Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-03-2010, 00:09   #31
majsterus_nt
ford::average

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990
Domyślnie Odp: pięknął nowy pasek rozrządu

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a) do wymiany paska w TDDI nie odkreca sie kola pasowego.
....
d) jezeli pekl na wolnych bez obciazenia to pewnie zawory do wymiany. Jak masz szczescie to tylko 2. Koniecznie wymien prowadnice zaworowe, bo pekaja przy uderzeniu...
ad. a
wg instrukcji serwisowej się luzuje koło rozrządu i tak samo w np. VW

ad. d - w głowicy TDDI nie ma prowadnic wciskanych, prowadnica jest stałą częścią głowicy. Czyli po prostu obrobiony kanał żeliwny.

Stary 15-03-2010, 09:09   #32
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał majsterus_nt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ad. a
wg instrukcji serwisowej się luzuje koło rozrządu i tak samo w np. VW

ad. d - w głowicy TDDI nie ma prowadnic wciskanych, prowadnica jest stałą częścią głowicy. Czyli po prostu obrobiony kanał żeliwny.
Do wymiany paska czy lancuszka? Do paska kolo pasowe nie ma nic do rzeczy, tylko komplikuje, bo nie ma nawet jak ruszyc walem. No ale zeby je potem dokrecic trzeba blokowac wal na kole zamachowym wiec potrzebny "przyrzad specjalny" i demontaz rozrusznika.
no ale tak szczerze to ja nie pamietam tej wzmianki w Tisie, moze zapomnialem.
Nie chce sie madrowac, ale wydaje mi sie, ze widzialem prowadnice. Fakt faktem, ze po uderzeniu tloka czesto powstaje luz na zaworze i widzialem prowadnice montowane. Wiem, ze w kilku silnikach gdzie ich nie ma mozna rozwiercic i wcisnac tuleje ktora pelni role prowadnicy. Moze i tu jest to samo, ale dziwne, bo przygladalem sie dwom glowicom (TDDI i TDCI) i w dwoch widzialem tulejki.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2010, 15:43   #33
majsterus_nt

Model: czarny, grafit,turkus
Silnik: ,Pb,ON
Rocznik: 1993,1990

ja też się przyglądałem, i szpece którzy powtórnie sprawdzali głowice.
tam nie ma tulejek..

pierwszy zakład "Auto szlif" z poznania, stwierdzili ze są i trzeba wcisnąc nowe.
Ale klientowi czyli mi nie pokazali głowicy. Bo za samo splanowanie głowicy i sprawdzenie głupio wziąć 500zł...

Dopiero za drugim razem w innym zakładzie mogłem obejrzeć

tak przy okazji "AUTO SZLIF", POZNAŃ to oszuści.

a koło - rozrządu, na wałku osadzane na stożek, bez klina. Luzuje się ja aby naciągnąć pasek rozrządu.

Ostatnio edytowane przez majsterus_nt ; 15-03-2010 o 15:45
majsterus_nt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2010, 18:21   #34
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Cytat:
Napisał majsterus_nt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ja też się przyglądałem, i szpece którzy powtórnie sprawdzali głowice.
tam nie ma tulejek..

pierwszy zakład "Auto szlif" z poznania, stwierdzili ze są i trzeba wcisnąc nowe.
Ale klientowi czyli mi nie pokazali głowicy. Bo za samo splanowanie głowicy i sprawdzenie głupio wziąć 500zł...

Dopiero za drugim razem w innym zakładzie mogłem obejrzeć

tak przy okazji "AUTO SZLIF", POZNAŃ to oszuści.
Ponownie podpowiem, ze ja widzialem jak rozwiercano otwory i wciskano nowe tyleje. Zeliwo jest miekkie i jezeli masz luz to bedzie dzwonilo i palilo olej, wiec to jest jedyny sposob, zeby zmniejszych szczeline.

Cytat:
a koło - rozrządu, na wałku osadzane na stożek, bez klina. Luzuje się ja aby naciągnąć pasek rozrządu.
To kolo walka rozrzadu czy kolo pasowe? Jak zauwazysz ja odpowiadalem na informacje o luzowaniu kola pasowego, a to dwie zupelnie inne rzeczy. Kolo pasowe tez jest bez klinu ale sie go nie luzuje, kolo walka rozrzadu sie luzuje.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-10-2014, 11:45   #35
rexed
ford::beginner

Imię: Kuba
Model: Focus Mk 1
Silnik: 1.8 TDCi
Rocznik: 2003

Witam serdecznie,

Poziom tego forum jest całkiem wysoki i widzę że rzeczywiście można tu uzyskać cenne rady, dlatego podrzucę zagadnienie które mnie interesuje, może ktoś będzie tak miły by się nad tym pochylić.

Wymieniłem rozrząd (pasek zębaty z pompy na wałek rozrządu) w świeżo zakupionym Mk1 1.8 TDCI 115 km. 2004r. Pasek Continental, rolka była w bardzo dobrym stanie, więc uznałem że nie ma sensu, biorąc pod uwagę ostatnie wpadki z jakością części zamiennych. Auto jeździło wzorowo, ale tylko przez ok 100 km, bo strzelił pasek rozrządu.

Pierwsza sprawa, że szlag go trafił zaledwie po 100km, druga to że nie tyle strzelił, go bardziej został spiłowany i w końcu puścił. Znalazłem info pasujące tutaj [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ale u mnie średnio to pasuje. Pasek zdążył przepiłować plastikową obudowę, ale nie znalałem o co mógłby trzeć, ani dlaczego miałby się zsunąć. No dziwne. Jakieś pomysły?

Poza tym, to el grande classico, czyli pęknięty wałek rozrządu, pokrzywione zaworki i głowicę trzeba będzie gdzieś oddać, lub znaleźć używaną. Tłoki niby ok, ale ktoś wspominał tu o wyginających sie korbowodach i innych nieciekawych opcjach. Prawda to?

Jak to jest w tym silniku z napędem tej pompy, łańcuch, czy ten pasek zwany kasetą? To bym od razu o tym pomyślał.

Po co i jak zastosowano to koło pasowane na stożek zamiast klina?

Pozdrawiam!

PS. Postaram się załączyć jakieś zdjęcia.
rexed jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2014, 22:20   #36
romanhoks

Imię: Roman
Model: Mondeo mk4
Silnik: 1.6 Diesel
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Pęknął nowy pasek rozrządu

Kolego jak piszesz ze AUTO SZLIF w Poznaniu to oszusci to napisz ktory to warsztat bo pod ta nazwa jest nie jeden.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-10-2014, 07:12   #37
jazzga7

Imię: Radosław
Model: Ford Focus MK I GHIA
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: XII.2000
Domyślnie Odp: Pęknął nowy pasek rozrządu

Kolego. Jest obecnie na rynku seria wadliwych napinaczy. Zrywa chłopakom paski w tych silnikach i tddi. Do mojego też mam obawy.
Jak wymieniać to ori jest niewiele droższy niż dobry zamiennik.
jazzga7 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania