Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-12-2009, 16:47   #41
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Cytat:
Napisał józek123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jeżeli mogę jeszcze coś od siebie dodać,to nie trzeba się tak przejmować falowaniem temperatury na zegarach ponieważ jeżeli jest w samochodzie ciepło tz że płyn chłodzący ma odpowiednią ciepłotę.Trochę inżynierowie forda zawalili i w niefortunnym miejscu zinstalowali czujnik temp. Pozdrawiam józek
To racja, ale nie tak do końca z tym nie przejmowaniem się. Czujnik ten nie jest tylko po to, żebyś Ty wiedział jaka jest temperatura(na wskaźniku temperatury), ale także po to aby ECU dobrał mieszankę paliwa w zależności od temperatury silnika.
Jeżeli ECU dostaje informację o niedogrzaniu silnika, to zdecydowanie więcej tego paliwa w mieszance jest zapodawane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..

Stary 14-12-2009, 17:15   #42
józek123
ford::amateur

Imię: józek
Model: mondeo kombi
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2002
Smile Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Cytat:
Napisał Zawika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To racja, ale nie tak do końca z tym nie przejmowaniem się. Czujnik ten nie jest tylko po to, żebyś Ty wiedział jaka jest temperatura(na wskaźniku temperatury), ale także po to aby ECU dobrał mieszankę paliwa w zależności od temperatury silnika.
Jeżeli ECU dostaje informację o niedogrzaniu silnika, to zdecydowanie więcej tego paliwa w mieszance jest zapodawane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
Tak masz rację jest jedno ale ,jeżeli wskzówka na zegarze utrzymuje się nad drugą kreską tz ,że jest wszystko w porządku a wynika to z pomiarów jakie wykonał mój mechanik.Temperatura oscylowała w granicach 80 stopni. Poza tym w autku jest ciepło.Pozdrawiam józek
józek123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2009, 00:10   #43
CIABAH
ford::average

Imię: Adam
Model: Focus 2
Rocznik: 2005

panowie ze tak zapytam wymieniacie termostaty czy obudowy termostatów?
CIABAH jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2009, 12:44   #44
józek123

Imię: józek
Model: mondeo kombi
Smile Odp: Znowu termostat ??? To chyba niemożliwe :)

Cytat:
Napisał CIABAH Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
panowie ze tak zapytam wymieniacie termostaty czy obudowy termostatów?
Termostaty
józek123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2009, 13:04   #45
darix

Imię: Darek
Model: Mondeo
Silnik: TDDI 2.0
Rocznik: 2004

Witam,
Koledzy a czy spotkaliście się może z problemem nadmuchu (a właściwie brakiem) na tył. Zauważyłem, że jak włączam nawiew na nogi to z przodu daje dość dobrze a na tył praktycznie nic.
darix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 20:39   #46
massiwo

Silnik: 2.0 145KM
Rocznik: 2008

zapytam o swoje... czyli przyszla temp -10-15st i auto caly czas w trasie tylko 68-72st troche malo, latem 3mal ok 80... a jak krecilem to i 90, ale teraz nawet jak krece to nie wskoczyl na 90, tylko gora 80

dlubac cos czy zostawic jak jest!? jak to wplywa na silnik i spalanie!? jezeli dlubac to od tego temostatu pod akumulatorem zaczac!?
massiwo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 00:11   #47
incognitus

Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM

Cytat:
Napisał massiwo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dlubac cos czy zostawic jak jest!?
jak latem nie trzyma to dlubac na pewno
sprawdz czy duzy termostat puszcza, jesli nie to zacznij wymiane od malego

jak zimny silnik to wiecej pali, plywanie tez za dobrze nie wplywa na niego
Stary 21-12-2009, 07:33   #48
massiwo

jakie to koszta jezeli chodzi o termostaty, maly oraz duzy... oczywiscie ori, zaden zamiennik!?

i dlaczego zaczynac od malego, z tego co przegladalem to chyba lepiej od duzego!?

plywanie tzn co, falowanie wskzowki temp, tak?

edit

koszta sobie sprawdzilem, zaraz doczytam, za co odpowiada maly, a za co duzy, chociaz jakis magik rowniez moglby przypomniec...
co teraz z plynem do chlodnicy!? czy ktos juz wymienial i zrobil jakis opis ze zdjeciami!?

edit 2

dobra, faktycznie maly... czyli ten, tak: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ?

a jakis link do wymiany!?

Ostatnio edytowane przez massiwo ; 21-12-2009 o 09:23
Stary 21-12-2009, 17:02   #49
nkluivert

Model: Mondeo IV Titanium X
Silnik: 2.0 tdci 143km
Rocznik: 2009

witam ja tez miałem problem z falowaniem temperatury. Otóż wymieniłem oba termostaty i problem jednak nie zniknął. Zadzwoniłem do mechanika,który specjalizuje się w fordzie i powiedział, że jest niezaprogramowany komputer i to jest wada fabryczna. Nie bardzo mu uwierzyłem i zadzwoniłem do aso a oni o niczym takim nie wiedzą, że takie coś się robi. Udałem sie do tego mechanika, który przeprogramował mi komputer i o dziwo problem znikł. Przejechalismy się by to sprawdzić i nic wskazówka jak weszła na 90 stopni tak stała, nawet jak stałem i właczyłem nadmuch na przednia szybe max to nic sie nie ruszyła. Tak więc nie zawsze to jest problem termostatów tylko może to być komputera.

Ostatnio edytowane przez nkluivert ; 21-12-2009 o 17:09
nkluivert jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2009, 20:10   #50
massiwo

no to ciekawa teoria... tutaj niektorzy zmieniaja termostaty... jednym pomaga innym nie... Ty masz wersje przed liftem... ja po... takze ten blad mogli naprawic...
zatem co robic? ;d
Odpowiedz

Zasady postowania