Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-05-2009, 11:53   #31
p-maz
ford::average

Model: MondeoMK4 Titanium S
Silnik: 175
Rocznik: -
Domyślnie Odp: [Mk3] hatchback zamek centralny

Cytat:
Napisał vivere Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedzial tez ze trzeba obserwowac zamek tzn. poczekac az temperatury osiagna min +5 stopni i oczywiscie zeby nie bylo wilgotno, jak bedzie wszystko ok to sprawa zalatwiona jesli znow zacznie szwankowac to trzeba pogrzebac.
Moze za duzo nie napisalem ale tak wlasnie bylo
sorry że ożywiam stary temat
zrobiło się cieplej i centralny zamyka się z kluczyka za każdym razem u mnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

p-maz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-09-2009, 19:29   #32
sanneo
ford::amateur

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 115 KM TDDI
Rocznik: 2001

Witam.

Dobrze, że jest to forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ile to się o fordzie można dowiedzieć, oczywiście MKIII.

Od jakiegoś czasu mam problem z centralnym zamkiem od strony pasażera z przodu.

Wszystkie zamki zamykają się i otwierają prawidłowo, ale ten w prawych drzwiach nie.

Rozebrałem zatem drzwi, okazało się, że siłownik od centralnego zamka jest za materiałem wygłuszającym przyklejonym do drzwi...

Oczywiście musiałem delikatnie oderwać wygłuszacz ile potrzeba, no i dostałem się do siłownika, podłączona jest jedna kostka z 3 kabelkami, chciałem ja wyjąć, aby oczyścić, sprawdzić napięcie i niestety bez skutku...

Potem zaczęło się ściemniać, więc założyłem klapę drzwi i przyszedłem szukać jakiegoś schematu siłownika, czy cokolwiek, aby dowiedzieć się jak zdjąć tą kostkę.

Czy ktoś wyjmował kostkę z 3 kabelkami z siłownika centralnego zamka w fordzie MKIII?

Może jakieś zdjęcie, albo wskazówka, domyślam się, że jest tam jakiś zatrzask, ale go nie widziałem i nie wyczułem, ściemniło się.

Ktoś wymieniał sam siłownik?, próbowałem go wymontować, odkręciłem sporo śrubek, niestety siłownika nie dałem rady odłączyć.

Podsumowując ten przydługi post, czy ktoś może podać wskazówkę, jak wyjąc kostkę z siłownika lub jak wymontować cały siłownik? Wtedy będę mógł sprawdzić napięcie na kostce i coś pokombinować, może tez komuś tu pomogę.

Z góry dziękuje, pozdrawiam.

Mariusz.
sanneo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-09-2009, 20:29   #33
sanneo

Imię: Mariusz
Model: Mondeo MKIII
Silnik: 115 KM TDDI

Witam.

Udało mi się odłączyć kostkę od siłownika zamka centralnego.

Zamierzam sprawdzić napięcie podczas zamykania zamka.

Są dwie możliwości, albo nie będzie napięcia na kostce, albo siłownik jest zepsuty.

Chciałbym się dowiedzieć jak sprawdzić siłownik, są do niego 3 kable, w ogóle dlaczego są 3 kabel, jak to działa? Gdzie +, gdzie minus, jakie napięcie przyłożyć?

Ktoś wspominał, że za schowkiem od strony pasażera jest dodatkowa skrzynka bezpieczników, niestety nie mogłem jej znaleźć po zdemontowaniu schowka.

Coś przegapiłem?

Pozdrawiam.
Mariusz
sanneo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2009, 12:12   #34
seiko
ford::beginner

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDi

Znowu sie nie zamyka z kluczyka ale winowajcą była kostka od pasażera coś nie łączyło i zamki sie nie zamykały ruszyłem kostką i działa więc jest dużo możliwości z tymi zamkami woda,akumulator,pilot,styki,silniczki itd jakby komus padł od pasażera to z anglika działa normalnie a ten co wymieniłem w nim uszkodzony jest styk a silniczek działa
seiko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2010, 17:54   #35
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Ja mam Fusiona, ale problem podobny. Pilot tylko zamyka wszystkie drzwi a pozostałe przyciski nie dają żadnych znaków życia. Może tutaj ktoś coś poradziGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2010, 22:17   #36
matruc

Model: Vectra C
Silnik: 1.9 CDTi
Rocznik: 2007

Ja miałem podobny problem - jak zamykałem przyciskiem na kluczyku to zamykał się i otwierał. Byłem w ASO i stwierdzili, że w przednich drzwiach uszkodzone są jakieś kasety zamków. Łączny koszt nowych kaset na przód w ASO to ok 1000zł z robocizną...
matruc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 10:41   #37
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Byłem w piątek u elektronika i jakimś tam urządzeniem sprawdził pilota i okazało się, że prawdopodobnie to on jest uszkodzony bo nie wysyła żadnych sygnałów po naciśnięciu właśnie tych dwóch przycisków, działa tylko ten od zamykaniaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 22:55   #38
farwik

Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002

witam, mam ten sam problem co kolega Sanneo, i dokladnie te same drzwi, wlasnie bede sie zabieral do rozkladania, ale wpierw sparwdze przekaznik odpowiedzialny za te drzwi wlasnie,jak nie da to nic to zabiore sie za rozkrecanie, jesli komus sie wczesniej uda ruszyc i cos to da to mile kazde info bedzie widziane

pozdrawiam
farwik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-03-2010, 15:36   #39
Misial31

Model: Mondeo
Silnik: tdci

witam wszystkich, też mam problem z centralnym, a mianowicie: nie działa pilot
mogę jedynie zamykać i otwierać z kluczyka
- mam tylko jeden kluczyk
- wymieniłem baterie i też nie działa
- kluczyk ma widoczne uszkodzenie mechaniczne ale po zdjęciu obudowy układ elektroniczny nie ma widocznych uszkodzeń

powiedzcie czy pilot może się rozkodować np: przez zużyte baterie i dlatego nie działa?, a może macie jakieś inne pomysły?
bardzo proszę o pomoc
Misial31 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-11-2014, 11:09   #40
aniamundek
ford::beginner

Imię: Ania
Model: mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2002

Witam,
Mam podobny problem z moim mundkiem. Najpierw zepsułsię zamek w drzwiach kierowcy. Naciskałam przycisk na pilocie, zamykały się wszystkie drzwi oprócz kierowcy i od razu się otwierały. Musiałam zamykać kluczykiem i wtedy było ok. Podczas otwierania pilotem, otwierały sie wszystkie oprócz kierowcy i te również musiałam otwierać kluczykiem. Wymieniłam ten zamek i wszystko było ok, niestety na krótko.
Zepsuł się zamek w drzwiach pasażera. Otwieram z pilota a one zostają zamknięte, muszę otwierać ręcznie, to samo z zamykaniem, muszę naciskać ten guzik nad klamką. Już chciałam wymieniać ten zamek kiedy zauważyłam że tylne lewe drzwi zamykają się dopiero po drugim naciśnięciu na pilocie, tzn. po ryglowaniu, otwierają się normalnie. Już chciałam wymieniać oby dwa zamki a tu mój mundek zrobił coś co mnie totalnie rozwaliło.
Otwieram go z pilota, wsiadam, otwieram ręcznie drzwi pasażera bo ich oczywiście nie otworzyło, odpalam, ruszam a tu mi się wszystkie drzwi ryglują podczas jazdy!!! Oczywiście oprócz tych pasażera. Teraz już nie wiem czy wymieniać wszystkie zamki bo to jest przyczyną, czy wiązki w drzwiach czy cała centralka.
Proszę pomóżcie, jeżeli ktoś już miał taki problem
Dziękuję i pozdrawiam
aniamundek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
centralny zamek , pilot

Zasady postowania