![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 01-02-2009
Model: Galaxy
Silnik: 1,9TDI WGR/ 2.0 TDCI 140
Rocznik: 98/ 2007
|
Panowie u mnie dogrzewacz działa ale cały czas jadę 30km i cały czas pracuje. Wolniej cyka paliwo ale pracuje.
Dzisiaj sprawdziłem rano temperatury jak pisał Stefano. I tak W dogrzewaczu -10 stopni -7 na żółto wskaźnik chyba powietrza -8 na niebiesko wskaźnik chyba silnika W bloku danych silnika -6,3st. temp. powietrza -7,2st. temp. silnika -6,3st. temp. paliwa w bloku licznika licznik temper. +50 st rozumiem że 1.czujnik temperatury od licznika do wymiany?? 2. Jeśli nie mogę zagrzać silnika do temp. pow 85st i cały czas dogrzewacz chodzi mam walnięty termostat.?? ( na postoju przy załączonym dogrzewaczu ja właczę dmuchawy to temperatura spada gwałtownie nawet do 68st. To samo jak jadę) |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 31-10-2009
Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDi 145 AUY
Rocznik: 2001
|
Cytat:
Teraz napisze jak było u mnie dodam że jestem właśnie po wymianie termostatu. Samochód użytkowałem i nie wyglądało nic na to by termostat był uszkodzony (przecież TDi ciężko się nagrzewają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) . Po przeczytaniu sposobu Stefano na sprawdzenie termostatu pomyślałem że to przecież chwilka i zrobiłem to. Pierwsze na zimnym i tu wskazania różniły sie ok 0,5 stopnia, a później na ciepłym. Przejechałem samochodem ok 15 km z włączonym piecykiem temp na liczniku 90 stopni i jakie było moje zdziwienie gdy czujniki pokazały 72 stopnie ;> Wyłączyłem dmuchawy a temp wzrosła zaledwie do 76 stopni. Dzisiaj by się jeszcze upewnić zadzwoniłem do Janusza (czytaj Stefano) i telefonicznie doszliśmy do tego że termostat do wymiany. Pojechałem więc do mojego kolegi który jest mechanikiem i przedstawiłem mu sytuację. Dodam że to dobry kolega i użycza mi kluczy, kanału i nawet swojej pomocy gdy jest potrzebna, ale gdy powiedziałem że chce wymienić termostat odradził mi. Znów niepewność i znów pomiary dodatkowo oprócz pomiarów vagiem ściągłem górną osłone silnika i okazało się że termostat otwierał sie przy ok 74 stopniach co potwierdził ciepły przewód ten od termostatu. Pojechałem do sklepu by kupić termostat i znów odradzanie wymiany, ale postawiłem na swoim kupiłem Wahlera za 32 zł wymieniłem iii...... Teraz otwiera się on przy 87.6 stopniach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. więc wniosek jeden stary był zepsuty. Silnik szybciej łapie temp piecyk wyłącza sie a nie chodzi na zmniejszonych obrotach. Koszt: 32 zł termostat 9 zł litr płynu chłodzącego ( niestety troszkę mi się wylało) Czas pracy ok 3 godzin że sprawdzeniem nowego termostatu w wodzie i sprawdzenie termostatu po wymianie. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 11-07-2006
Model: VW SHARAN
Silnik: 1.9tdi 110KM
Rocznik: 1999
|
to samo było u mnie, mój kolega co ma warsztat też mówi "co ty ochu..łeś, szukasz ..."
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
![]() Imię: Janusz
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCI - 163KM
Rocznik: 2013
|
Witaj Stefano,
Cytat:
w kolekt. dolocie (8,1 stopnia) wskazuje na usterkę tego czujnika? Wszystkie pozostałe pomiary (włącznie z piecykiem) oscylują w granicach 4,5 stopnia (w instruments 3 stopnie) Co jest powodem tego, że VAG pokazuje na wszystkich wskazaniach (włącznie z Instruments) temp. np. 75 stopni a wskazówka na desce 90 stopni. Pozdrawiam
|
|
|
|
#25 |
|
ford::expert
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
|
Witam.
Jesli chodzi o taką róznicę temperatury powietrza / 4,5/, to nie wpływa to jeszcze jakoś znacząco an pracę silnika, ale jak masz temp. płynu na rozgrzanym silniku tylko 75 st, to szykuj 30 zeta i goń po termostat, bo zakładam że sprawdziłes to dokładnie. Wskazania na tesce 90 st nie są miarodajne. Pozdr. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-10-2008
Model: SHARAN MKII Cruise
Silnik: BVK
Rocznik: 2006
|
A ja zamówiłem już termostat. Wyniki pomiaru:
75,6st.C- zamknięcie 76,5st.C- otwarcie Piszecie, że w drugiej kolumnie w bloku 007 jest temperatura oleju. U mnie są jakieś procenty. Gdzie mogę odczytać temp. oleju? Temperatura w dolocie podczas jazdy wyniosła max. 18st.C Czy to poprawny wynik? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::expert
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
|
A masz na desce zegar po lewej stronie z temperatura oleju?
18 stopni - OK. Pozdr. |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
raczej watpliwe zeby miał ten zegar w tym roczniku. Jedynie w Alhambrah szło, a w Sharanach nie jestem pewny.
Ciekaw jestem czy to tylko kwestia zegra, czy trzeba miec ten cały czujnik co wchodzi od dołu do misy - u mnie jest miejsce ale czujnika brak |
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Zarejestrowany: 05-10-2008
Model: SHARAN MKII Cruise
Silnik: BVK
Rocznik: 2006
|
W Sharanku MKI miałem temperaturkę oleju na bordcomputer. A tu nowszy model i nie ma. A korzystałem z tego. Myślę, że właśnie pod miską musiałby być czujnik. Czyli Vagiem temperaturki oliwy nie zmierzę? A kupował ktoś termostat w serwisie? Bo ciekawi mnie cena.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
W serwisie VW ponad 120 zł, nie kupowałem tylko dzwoniłem. W hurtowni gdzie biorę części wziąłem WAHLERA 9chba tak sie pisze) za całe 30 zł + koncentrat płynu 1.5 l za 20 zł
|
|
|
|