Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2010, 01:21   #401
Ford-fan
ford::average

Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Nowy Ford Fiesta,co sadzicie

A tu ciekawe artykuliki o nowych Fordach, m.in. o naszej Fi, a nawet ona na okładce tego magazynu:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ford-fan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 11:02   #402
boncio
ford::expert

Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019

Jeśli chodzi o ogrzewanie przedniej szyby, to zależy jaki mróz. Przy - 5-7 jakieś 2 minuty potrzeba na rozpuszczenie lodu. Natomiast jeśli jest -20 i zakończymy jazdę jak pada śnieg, a szyba jest ciepła, to rozpuszcza padający śnieg, a potem zamarza. Wtedy to już dłużej trzeba czekać. Najgorzej jest przy wylocie powietrza na szybę po środku. Pewną metodą jest zamknięcie wylotu na szybę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do akku i nowej Fiesty, to nie miałem okazji zostawiać na dłużej no i garażuje, ale poprzedni model kilka razy stał na mrozach do maks -25 i po kilku dniach stania odpalał za 1 razem. Dodam, że akku to nadal oryginalny fabryczny a ma już 5 lat i tylko raz rok temu profilaktycznie ładowałem kilka godzin. Także akku Motorcrafta są wytrzymałe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
boncio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 21:22   #403
kuzek
ford::advanced

Model: Honda Accord Tourer
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Miałem nadzieję na taką odpowiedź Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dzięki !
W końcu nie po to kupuje się takie autko, by bawić się w zimie w doładowywanie aku.

A jak szybko spływał Wam lód z przedniej szyby w tęgie mrozy ? Dla m.in. tego "bajeru" kupuję Forda właśnie (brak garażu) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Czy ktoś z Was ma 1.6 benz. ? Ciekawe, jak tam osiągi przy wyprzedzaniu i jakie okaże się spalanko przy dłuższej jeździe blisko maxa (193) oczywiście na niemieckich autobanach Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w mondku miałem ogrzewana przednia szybke i to jest jedyny zajebisty patent ktorego mi brakuje w accordzie, w fiescie tez juz nie brałem ogrzewanej przedniej szyby, ale jest jeden dobr patent na zmarazajace szybki a nazwa sie to odmrazacz do szyb. zywałem w tym roku i skrobanka nie było. Jesli po trasie autko jest rozgrzane i pada snieg, to aby nie zamarzał wystarczy prysnac na szybke troche plyny odmrazacza.
kuzek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2010, 22:34   #404
Ford-fan

Dzięki, Koledzy, za tak szczegółowe odp. Po jeździe, to już małe piwo, jak sobie zamarznie szyba, ale dla mnie najważniejsze jest nie doświadczanie tego, co się działo nie raz tej zimy (najgorsza zima pod tym względem, jaką pamiętam w swej 7 letniej karierze kierowcy), a mianowicie tego, że lód na szybie bywał gruby na 2-3 mm i wtedy jej skrobanie zajmowało raz nawet pół godziny, a skrobaczka się potrafiła złamać ! Oczywiście wcześniej nie była spryskana odmrażaczem, ale on też by chyba nie pomógł, bo tej zimy warunki opadowo-termiczne były ekstremalne...
Z szybą przednią z jest największy problem, bo jest najmniej pionowa i najgrubsza warstwa lodu na niej osiada, dlatego boczne i tylna skrobią się łatwo, ale przednia bywa horrorem, zwłaszcza jak się człek do pracy rano spieszy. Zawsze zazdrościłem kumplowi w nowym Mondku tego patentu i to był jeden z głównych argumentów za Fordkiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co do odpalania, to czuję się przez Was uspokojony, bo widzę, że po weekendzie pod chmurką przy -25 st. mam spore szanse bez problemu docierać do pracy zimą Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A aku doładuję tylko, jak padnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale widzę, że małe szanse Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nawiasem mówiąc podziwiam bezmyślność ludzi, co przy mrozach rano włączają silnik i wszystkie światła (po cholerę !?) i wtedy skrobią parę ładnych minut szyby. Nie szkoda aku ??!! Co innego z szybami - włączam silnik, żeby uruchomić grzanie przedniej i tylnej szybki (ta też jest w Fieście dość pochyła - oj, będzie grubszy lód Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) i skrobię sobie boczne + odśnieżam blachy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A jak wyjadę z drogi osiedlowej, to wtedy cyk światła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. No chyba, że wali słońce, to już w ogóle idiotyzm z światłami, ale to osobna kwestia Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 21-02-2010 o 22:49
Stary 22-02-2010, 13:00   #405
rene
ford::amateur

Model: BRAK
Silnik: BRAK
Rocznik: BRAK

Witam

Bardzo zaciekawiła mnie nowa fiesta którą chiałbym sobie kupić.

5 drzwiowy ford titanium- 48400zł
Pakiet promocyjny dla wersji TITANIUM- 4800zł
Lędźwie-150zł
Nakrętki kół z blokadą zabezpieczającymi 100zł
Lakier specialny Squeeze 2250zł
Aluminiowe pedały 300zł
Tylni spoiler 500zł
Pakiet Indywidual Blue Style 4800zł
Koszt auta= 61300zł

Czy istnieje możliwość negocjacji ceny aby nie obniżali mi o marne 3 tys zł tylko o np. o 9 tys zł. Znając życie dodadzą mi pewnie dywaniki na otarcie łez
rene jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2010, 13:18   #406
Ford-fan

Rene, zapomnij. Max rabat od rocznika 2010, to 1,5 %, bo ponoć marżę mają 3 %, więc połowę jej sobie "muszą" zostawić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Spróbuj na stronach [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - duży krakowski dealer mający, o dziwo, modele nowej fiesty z 2009 (rabat do 7,7 tys.zł), ale w ograniczonym wyborze - głównie te z silnikami 1,25, a jeden z 1,4 jest zdaje się nawet titanium, ale opisany, jako "żółty" - podejrzewam, że to jest kolor "tango" lub "sqeeze", ale looknij sam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pzdr.

Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 22-02-2010 o 14:47
Stary 22-02-2010, 16:08   #407
boncio

Cytat:
Napisał Ford-fan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
... w swej 7 letniej karierze kierowcy...
Bo to ponoć była najgorsza zima od właśnie 7 lat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja pamiętam gorsze, choć może nie tak dlugie.

Cytat:
... Nawiasem mówiąc podziwiam bezmyślność ludzi, co przy mrozach rano włączają silnik i wszystkie światła (po cholerę !?) i wtedy skrobią parę ładnych minut szyby. Nie szkoda aku ??!! Co innego z szybami - włączam silnik, żeby uruchomić grzanie przedniej i tylnej szybki
Pzdr.
No to się zdziwisz bo w Fieście światła też będziesz miał włączone (na obniżonym napięciu), chyba że przełączysz na postojowe.
I tak wszystkie światła mają w sumie mniejszą moc nić ogrzewanie przedniej szyby, a jak jeszcze tylna dojdzie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Poza tym chyba alternator ma zapas, żeby już wtedy ładować aku.
Stary 22-02-2010, 17:03   #408
Ford-fan

Boncio, też mam nadzieję, że ma zapas Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A czy zamiast postojowych jest opcja w ogóle wyłączenia świateł ?
Przydałaby się, bo są całkiem liczne kraje, np. tzw. Europy Zachodniej, w których nie trzeba cały rok świrować ze światłami i wcale wypadków od tego nie ma tam więcej (zresztą u nas też badania dowiodły, że światła nic nie dały w kwestii bezpieczeństwa).
PS.
7 lat, to codziennej jazdy, bo prawko mam od 20 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pzdr.
Stary 22-02-2010, 19:58   #409
boncio

Nie ma możliwości wyłączenia świateł, tzn. jest w serwisie na stałe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Choć muszę przyznać, że można zapomnieć o włączaniu świateł w mieście nawet jak jest ciemno. Z tego powodu nie brałem automatycznych świateł.
Wersje na inne kraje nie mają tego "dobrodziejstwa". Będąc za granicą miałem zawsze włączone światła.
Ja akurat jestem zwolennikiem jazdy na światłach, choć przyznam, że latem w mieście może nie, ale poza zawsze.
Stary 22-02-2010, 21:18   #410
boncio

Cytat:
Napisał rene Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Bardzo zaciekawiła mnie nowa fiesta którą chiałbym sobie kupić.

Lędźwie-150zł
Lakier specialny Squeeze 2250zł
Pakiet Indywidual Blue Style 4800zł
A widziałeś jak się zgra lakier squeeze bądź co bądź jaskrawo zielony, z niebieskim wnętrzem, żebyś później nie żałował? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Regulacja lędźwi - słuszny wybór.
Zamów jeszcze składane lusterka, przydatny, a tani gadżet.
Samościemniającego się lusterka nie można kupić samego, tylko w pakiecieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
p.s. Jak ja kupowałem ten kolor kosztował jeszcze tyle co zwykły metalic, bo nie był specjalny, tylko hot magenta była droższa.
Odpowiedz

Tagi
2012 , benzyna , fiesta , fiesta mk7 , info , nowa fiesta , użytkowanie

Zasady postowania