![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#531 | |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-01-2010
Model: Fiesta Platinium X
Silnik: 1,25 82 KM
Rocznik: 2010
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#532 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-11-2006
Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
|
Fiesta gold 1.25 60KM po pierwszym 1000km
Jestem zmuszony jezdzic tym wozidelkiem przez jeszcze ok. pol roku (do czasu pojawienia sie nowego c-maxaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., wiec bede recenzowal na biezaco. A tymczasem: Najwiekszy plus tego auta - zawieszenie Najwiekszy minus - jak sie latwo domyslic - silnikGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zawieszenie - wiadomo - ford potrafi. Nic do zarzucenia. Silnik - ze wzgledu na moc nadaje sie tylko do miasta. W miescie nie czuc w ogole, ze jest tak slaby. Nie ma kompleksow. Do ok. 80km/h jest wystarczajaco zwawy. Ale powyzej - bardzo kiepsko. Bardzo maly zakres obrotow przy ktorych mozna w ogole myslec o wyprzedzaniu - tj. od ok 3250 do 4500. Ponizej i powyzej tego zakresu mocy zupelnie brak. Mysle sobie - slaby silniczek, wiec pewnie malo paliGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Otoz nie! Srednie zuzycie to na razie (dociera sie?) 8l/100. Na autostradzie przy predkosci 120-130 (120 to jak sa wzniesienia i nie da sie utrzymac 130Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pali 9,7 wg komputera (czyli faktycznie >10). W miescie ok 9,5 (czyli realnie dyszka, bo w tym egzemplarzu komputer zaniza o 5%). Predkosci, o ktorych pisze powyzej to predkosci realne wg. gps. Swoja droga to fiesta nie przeklamuje wskazan tak bardzo, jak inne auta, ktorymi jezdzilem, bo przy predkosciach w okolicach 100km/h tylko o 5km/h zawyza. Co do reszty: Jakosc wykonania wnetrza uwazam za dosc niska. Tu i tam cos skrzypi, glosnik brzeczy, tam cos skuta. Materialy robia niestety nie najlepsze wrazenie. Plastik uzyty do budowy deski rozdzielczec wyglada tandetnie. Szczytem tandety sa klamki i wyswietlacz radia, ktory wyglada jak z "ruskiego targu". Ogolenie plastiki wygladaja wyjatkowo malo szlachetnie. Z aut tego segmentu znam dobrze Suzuki Swift i musze poweidziec, ze wnetrze Suzuki (mimo kilku lat na rynku) wyglada o niebo lepiej. Materialy, w porownaniu do fiesty, to jak z klasy wyzszejGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie mowiac o tym, ze te 92konne auto pali mi srednio 7l/100. Inne drobne wady: - Odtwarzacz CD przerywa co chwile podczas odtwarzania plyty z mp3. Zwykle CD chodza prawidlowo. - Glosny nadmuch (od poziomu 2). - waskie siedzenia (ok, male auto) - brak podlokietnika (jw.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - brak smieciownika - odleglosc gniazdka 12V od szyby (kabel do gps/telefonu trzeba ciagnac przez pol auta, zahaczaj po drodze o lewarek biegow). - obsluga radia z kierownicy nie do konca dopracowana (dlaczego nie moge przelaczac miedzy katalogami na plycie mp3 z kierownicy??); brak przycisku "wyciszenie do zera". - brak podwojnego licznika dziennych kilometrow - nieczytelny wyswietlacz "komputera pokladowego" (ktory nie pokazuje nawet chwilowego spalania:/)
Focus 1.8TD --> Mondeo 2.0TD & Fusion 1.4 --> Smax 2.0TD --> Ranger 2.5TD --> der Neue Fiesta 1.25 --> Focus MK2FL (historia zatoczyła koło ![]() Ulubione auto: Subaru SVX:] Ostatnio edytowane przez bikej ; 17-03-2010 o 15:26 Powód: EDIT |
|
|
|
|
|
#533 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#534 | |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
|
Tak jak pisałem, u mnie komputer również przekłamuje. Co ciekawe różnie w zależności od zużycia paliwa, tzn. im więcej spala tym większe przekłamanie. Na przykład: gdy komputer pokazuje 6,7 l/100km spalanie rzeczywiste wynosi 7,7 l/100km (co daje 13% przekłamanie), a gdy pokazuje 6,2 to rzeczywiste wychodzi 6,64 (przekłamanie ok 7%). Ciekawe, nie? ;-)
Co do materiałów to ja uważam, że wcale nie jest tandetne. Faktycznie swift jest solidnie poskładany, ale materiały są twarde i na pewno nigdzie wyższej jakości. Przełączniki i przyciski to taka sama bajka jak fiesta. I to chyba przesada oczekiwać szlachetności materiałów w aucie za około 45-50 tyś zł. Inna sytuacja gdyby to był nowy Mini za 80 tyś... Co mnie w fieście wkurza to wykończenie niektórych elementów, np. wnętrze kieszeni w drzwiach przednich i krawędzie niektórych elementów plastikowych. Co ciekawe w moim egzemplarzu nic nie skrzypi i nie stuka, a codziennie jeżdżę po dziurach i przejechałem 13 000 km. U mnie, gdy prędkościomierz wskazuje 140 km/h, gps biorący dane z 5 satelit wyświetla 133 km/h. Poprzednio miałem focusa i mniej przekłamywał, również we wskazaniach paliwa. Faktycznie w radiu przydałoby się szybkie wyciszenie, nie wiem czemu nie ma tej funkcji...? We wspomnianym focusie z fordowskim radiem również jej nie było. Również brak chwilowego spalania mnie zaskoczył... głupie to. Innych wad, które opisujesz nie zauważyłem lub dla mnie nie są wadami :-). Na przykład: - dmuchawa wg. mnie musi hałasować bo to w końcu szybko przepływające powietrze, to nie może być ciche. W moim przekonaniu 1. i 2. bieg są w porządku. - siedzenia jak dla mnie są mega wygodne, mam 183 cm wzrostu i normalną wagę. Mój Tata, który jakiś czas temu jechał fiestą jest raczej słusznej postury, szczególnie wszerz ;-), stwierdził, że siedzenia są świetne. Kwestia gustu. Cytat:
Ostatnio edytowane przez mancat ; 17-03-2010 o 19:09 |
|
|
|
|
|
|
#535 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#536 |
|
|
A co sądzicie o wspomaganiu układu kierowniczego , bo były opinie że niby za lekko chodzi, moje odczucie takie nie jest,przy kręceniu w miejscu bardzo lekko,to chyba dobrze,natomiast w trasie czuje się samochód i nie widzę różnicy z poprzednim modelem.
|
|
|
|
|
|
#537 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-02-2010
Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)
|
Cytat:
A tak w ogóle, to do dupy z tymi wskaźnikami - prędkościomierze zawyżają realną prędkość, a teraz jeszcze piszesz, że komp zaniża spalanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I to ma być technika XXI wieku ???!!! Proste przyrządy, a takie odchyły Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Pzdr. Ostatnio edytowane przez Ford-fan ; 17-03-2010 o 19:30 |
|
|
|
|
|
|
#538 | |
|
![]() Zarejestrowany: 17-02-2010
Model: Fiesta 7. generacji :)
Silnik: 1.6 non-diesel ;)