Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-03-2010, 21:36   #41
lukasz1981
ford::average

Imię: Łukasz
Model: ford focus I
Silnik: 1,6
Rocznik: 1999
Domyślnie Odp: 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz

Cytat:
Napisał yogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak bede sprawdzal ten filtr od skrzyni korbowej to sprawdze wszystko do okola, caly przod trzeba bedzie sciagnac...wiec posprawdzam co sie da

(do lukasz 1981 powiem ci ze jak ja zalozylem nowy silniczek krokowy to mi tez wskakiwalo na 3tys. czyli albo trzeba jakos przeprogramowac jak sie da, lub wymienic na prawidlowy....ja za pierwszym razem kupilem do fokusa 1999 1.6 ale dali mi jakis dziwny(inny model prawdopodobnie)....a pozniej kupilem w sprawdzonym sklepie tez do 1.6 99r benz i dali mi taki ze po odpaleniu wskakiwal mi na 800obrotow - czyli normalnie (ps po odpieciu przeplywomierza ten mi spadaly obroty na normalne) wymien silniczek krokowy najlepiej pozycz od kogos na moment, zobaczysz czy to to. pozdrawiam

panowie czekam na dalsze pomysly
komputer byl sprawdzany, przeplywomierz sprawdzony i czyszczony

zostaly ew.sonda lambda, filtr skrzyni korbowej, czyjnik polozenia przepustnicy - to nie bylo sprawdzane i dodatkowo jak kolega napisal ponizej węże ssące przy kolektorze....wszystko bede sprawdac takze piszccie, pozdrawiam i dzieki za pomoc

kolego odnośnie tego krokowca to nabyłem nowy i winien być dedykowany do tego modelu ale jeszcze na 100 % posprawdzam co i jak, a czy jak krokowiec bedzie uszkodzony to wywali błąd na komputerze bo mi tylko wywala przepływomierza bład

proszę o info

lukasz1981 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2010, 23:40   #42
baldur321

Imię: ghjgj
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: 1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz

Komp raczej nie pokaze uszkodzonego krokowca.
baldur321 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-03-2010, 23:44   #43
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Filtr paliwa ?
Stary 04-03-2010, 06:36   #44
lukasz1981

koledzy a czy uszkodzony prepływomierz będzie powodował to że po zapaleniu auta obroty silnika staja odrazu na 3 tysiące i tak trzymają, bo ja mam taki objaw cały czas jak przepływka jest podłączona- dodam iż krokowiec jest nowy
Stary 04-03-2010, 07:59   #45
yogo

Model: ford focus kombi
Silnik: 1.6 16v zetec

lukasz moj krokowiec tez byl nowy.....i byl zly, ale skoro masz blad na kkompie to dlaczego nie wymiienisz tego przeplywomierza i tyle i mowie ci wymien na 3 sek krokowca, pozycz od sasiada na 5 min u mnie obroty znow byly stabilne...poza tym szukajka bo na 100% juz czytalem o tym wczesniej i mogl bys swoj temat zalozyc...a nie pisac w "1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz"

co do wlasciwego tematu
filtr paliwa juz wymienilem

Ostatnio edytowane przez yogo ; 04-03-2010 o 08:06
yogo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-03-2010, 08:08   #46
lukasz1981

Cytat:
Napisał yogo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
lukasz moj krokowiec tez byl nowy.....i byl zly, ale skoro masz blad na kkompie to dlaczego nie wymiienisz tego przeplywomierza i tyle i mowie ci wymien na 3 sek krokowca, pozycz od sasiada na 5 min u mnie obroty znow byly stabilne...poza tym szukajka bo na 100% juz czytalem o tym wczesniej i mogl bys swoj temat zalozyc...a nie pisac w "1.6 w czsie jazdy szarpie, zapala sie kontrolka aku i gasnie!w autserv nie wiedz"

co do wlasciwego tematu
filtr paliwa juz wymienilem
ok przperaszam i sie odpinam ale wpiołem się do twojego tematu bo dużo ludzi w nim pisze wiec pomyślałem że może ktoś coś podpowie

a co do mojego krokowca to jest oryginalny wiec wykluczam pomyłke
Stary 04-03-2010, 23:40   #47
yogo

jezeli ktos bedzie ciekawy to wklejam jak obiecalem co odpisal mi Bogdan Godlewski slawny elektro mechanik z torunia (bez polskich znakow ,ale mozna sie domyslec) :

Witam
1. Nie lubiÄ™ Fordów i to bardzo,

2. W niewielu przypadkach można naprawić samochód korespondencyjnie a to dlatego, że niezbÄ™dne sÄ… pewne pomiary,

3. Nie chce mi sie wierzyć że nie ma bÅ‚edów w ECM (to system EEC V),

3a. wada każdego z ukÅ‚adów elektroniki silnika, który jest kontrolowany przez ECM, jest odnotowywana jako błąd (DTC) ale i sÄ… tzw. Pending Code do których sa inne procedury ale to zależy czym siÄ™ to czyta,

4. nie wymieniać silnika krokowego bo to strata kasy a do tego zachowanie krokowego to efekt złej regulacji mieszanki, np lewy luft,

5. jeśli ECM ma proktokoły EOBD/OBDII można odczytac parametr LTFT po przejechaniu jakiegos odcinka (jest ujemny lub dodatni),

6. pomierzyc multimetrem napięcie Sondy Lambda na przewodzie czarnym czyli sygnałowym (są jeszcz dwa białe-podgrzewanie i szary masa). W Fordach często masowy traci "masę" i komputer głupieje,

7. napięcie sondy winno oscylować od 0 - 1v (1 okres to około 2-3 sek) - jak sonda ''stoi dęba" jak .... na weselu to wymienić - nie jest tania bo to czteroprzewodowa,

8. bywa że przyczyną jest właśnie VSS

a wiec sonda lambda do sprawdzenia takze

Ostatnio edytowane przez Marek ; 08-09-2012 o 08:09
Stary 05-03-2010, 00:31   #48
tomiscorpio
Zablokowany

Model: fs
Silnik: 1998
Rocznik: 95

nic specjalnego nie napisal . Do sprawdzenia sondy, long fuel trim starczy najzwyklejszy interfejs za 100zl .....

jak juz wczesniej pisalem auto oddawane do papraczy , robione przez papraczy . A Ty jestes skubany ostro.

A multimetrem to tak sobie pomierzy..... czestotliwosc zmian jest szybka , wiec zeby cos tam zobaczyc to albo w programie albo oscyloskop.

Widac ten pan magik z torunia tez jakos nie za wiele o interfejsach wie...
tomiscorpio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-03-2010, 08:38   #49
niko123
ford::advanced

Model: Ford Focus II
Silnik: 1.6 TI-VTC
Rocznik: 2009

Jeśli będzie sonda do wymiany to polecam tą, to w 100% oryginał.( taką samą miałem fabrycznie w focusie )

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 06-03-2010, 16:13   #50
yogo

a macie jakas sprawdzona firme wysylkowa z tanimi czesciami np z allegro lub cos innego??
potrzebuje rozrzad + koncowki drazkow i sprezyny na tyl + ta sonde lambda

moze byc link z allegro potrzebuje kogos taniego i sprawdzonego

Ostatnio edytowane przez yogo ; 06-03-2010 o 21:54
Odpowiedz

Zasady postowania