziwne i zdarłem naklejkę z informacją od polskiego importera i co znalazłem pod spodem ?
Ostrzeżenie, żeby pod żadnym pozorem nie używać tego do samochodów z świecami żarowymi... polski importer zapomniał najwyraźniej o tej mało istotnej informacji. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
KilarX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 12:59   #8
correk29

Model: TRANSIT II
Silnik: 2.5D
Rocznik: 1998

Z otwieraniem wlewu to ja mam taki sposób podgrzewam kluczyk zapalniczką i wkładam parę razy i zawsze pomagało.Branie prądu przez kable to lipa bo muszą byc naprawde dobre sprawdza sie przekrój taki jak do spawarki ja sobie sam takie zrobiłem
correk29 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 21:17   #9
robson66

normalnie dzień cudów dzisiaj!
puściły mrozy(dzisiaj tylko -3), Akumulator naładowałem i podłączyłem od razu kable z 2 samochodu i odpalił na dotyk i od razu otworzył się wlew paliwa!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czyli od razu kupować nowy porządny akumulator z porządnym kopnięciem? czy szukać przyczyny dalej.
Niestety nie mam skąd przełożyć drugiego aku na próbę bo mam 2 słabe benzyniaki: e36 1.6 i alchambre 2.0 więc tam aku jest bez szału.
Odpowiedz

Zasady postowania