Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Strefy klubowe > strefa|zachodniopomorska
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-02-2010, 11:07   #31
exit
ford::amateur

Model: Ford Probe I GT
Silnik: 2,2 Turbo benz. 147KM
Rocznik: 1991
Domyślnie Odp: Opinie o stacjach paliw w Szczecinie i okolicach

Co do tych co mają samochód za 200k pln, to bardzo często tacy co się dorobili, to są oszczędni lub dorobili się, bo potrafili oszczędzać, kombinować itp. Tylko ja nadal nie wiem co za wstyd tankować V12 LPG?? Bo przykład z pasztetem do mnie nie przemawia. Może dlatego, bo nie wiele ma wspólnego z LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A co do alkoholu, to jakby nie patrzeć, też to jest tańsze paliwo, bo koszt produkcji (masowej) wynosi coś ok 1,5zł. Więc skoro jest tańsze, nie jest to PB, czyli jest to tak samo ****iane paliwo jak LPG Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Czy źle rozumiem???
A no i jeszcze jeden aspekt LPG, to jest to o wiele bezpieczniejsze paliwo niż PB i co teraz takie ważne jest ekologiczne. Choć z tą ekologią to też jedna wielka ściema, żeby kasę wyciągnąć od kierowców - w końcu duży rynek.

exit jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2010, 13:16   #32
LolleQ
ford::advanced

Imię: Sylwester
Model: Tourneo Courier Titanium
Silnik: 1.0 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał exit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do tych co mają samochód za 200k pln, to bardzo często tacy co się dorobili, to są oszczędni lub dorobili się, bo potrafili oszczędzać, kombinować itp. Tylko ja nadal nie wiem co za wstyd tankować V12 LPG?? Bo przykład z pasztetem do mnie nie przemawia. Może dlatego, bo nie wiele ma wspólnego z LPG
Nie będę wykładał porównania - bo odbierzesz to za obrazę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przykład klasy S: skoro bierzesz taki samochód to nie dla jego niezrównanej wygody (bo znacznie tańsze nie ustępują wygodą - a skoro oszczędność ma być to trudno szukać łatwiejszej niż w cenie zakupu), tylko dla prestiżu najwyższej klasy. Masz taki samochód bo jest on reprezentacyjny i ma być widać, że Cię stać. A nie stać już na paliwo? Zakładanie LPG do codziennego woła roboczego to inna bajka, tu nie ma dyskusji - bo ma być tanio, choć to oszczędność pozorna często: filtry, świece, kable WN, regulacje, potencjalne awarie pojazdu związane z instalacją LPG (kolejny element, który może zawieść). Moje doświadczenia z LPG na początku były pozytywne - do czasu, aż zaczęły się kłopoty. Szybko wyleczyłem się z pozornej oszczędności.
LolleQ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-02-2010, 20:44   #33
exit

Ale dlaczego uważasz, ze prestiżem jest tankowanie dobrego samochodu syfiastą, niszczącą silnik, drogą benzyną?? A nie tanim, ekologicznym i zdrowszym dla silnika LPG? Jeśli o taki drogi prestiż chodzi, to najlepiej kupić F1 i tankować paliwem lotniczym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do instalacji gazowej, jak zakładasz instalacje "na śrubę" czyli 1,2 i 3 generacji, to może i faktycznie masz problemy, w dodatku, że zakładał ją Pan Zdzichu w stodole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

A co do filtrów, świec, kabli WN, to jeżdżąc na benzynie też musisz je wymieniać i nie jest to nic szczególnego. Chyba, że jeździsz na Świcach, kablach i filtrach "made in China" A sama regulacja instalacji gazowej to praktycznie przy montażu, potem tylko sprawdzają czy jest ok. A podłączenie zwykłego samochodu pod kompa też kosztuje i to min 100zł i jakoś nikt nie płacze. A taka prosta kalkulacja .. robiąc 20 000 km rocznie, średnio pali 10 PB

200 x 10 x 4,50zł (cena PB 98, bo przecież jak można lać 95 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) = 9000zł
200 x 11 x 2,05zł = 4100 + 400 zł paliwo na rozruch = 4500

No to rocznie masz no dajmy na to 4000 zł na naprawy instalacji LPG. Więc te świece, filtry, kable WN, a nawet i opony możesz wliczyć w koszta paliwa.

Ale odbiegliśmy od tematu, bo główne pytanie brzmi: Dlaczego LPG jest ****ianym paliwem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.??? Bo w sumie któryś z kolei post, a żadnego konkretnego argumentu z Twojej strony nie było.
Stary 01-02-2010, 22:47   #34
LolleQ

Cytat:
Napisał exit Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale dlaczego uważasz, ze prestiżem jest tankowanie dobrego samochodu syfiastą, niszczącą silnik, drogą benzyną?? A nie tanim, ekologicznym i zdrowszym dla silnika LPG?
1. Samochód wychodzi z fabryki przystosowany do spalania benzyny - może dlatego. 2. Skoro takie tanie, eikologiczne i zdrowe - to dlaczego wciąż produkuje się silniki napędzane benzyną? Nie snuj teorii spiskowych skoro nie masz dowodów na jej potwierdzenie.
Cytat:
Jeśli o taki drogi prestiż chodzi, to najlepiej kupić F1 i tankować paliwem lotniczym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Można też kupic Ferrari i napędzać je LPG, prawda? I wszystko będzie ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
A co do instalacji gazowej, jak zakładasz instalacje "na śrubę" czyli 1,2 i 3 generacji, to może i faktycznie masz problemy, w dodatku, że zakładał ją Pan Zdzichu w stodole Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ma być oszczędnie? To niech będzie - założyć tanio, jeździć tanio, uprawiać druciarstwo i zakładać używane opony - bo ma być tanio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem Golfa III z silnikiem AAM (1.8, monowtrysk, 75KM) z instalacją II generacji, nie pamiętam już nazwy, ale było automatyczne przełączanie Pb/LPG, wskaźnik poziomu z czterech diod... chyba Bingo, o! Pierwsze kilka miesięcy było pięknie - no, może poza wyprzedzaniem w trasie na LPG, trzeba było przełączać się na benzynę. Potem się zaczęło: falowanie obrotów, brak wchodzenia na obroty przy przyspieszaniu - i tylko na LPG. Na benzynie było dobrze. Kilku fachowców się zabierało za temat, bez rezultatu - wymienione świece, kable WN, filtry, diagnostyka na komputerze na różne strony. I skończyło się tym, że jeździłem na benzynie więcej niż na gazie, bo stwierdziłem, że koszta tych oszczędności są zbyt wysokie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tak to jest: jedni lubią ciągle grzebać, eksperymentować i jeździć na diagnostykę a inni wolą po prostu jeździć.
Cytat:
A co do filtrów, świec, kabli WN, to jeżdżąc na benzynie też musisz je wymieniać i nie jest to nic szczególnego.
Ale nie tak często - LPG jest przecież wybredne co do jakości elektryki.
Cytat:
Chyba, że jeździsz na Świcach, kablach i filtrach "made in China"
Nie oszczędzałem na tych elementach - mechanik mówił co do wymiany i się wymieniało, oczywiście nie z ASO ale też cena nie była najistotniejszym kryterium doboru
Cytat:
A sama regulacja instalacji gazowej to praktycznie przy montażu, potem tylko sprawdzają czy jest ok. A podłączenie zwykłego samochodu pod kompa też kosztuje i to min 100zł i jakoś nikt nie płacze. A taka prosta kalkulacja .. robiąc 20 000 km rocznie, średnio pali 10 PB
Podłączanie pod kompa miałem gratis, miałem też własny interfejs do komputera gazowego i podpinałem się notebookiem... wszystko na nic. Ale jest jeszcze taka trudno mierzalna wartość jak stracony czas - a tego w pewnym momencie ma się dosyć.
Cytat:
200 x 10 x 4,50zł (cena PB 98, bo przecież jak można lać 95 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) = 9000zł
200 x 11 x 2,05zł = 4100 + 400 zł paliwo na rozruch = 4500
Rozumiem, że instalację systemu zasilania LPG sfinansował mi dobry wujo z hameryki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.?Zapomniałeś też o kasie na przeglądzie. 10% więcej to chyba jakaś supernowoczesna i serwisowana co tydzień instalka bierze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cytat:
No to rocznie masz no dajmy na to 4000 zł na naprawy instalacji LPG. Więc te świece, filtry, kable WN, a nawet i opony możesz wliczyć w koszta paliwa.
Brak zaufania do samochodu czy mi czasem mocy nie zabraknie przy wyprzedzaniu też jakoś policzysz? A odorek z wydechu często spotykany w korkach? Nie, nie mówię o zapachu smażalni frytek, który to na pewno jest znośniejszy niż smród zgniłych jaj lub podobne w swej atrakcyjności aromaty.
Cytat:
Ale odbiegliśmy od tematu, bo główne pytanie brzmi: Dlaczego LPG jest ****ianym paliwem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.??? Bo w sumie któryś z kolei post, a żadnego konkretnego argumentu z Twojej strony nie było.
1. Powyżej pewnej klasy pojazdu LPG nie wypada - po prostu, ot tak. Nie wyobrażam sobie np. jeździć W140 S500 i karmić to LPG.
2. Koszta wcale nie są tak drastycznie mniejsze, choć fakt - przy dużych pojemnościach/zużyciach zaczyna być to atrakcyjna alternatywa... ale patrz p. 1.
3. Jak jest z wjazdem na parkingi podziemne? Wszędzie wpuszczą bez problemu? Jeśli nie - to z jakiegoż to powodu?
4. Mniejszy przebieg na tankowanie (butla w koło) lub zajęty kawał bagażnika. Za tym idzie częstsze tankowanie - i znowu dochodzimy do kwestii czasu.
5. Dyskomfort jazdy zapalniczką.
6. Ingerencja mechaniczna w system zasilania silnika w paliwo.
7. Zwiększony stopień komplikacji systemu wytwarzania napędu - kolejny element, który może zawieść. Ok - mamy swego rodzaju redundancję, ale marna to pociecha podczas awaryjnej sytuacji na drodze, np. wyprzedzanie kolumny ciężarówek bez odpowiedniej widoczności.
8. Większa czułość na zawilgocenie.
9. Cena - miecz obosieczny: jednak parę groszy trzeba zainwestować w instalację, im bardziej skomplikowany silnik - tym drożej, co oczywiste.
Stary 01-02-2010, 22:58   #35
wojtbf1
F1 fan

Imię: Wojtek
Model: Edge ST
Silnik: 2.7 na dwóch turbinach 335 KM
Rocznik: 2019

No chłopaki, niezłą wojenkę tu rozkręciliście,podejrzewam że zwycięzcy i tak nie będzie, już jedna bitwa ( Pb kontra ON) trwa od niepamiętnych czasów, oczywiście jest do tej pory bez rozstrzygnięcia.....Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[B]Było MONDEO MK4 2.0 TDCi Titanium X....był S-MAX 2.0 240KM Titanium S ...czas na nowe..[B]
wojtbf1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-02-2010, 00:33   #36
LolleQ

Trzeba włączyć do dyskusji jeszcze CNG i napęd elektryczny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 02-02-2010, 01:41   #37
exit

Nie przesadzajmy z tą wojną... to tylko dyskusja na argumenty Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do CNG i elektrycznych, też bardzo ciekawy temat, a elektryki całkiem fajne samochodziki, które można samemu zrobić średnim kosztem.
A co do tej wojny, to ja kolegi nie mam zamiaru przestawiać na LPG, mi to rybka na czym on jeździ. Bój toczy się o "****iane paliwo" Jakby tak spojrzeć, to każde paliwo na swój sposób jest ****iane, bo nie wymyślili idealnego, a nawet jak wymyślili, to jeszcze długo o nim nie usłyszymy. Jednak jak tak spojrzeć o walory dla silnika, to o wiele bardziej ****iany paliwem jest PB niż LPG. Lecz Ci sami co trzymają łapę na ropie i na tych bilionach dolarów, które na niej zarabiają, to nie dziwie się że fabryczne samochody masz na PB, choć są fabryczne na LPG również.
Resztę obszernej wypowiedzi kolegi, skomentuje jutro, bo dziś mi się już nie chce Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W dodatku, ze dużo cytować będzie trzeba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-02-2010, 18:57   #38
mad
ford::average

Model: Passat
Silnik: Delta Machine
Rocznik: 25.07.2013.

LolleQ jak myślę to masz samochód napędzany ON ??
mad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2010, 19:55   #39
LolleQ

Cytat:
LolleQ jak myślę to masz samochód napędzany ON ??
Nie, no co Ty? Mam AUY pędzone kryptonem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-02-2010, 20:10   #40
komik
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: Galaxy mk1 lift
Silnik: 2,3 benzyna + LPG
Rocznik: 2000

Cytat:
Napisał LolleQ Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pędzone kryptonem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To Ty Sylwek normalnie superman jestes Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
komik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania