Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-07-2009, 18:26   #11
Jack001
ford::average

Model: Mondeo MK3 kombi
Silnik: 2.0 benz. automat
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Objawy rozładowanego akumulatora

Przed chwilą zmierzyłem napięcie akumulatora. Zwykłym multimetrem i wyszło ok. 6V (po ponownym zmierzeniu ok. 10 V). Podłączyłem go do prądu! Mam nadzieję, że jutro odpali. Teraz muszę znaleźć przyczynę tak szybkiego rozładowania akumulatorka.
Co dziwne, silnik nie odpalał, radio nie grało (nawet bez kodu powinno przez 1 h grać). Nieprawdaż? A szyby ładnie się podnosiły i opuszczały. I to kilka razy tak się bawiłem i czekałem aż się zatrzymają. I nic. Cały czas mogłem je podnosić i opuszczać!

Dodano 18.07.2009 r. g. 15.25

Aku padł. Po naładowaniu miał 5 % sprawności. Ale odpalił. Wymieniłem na nowy. Jest OK.

Ostatnio edytowane przez Jack001 ; 19-07-2009 o 19:19
Jack001 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2009, 19:57   #12
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Jeśli na akku miałeś tylko 6V to jest on do śmietnika. Nic już z niego nie wyciśniesz (wg mnie to złom).

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-07-2009, 20:10   #13
pintonek
ford::advanced

Model: Mondeo MKII kombi
Silnik: 1,8 16V + Junkers
Rocznik: 1997

Z regóły jest tak jak wypowiada sie moj poprzednik jednak z doswiadczenia wiem ze czasem da sie jeszcze troche (az do zimy) na nim pojezdzic. Przed zakupem polecam sprawdzic przyczyne wadliwego aku... czesto to alternator go uszkadza, a dowiedzec sie tego mozna podjezdzajac do lepszego warsztatu na kontrole ktora nie powinna kosztowac wiecej niz 10zł.
pintonek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2010, 13:56   #14
tomwar
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Odświeżę temat dziś postanowiłem sobie ustawić ryglowanie się drzwi po ruszeniu z miejsca udało mi się to zrobić usłyszałem 2x beepp ale nie zdążyłem tego sprawdzić ponieważ po przekręceniu kluczyka w pozycję II zapalają się wszystkie lampki po czym gasną słychać dokładnie to samo co opisywał Jack001 czyli

Cytat:
Napisał Jack001 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Dzisiaj po przekręceniu kluczyka kliknięcia są non stop aż do puszczenia kluczyka.
Wczoraj jeździłem nim bez problemów. Wcześniej nie miał żadnych objawów padania akumulatora.

Zacząłem podejrzewać że to akumulator, ponieważ radio dziwnie się zachowuje. Standardowo jeżeli wyłączę radio przed "zgaszeniem" samochodu, to przy następnym uruchomieniu samochodu radio nie uruchamia się automatycznie, lecz przez ręczne włączenie.
A dzisiaj po każdym przekręceniu kluczyka w stacyjce radio (raczej CD) się samo uruchamia (coś mieli w zmieniarce płyt CD). Coś mi się wydaje że przez noc /przez jakieś zwarcie, lub coś innego/ zmieniarka CD (czy też radio) rozładowały akumulator. Czy to możliwe?
Teraz mam pytanie przed ustawianiem ryglowania drzwi nie sprawdzałem czy auto pali (wczoraj paliło) po ustawieniu zaczęły się dziać cuda jw. Czy mogłem coś innego poprzestawiać po przez te kręcenie kluczykiem 0-1-2 i otwieranie i zamykanie drzwi czy po prostu dobiłem tym akumulator ?.
Poszedłem go zmierzyć pokazuje mi napięcie 12,90 V pomimo tego auto nie odpala, przy próbie odpalenia słychać to "cykanie" po przerwaniu odpalania i wyjęcia kluczyka trzeba chwile odczekać 3-4 sekundy i słychać jakieś jedno cyknięcie ale to już gdzieś pod maską po czym dopiero zapala się lampka w podsufitce czy to normalne przy padniętym aku czy ja coś namieszałem proszę o szybką odpowiedź bo nie wiem czy jechać kupić nowy akum czy szukać przyczyny gdzie indziej....
Dzięki
tomwar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2010, 18:02   #15
tomwar

Podładowałem akumulator i już odpalił normalnie sprawdziłem ładowanie mam 14,44 V z alternatora, mam nadzieję że da się jeszcze uratować...
Stary 16-01-2010, 18:15   #16
krzyST200
ford::advanced

Model: VW Passat B6
Silnik: 2,0 TDI 173km/403Nm powerd by Heko
Rocznik: 2007

jak laduje 14.4 to jest dobry. teraz przydaloby sie zrobic trase lub podladowac go na noc (chyba ze go caly dzien ladowales)
ST w akcji: http://www.youtube.com/watch?v=P9MhkvvDYik
Brzęczyszczykiewicz: http://www.youtube.com/watch?v=ix5dB...eature=channel
krzyST200 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2010, 18:26   #17
tomwar

Cytat:
Napisał krzyST200 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak laduje 14.4 to jest dobry. teraz przydaloby sie zrobic trase lub podladowac go na noc (chyba ze go caly dzien ladowales)
Ładowanie zacząłem gdzieś koło 14 odłączyłem żeby sprawdzić czy kręci no i zapalił chciałbym pojechać gdzieś go podładować na trasę ale po 19 wychodzę na niezapowiedzianą imprezę..... także podłączyłem prostownik i ładuje dalej myślę że od 14 do 1-2 w nocy będzie ok czy lepiej zostawić go do rana na prostowniku ?
Stary 16-01-2010, 18:43   #18
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Możesz bez problemu zostawić do rana, pamiętając o tym, by ładować prądem nie większym niż 1/10 pojemności akku. Zatem akku 70Ah to prąd nie większy jak 7A.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-01-2010, 18:52   #19
tomwar

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Możesz bez problemu zostawić do rana, pamiętając o tym, by ładować prądem nie większym niż 1/10 pojemności akku. Zatem akku 70Ah to prąd nie większy jak 7A.
Dzięki za pomoc zostawię go do jutra, prostownik mam 6 amperowy także 7 nie przekroczy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-01-2010, 21:25   #20
jarkmerk
ford::average

Imię: Jarek
Model: FORD MONDEO
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam posiadam akumulator motocraft odczytałem ze jest z 11.02 a pojemność aku. 70 AH 680 A czy mozna by o mocniejsze pojemności i żeby ampery były większe co ty na to.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jarkmerk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania