![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-05-2007
Model: Mondeo MkII
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1999
|
Witam!
Jak w temacie: Mondek dosłownie dławi się (nie przyspiesza tak jak powinien, czasem nawet lekko szarpie jakby walczył sam ze sobą) podczas bardziej energicznego wciśnięcia pedału gazu. Problem znika gdy podczas takiej czkawki puszczę gaz i jeszcze raz go wcisnę - wtedy już idzie normalnie, oraz gdy docisnę gaz do samego końca - w takim przypadku załapuje ale dopiero po ok. 2-3 sekundach i zaczyna przyspieszać z całą swoją mocą. Jak uważacie - w czym może tkwić problem? Dodam że jest to Mondeo hatchback z 1993, silnik 1.8 16v ZETEC. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-01-2009
Model: Focus Kombi diesel MK1
Silnik: 1,8
Rocznik: 2000
|
przeplywomierz ?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Przepływomierz został wymieniony wczoraj i właśnie te objawy, które opisałem w pierwszym poście pozostały.
Dzięki wymianie przepływomierza pozbyłem się problemu skaczących obrotów na luzie. Zostało jeszcze dławienie i nie wiem gdzie może tkwić problem. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 09-02-2009
Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004
|
kolego pisałem o tym przed chwilą , może to to a chyba to to
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#5 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-01-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Powitać wszystkich.
Cytat:
Temat: Re: [MK1] Dławi się przy gwałtownym wciśnięciu gazu Odpowiedz z cytatem przeplywomierz? panowie to wcale nie musi być tooo!może byc 100 różnych przyczyn. :fcp1 u mnie np.coś takiego się dzieje jak opisuje kolega ,,kotkos,,jak wpadne w kałuże,chociaż ostatnio przy tej pogodzie(mokro,ciapa,itd) zauwarzyłem że na benie nie ma jazdy,szarpie dławi sie i na wolnych obrotach gaśnie.troche dzisiaj pogrzebałem i znalazłem uszkodzony przewód od podcisnienia.jutro mam do przejechania ok.300km.jeżeli to był przewód to napisze , czy coś sie poprawiło.pozdro |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
mch12 - ale mi nic nie strzela.. Nie słychać żadnych strzałów, uderzeń ani żadnych tego typu dźwięków. Mój mondek po prostu nie chce iść przeważnie na 2-3, czasem też 4 biegu. Chociaż też nie zawsze, bo w 60% załapuje i jedzie normalnie, tak jak powinien. W 40% właśnie dławi się, a żeby go "odkrztucić" trzeba albo puścić pedał gazu i ponownie go wdepnąć, albo wcisnąć go do samej podłogi i po chwili zaczyna iść - zresztą pisałem o tym w pierwszym poście. Sprawdzę w takim razie przewody + świece, ale i tak wydaje mi się że Twój problem jest zupełnie inny.
robo24 - u mnie tak się dzieje czy to świeci słońce i jest sucho jak na pustyni, czy to powódź stulecia.. Z tym, że mój mondek już nie gaśnie na wolnych obrotach właśnie po wymianie przepływomierza. Wyglądało to tak, że przeważnie na czerwonym świetle nagle obroty zamiast stać na 900 zaczęły sobie falować od 600 do 1400 obr/sek. i tak do momentu aż nie ruszyłem, albo do momentu zupełnego zgaśnięcia silnika po uprzednim rozhuśtywaniu się wskazówki obrotomierza coraz to bardziej. Gdy tak zaczął świrować można też było dodać trochę gazu na luzie, to wtedy wskazówka przeważnie (bo nie zawsze) opadała normalnie na 900 obr/sek. Na szczęście po wymianie przepływomierza to już przeszłość - pozostaje mi teraz tylko problem duszenia się. W takim razie czekamy na relację z jazdy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#7 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 30-08-2008
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996
|
Sprawdź obwód doprowadzania powietrza.W przypadku jakichś nieszczelności może łapać fałszywkę i wtedy nie będzie się wkręcał na obroty.Jak to nie pomoże to sprawdź działanie sondy.
|
|
|
#8 |
|
![]() Zarejestrowany: 02-07-2008
Model: Mondeo Mk2
Silnik: 2.0 zetec
Rocznik: 1997
|
Witam. U mnie powodem dławienia się przy gwałtownym dodaniu gazu oraz braku mocy przy większych prędkościach były świece. Po wymianie chodzi jak ta lala.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-01-2009
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2005
|
Witam ponownie.(ostatnio przy tej pogodzie(mokro,ciapa,itd) zauwarzyłem że na benie nie ma jazdy,szarpie dławi sie i na wolnych obrotach gaśnie.troche dzisiaj pogrzebałem i znalazłem uszkodzony przewód od podcisnienia.jutro mam do przejechania ok.300km.jeżeli to był przewód to napisze , czy coś sie poprawiło.)no więc odnośnie dławienia sie, to jest ok. jezdziłem po największych kałużach napotkanych po drodze i nic sie nie działo,silnik normalnie pracował.,,kotkos,,apropo przepływki ,to ja mam odłączoną ,je uszkodzona ,ale z falowaniem obrotów problemów nie mam ,wzkazówka obrotomierza stoi jak hu... mańce na zakręcie :fcp2 ,silnik pracuje równiutko.pozdro
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 07-04-2009
Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 16V PB
Rocznik: 1994
|
Witam chciałbym odświeżyc temat. Mój silnik zachowuje się bardzo podobnie ale nie identycznie jak kolegi "kotkos". Silnik dławi się przy prędkości 90/100 km/h na 5 biegu. Po ponownym naciśnieciu gazu zaczyna normalnie przyśpieszac. Dzieje się tak przez kilka km i problem znika. Przez kilka dni jest spokój i znów problem powraca. Teraz napiszę co zrobiłem: tankowałem na różnych stacjach, nowe świece i kable (oryginały forda) czyszczony przepływomierz, brak katalizatora, nowy filtr paliwa i nic .Problem występuje wprawdzie rzadko, ale jednak i nie daje mi on spokoju. Co o tym myślicie?
|
|
|
|