Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-03-2010, 09:19   #1
luko222
ford::beginner

Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007
Domyślnie Jak ściągnąć tapicerkę bocznych tylnych drzwi ?

Witam forumowiczów,
Proszę o pomoc. Potrzebuję ściągnąć obicie/tapicerkę bocznych tylnych drzwi. Nie wiem jak się do tego zabrać, żeby niczego nie uszkodzić. Proszę o opis/zdjęcia.

Dziękuje i pozdrawiam
Łukasz

luko222 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 09:33   #2
Kamiloo85
ford::amateur

Imię: Kamil
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
Domyślnie Odp: FF Jak ściągnąć tapicerkę

Kolego weź sobie poszukaj na necie taki poradnik do Focusa "Zrób to sam" na pewno ci się przyda a tam wszystko jest napisane krok po kroku
Kamiloo85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 09:51   #3
pkrystek
ford::average

Model: Ford Focus MK2 sedan
Silnik: 2.0 TDCI 136KM

Cytat:
Napisał Kamiloo85 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kolego weź sobie poszukaj na necie taki poradnik do Focusa "Zrób to sam" na pewno ci się przyda a tam wszystko jest napisane krok po kroku
Tam znajdziesz tylko ogólnie co i jak. Ja ten temat przerabiałem. I dopowiem że:

jest możliwość aby nie połamać zatyczek (przypominają one raczej klipsy, które sa tak skontruowane, ze odpowiednie, raczej wolne podważenie śrubokrętem powoduje wyjście trzpienia rozporowego który przytrzymuje zapadki). Napewno nie należy szarpać na siłę jak w niektórych innych samochodach.

A najlepiej zamówić kilka takich, ale one kosztują trochę drożej niż zwykłe (ok. 4zł/szt.).

Zwróć uwagę na jej kształt wygląda ona tak ja na tej aukcji:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Nie mylić z tymi:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
które służą do przytrzymywania np. nakładek na głośniczki wysokotonowe w drzwiach.

Ostatnio edytowane przez pkrystek ; 25-03-2010 o 09:58
pkrystek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 10:11   #4
luko222

Tylko pytanie: gdzie podważyć, gdzie ciągnąć ? Przy uchwycie (zaznaczone czerwoną otoczką) wydaje misie jak by była maskownica, która trzeba wyciągnąć - może tam są jakieś śruby ??. Jedyna śruba jaką znalazłem to ta, którą zaznaczyłem czerwonym krzyżykiem.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg 20100324090.jpg (91.8 KB, 521 wyświetleń)
Stary 25-03-2010, 10:14   #5
pkrystek

Cytat:
Napisał luko222 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tylko pytanie: gdzie podważyć, gdzie ciągnąć ? Przy uchwycie (zaznaczone czerwoną otoczką) wydaje misie jak by była maskownica, która trzeba wyciągnąć - może tam są jakieś śruby ??. Jedyna śruba jaką znalazłem to ta, którą zaznaczyłem czerwonym krzyżykiem.
Masz rację. Tam są śruby. Najpierw podważ dolny plastik uchwytu (rączki) np. w dwóch skrajnych miejscach i ten powinien wyjść (wyskoczyc), tylko rób to delikatnie aby nie połamać zatrzasków. Pod tą osłoną zobaczysz śrubę (śruby nie pamiętam czy jenda czy dwie), które nalezy odkręcić. Potem korbka szyb.

Następnie włóż srubokręt pomiędzy blachę a tapicerkę i lekko podważ, zrób to od dołu i zobacz dokładnie gdzie jest zatrzask i kolejne. Wtedy pod niego podejdź dużym, szerokim śrubokrętem, najlepiej dwoma z dwóch stron i delikatnie podważaj, jednostajnie - wtedy trzpień zacznie wychodzić i zwolni zatrzaski. Jeśli nie będzie wychodził to musisz podważyć trochę mocniej (mocy nie da sie opisać ani sfotografować, musisz to wyczuć empirycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).

Ostatnio edytowane przez pkrystek ; 25-03-2010 o 10:23
Stary 25-03-2010, 10:36   #6
luko222

Cytat:
Napisał pkrystek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masz rację. Tam są śruby. Najpierw podważ dolny plastik uchwytu (rączki) np. w dwóch skrajnych miejscach i ten powinien wyjść (wyskoczyc), tylko rób to delikatnie aby nie połamać zatrzasków. Pod tą osłoną zobaczysz śrubę (śruby nie pamiętam czy jenda czy dwie), które nalezy odkręcić. Potem korbka szyb.

Następnie włóż srubokręt pomiędzy blachę a tapicerkę i lekko podważ, zrób to od dołu i zobacz dokładnie gdzie jest zatrzask i kolejne. Wtedy pod niego podejdź dużym, szerokim śrubokrętem, najlepiej dwoma z dwóch stron i delikatnie podważaj, jednostajnie - wtedy trzpień zacznie wychodzić i zwolni zatrzaski. Jeśli nie będzie wychodził to musisz podważyć trochę mocniej (mocy nie da sie opisać ani sfotografować, musisz to wyczuć empirycznie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.).
Wczoraj próbowałem ściągnąć maskownice podłokietnika. Prawie zostawiłem na niej swoje paznokcie. Przyłożę się jeszcze raz do tego. Jednak nie ukrywam, że boje się połamać zatrzaski.
Sprawdzę, zrobię zdjęcia ... zobaczymy.
Dzieki
Stary 25-03-2010, 10:59   #7
pkrystek

Cytat:
Napisał luko222 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj próbowałem ściągnąć maskownice podłokietnika. Prawie zostawiłem na niej swoje paznokcie. Przyłożę się jeszcze raz do tego. Jednak nie ukrywam, że boje się połamać zatrzaski.
Sprawdzę, zrobię zdjęcia ... zobaczymy.
Dzieki
Paznokciami to tego nie zrobisz - ona siedzi dosyć mocno, ale schodzi dość dobrze, tylko trzeba to zrobić z czuciem, najlepiej jakimś najbardziej płaskim śrubokrętem wyczuć gdzie trzyma.
Stary 25-03-2010, 11:09   #8
luko222

Cytat:
Napisał pkrystek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Paznokciami to tego nie zrobisz - ona siedzi dosyć mocno, ale schodzi dość dobrze, tylko trzeba to zrobić z czuciem, najlepiej jakimś najbardziej płaskim śrubokrętem wyczuć gdzie trzyma.
Śrubokręt możne uszkodzić plastik. Użyje jakiejś plastikowej szpatułki. Z wyczuciem będzie ciężko jak zwycięży desperacja ... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 25-03-2010, 11:37   #9
xqs
ford::advanced

Imię: Dominik
Model: Focus MK4 ST
Silnik: 2.3 ecoboost 280
Rocznik: 2019.75

masz pdf z dokładnym opisem sciągania tapicerki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - drzwi z szybami elektrycznymi
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - drzwi z szybami recznie otwieranymi
xqs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-03-2010, 11:50   #10
luko222

Cytat:
masz pdf z dokładnym opisem sciągania tapicerki
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - drzwi z szybami elektrycznymi
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - drzwi z szybami recznie otwieranymi
Dziękuję. Pdf'y są wyśmienite !
Odpowiedz

Zasady postowania