Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 24-01-2010, 12:37   #11
donpedro60
ford::advanced

Model: BMW X4
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 2017
Domyślnie Odp: [MK3]szarpanie na gazie

Niestety co niektorzy po prostu nie pamietaja o przegladach i bierzacym serwisowaniu samochodu niekoniecznie w ASO.

donpedro60 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2010, 18:39   #12
arni79
ford::beginner

Imię: ADRIAN
Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 benz/lpg
Rocznik: 2002
Thumbs up Odp: [MK3]szarpanie na gazie

problem rozwiazany
temat uwazam za zamkniety
wymieniłem wklad filtra fazy lotnej, plus dodatkowo fazy cieklej
auto chodzi bez zastrzezen na gazie- dzieki wszystkim za pomoc
mam nauczke na przyszlosc
pozdrawiam
arni79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2010, 19:40   #13
lunek1
ford::average

Imię: Maciek
Model: Galaxy mk2
Silnik: 1,8/ 1,9 TDI
Rocznik: 2003 fl. 2004 fl

Pytanie do posiadaczy lpg w mondeo mk3.Ostatnio zauważyłem ze pali mi sie kontrolka silnika,Znajomy twierdzi ze to norma i zeby sie nie przejmowac.Ale szczeze mowiac wczesnie sie nie palila.czy u was sie pali??
lunek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2010, 20:34   #14
arni79

Cytat:
Napisał lunek1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie do posiadaczy lpg w mondeo mk3.Ostatnio zauważyłem ze pali mi sie kontrolka silnika,Znajomy twierdzi ze to norma i zeby sie nie przejmowac.Ale szczeze mowiac wczesnie sie nie palila.czy u was sie pali??
witam
1- masz lublifikacje?
2-pali sie na gazie czy na benz.tez?
3-jakiego producenta masz instalacje, kiedy zakladana?
4- sory za pyt , ale jako nowy na tym forum zrozumialem ze czym wiecej pytan tym lepiej, chyba ze inni maja jeszcze jakies dodatkowe do kolegi
Stary 26-01-2010, 20:39   #15
lunek1

Lubifikacja jest.
Kontrolka pali sie i na gazie i na bezynie.
Instalacja BRC sequent 24 Zalozona w maju zeszłego roku(po przegladzie i wymianie filtrow)
Stary 26-01-2010, 20:46   #16
arni79

Cytat:
Napisał lunek1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lubifikacja jest.
Kontrolka pali sie i na gazie i na bezynie.
Instalacja BRC sequent 24 Zalozona w maju zeszłego roku(po przegladzie i wymianie filtrow)
musisz podjechac na diagnostyke komputerowa, niekoniecznie do aso,
jak bys chcial to pomoge w okolicy sosnowca taniej podpiac
nic innego nie przychodzi mi do glowy
a to nie jest normalne ze swieci kontrolka silnika - tak jak to twoj znajomy mowi
Stary 26-01-2010, 21:05   #17
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007

Cytat:
Znajomy głupoty Ci opowiada, to nie jest norma i świadczy prawdopodobnie o źle dobranej mieszance (najczęściej za uboga, co może powodować wypalanie zaworów). Możliwe również, że zatankowałeś kiepskiej jakości gaz. Jedź tam gdzie założyłeś instalację i niech Ci wyregulują mieszankę, oczywiście mają to zrobić w ramach gwarancji. Odczytanie błędu i jego skasowanie również nieodpłatnie.
Jeśli zapali Ci się lampka silnika, to wtedy już nie ważne czy będziesz jeździł na benzynie czy LPG, błąd został zapisany w pamięci kompa. Tylko odpięcie klemy bądź skasowanie przez OBD, usunie palącą się lampkę. Pozdr

Ostatnio edytowane przez kordyl ; 26-01-2010 o 21:09
kordyl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-01-2010, 22:23   #18
lunek1

Mieszanka zostala zmieniona ale na bogatsza poniewaz samochod gasl i nikt nie wie dlaczego.Chce odczekac az troche te mrozy puszcza i wstawie go do warsztatu bo innego wyjscia nie ma.
Stary 26-01-2010, 22:51   #19
puniu
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0

koledzy nie przesadzajcie
z racji ze gazownik to znajomy przed kazdym wakacyjnym wyjazdem i po kazdej wymianie filtra powietrza u niego jestem
na gazie w mk3 przejechalem okolo 60kkm i gdyby nie fakt ze kazalem mu zmieniac filterki to on sam by ich nie zmienial
za kazdym razem faza lotna byla czysta i to samo z tym na zaworze - ale ze ja place to mowie wkladaj i nie marudz
Stary 30-05-2010, 13:47   #20
Siwyxxx

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 PB 150km
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał kordyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To czemu się dziwisz, że nie chodzi tak jak powinno ?? Właśnie przez takich użytkowników, uciera się opinia, że fordy nie jeżdżą na gazie. Filtr fazy lotnej wymienia się co 10 tyś, a co 20 tyś filtr fazy ciekłej (czy jakoś tak się nazywa ;P ) Tak, czy inaczej to i tak dobrze, że nie poleciały Ci wtryski, chociaż kto wie... Pozdr
Boże kolego co za bajdy piszez. Jakie filtry jaka wymiana???, Z empirycznych doświadczeń powiem, że wymiana filtra dokłądnie 2 filtrów nic nie daje. Jeżeli kolega opisuje problem związany z szarpaniem czyli zapłonem, to powinien zacząć od wyjęcia cewki i zerknąc czy nie jest do wymiany. Kolejna rzeczą jaka powinien zrobić to kable NW i świece - tylko oryginale bo nasze kochane fordy nie trawia zamieników. Gdy to nie przyniesie rezultatu, wówczas podpiąc pod kompa ( na benzynie) nie u gazownika, aby wyregulował i wykasował błedy- o ile tak owe będą. Wówczas podjechać do gazownika w celu regulacji!! Nie jedzie sie do gazownika przed wyregulowaniem benzyny! nie wymienia się na oślep filtrów gdy nie jest znana przyczyna! Na koniec dodam ,ze miałem kilka aut zagazowanych i tylko raz w życiu zmieniłem filtry ( te od gazu) gdy przejechałęm około 30 tyś km na samym gazie!!!
Siwyxxx jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania