Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-12-2009, 20:31   #1
massiwo
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008
Domyślnie spryskiwacze szyb (wszystkie 3) zal.pl

zaczela sie zima i widze, ze tematy na forum ruszyly... takze zakladam i swoj

plyn zimowy do -22 leje juz od ok 2mc takze wykluczam czyjesz pytanie czy nie mam w ukladzie jeszcze letniego plynu, otoz nie, na dowod pisze, ze nie zamarzl w zbiornku, wezyk z lewej strony idacy pod mache rowniez miekki, podgrzewanie raczej dziala bo odtaja, wokol
spryskiwaczy
jednakze spryskiwacze nie dzialaja :/ generalnie kupilem odmarzacz do zamkow, siknalem i z rana bylo ok, pomimo, ze stal na dworzu... jednakze w drodze juz odmowily posluszenstwa raptem po 30km... czyli inzynierowie od mondeo w 2000 roku nie mogli skopiowac pomyslu od swoich kolegow z audi starszych rocznikowo i dali spryski na maske, zamiast pod maske co za tym idzie wnioskuje, ze temp na dworzu -12... to przy predkosci 100km/h wynosi nie wiem ile!? -20, -25, ze zamarza!? jak przystanalem na 10min w jednej miescinie to bylo -14, ale w trasie pokazywalo -20 takze zawyzl o 6...

zadam 2 proste pytania, czy macie podobnie!? jak sobie poradzic, zalac lepszy plyn? do -30 styknie? niestety tylni sprysk mi nie chodzi :/ ale przeboleje, jednakze w trasie 200km stopki co 15-30min zeby umyc szyby to katorga... i bezpieczenstwo spada Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

massiwo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 20:54   #2
Pakul92
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.8 16v
Rocznik: 1998
Domyślnie Odp: spryskiwacze szyb (wszystkie 3) zal.pl

Powiem tak... mam tak samoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. najlepsze wyjście to gorące auto odrazu do garażu dawać, i przed wyjazdem odrazu psikać na szyba... ale jak ktoś niema to zostaje tylko i wyłączne lepszy plyn i WD 40 przed każdym ruszanie popsikać i odczekać z 5 min a potem dopiero próbować psikać...
Pakul92 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 21:03   #3
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał massiwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dali spryski na maske, zamiast pod maske
hmm nie wiem czy dobrze zrozumialem, ale tak z tego wynika, ja mam spryski na masce, poza tym mam ten sam problem, mozesz go rozwiazac tak, ze dolac do pojemnika z plynem zimowym denaturat albo spirytus, dobrze wymieszac i automatycznie masz plyn o nizszej temperaturze zamarzania
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 21:08   #4
Pakul92

to tez nie jest zły pomysł... ale na upały około 30 stopni trzeba zaś wymienić płyn...
Stary 20-12-2009, 21:16   #5
massiwo

kur... co za gowno kupilem... nic tylko sprzedac, a moze ten plyn z biedronki to nie do -22, a do -10

testowaliscie!?

jakie propocje denaturatu/spirytusu przyjac!?

z tymi spryskami to chodzilo mi o to, ze wczesnej jezdzilem a3 i dysze byly pod maska Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-12-2009, 21:17   #6
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał Pakul92 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
to tez nie jest zły pomysł... ale na upały około 30 stopni trzeba zaś wymienić płyn...
myślę że do wiosny czy lata zdążymy wypsikać zimowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 21:20   #7
massiwo

Cytat:
Napisał maestro06 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
myślę że do wiosny czy lata zdążymy wypsikać zimowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i to nie raz, niedlugo jade na swieta 450km w jedna strone i radzilbym mojemu mondeuszowi, zeby nie powalal, ze swoim szefem, bo zaczne mu lac paliwo z beczki i zobaczymy kto na tym gorzej wyjdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

zartuje sobie...

ale to smieszne, przeciez -15st to zaden mroz, to na syberii w ogole autami nie jezdza?
Stary 20-12-2009, 21:26   #8
Pakul92

Cytat:
Napisał massiwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i to nie raz, niedlugo jade na swieta 450km w jedna strone i radzilbym mojemu mondeuszowi, zeby nie powalal, ze swoim szefem, bo zaczne mu lac paliwo z beczki i zobaczymy kto na tym gorzej wyjdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

zartuje sobie...

ale to smieszne, przeciez -15st to zaden mroz, to na syberii w ogole autami nie jezdza?
Hehe tam tylko chyba ratrakiGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jak zużywasz dużo płynu to dolej mu trochę spirytusu i wymieszaj... to powinno pomóc ale do lata musiał byś wszystko zużyć i nalać letniego... Płyn z biedronki??... niewiem nie próbowałem ale myślę ze takie płyny itd lepiej kupować w sklepach motoryzacyjnych... różnica 5-10zł ale wiesz co masz...

Ostatnio edytowane przez Pakul92 ; 20-12-2009 o 21:31
Stary 20-12-2009, 21:32   #9
massiwo

ile propocji 2;1... czy mniej!?

a ta Twoja porada z 1go posta, to co, Ty myjesz szyby tylko przed wyjazdem, a pozniej co, juz sie nie brudza? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-12-2009, 21:36   #10
leon 72

Imię: Leszek
Model: Ford Galaxy
Silnik: Diesel 2.0 180km
Rocznik: 2018
Post Odp: spryskiwacze szyb (wszystkie 3) zal.pl

Mam pytanie, kiedy dzialaja podgrzewacze spryskiwaczy, wlaczaja sie wraz z ogrzewaniem przedniej szyby przy -4 automatycznie ???
leon 72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania