Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-03-2010, 12:00   #1
milus21
ford::amateur

Model: Mondeo [MK3]
Silnik: 2.0 16V 145 km
Rocznik: 2007
Domyślnie [MK3] instalacja LPG gdzie i jaką zakładać-Wawa

Witam,
Mam mondeo MK3 2.0 16V z 2007 oraz ostatnio założoną instalację lpg firmy BRC model 56 z lubryfikacją.
Mam nadzieję iż moje doświadczenia przydadzą się innym użytkownikom fordów chcących założyć przyzwoitą instalację gazową.
1 Najpierw poczytałem na forach jaka instalacja powinna być założona do tego silnika. Większość forumowiczów zachęcała do firmy BRC (ja nie byłem przekonany do włoszczyzny).
2 Namierzyłem kilka autoryzowanych serwisów w mojej okolicy (warszawa Ursus). Wybrałem najtańszy i najbliżej siebie (i to był błąd i to poważny).
3. Panowie byli sympatyczni ale o montażu a zwłaszcza strojeniu tej instalacji w tym silniku to raczej nie mieli specjalnie pojęcia, chociaż zarzekali się, że już robili takie mondeo.
Ważne. MIAŁEM USUNIĘTY KATALIZATOR, więc Panowie stwierdzili że bez katalizatora to instalacja nie będzie działać prawidłowo i proponują wstawić nowy katalizator, świece, przewody zapłonowe i dopiero wówczas zajmą się strojeniem, inaczej mam spadać.
Trochę pojeździłem, ale samochód zbierał się jak Fabia 1, HTP pod górkę z włączoną klimą( Znajomy mechanik zasugerował abym podjechał do innego zakładu przy ul. Różanej 1 w Opaczy (koło kolejki WKD). Oni również posiadali autoryzację BRC, a mechanik miał o nich b. dobre zdanie (teraz i ja mam).
4. Podjechałem tylko na strojenie a okazało się, że instalacja jest źle podłączona tj czujnik podciśnienia był zainstalowany nie tam gdzie powinien i brak podłączonych obrotów silnika. Podłączyli wszystko prawidłowo, zestroili, samochód śmiga aż miło. Widać, że to starzy wyjadacze w zakresie instalacji LPG. W międzyczasie podjeżdżali do nich różni ludzie z problemami z gazem a Oni je rozwiązywali niemal na poczekaniu. Są bardzo dobrze wyposażeni i naprawdę znają się na rzeczy. Bardzo gorąco polecam ten zakład zwłaszcza tym którzy mają dość "specjalistów gazowników" a ich instalacje robią co chcą. Pomimo, że są troszkę drożsi, to każda złotówka wydana u nich to dobra inwestycja. Ja przytaniłem początkowo na instalacji a potem był płacz i zgryzota.
Zdaję sobie sprawę iż moja wypowiedź brzmi jak spot reklamowy jednak uważam iż specjalistów trzeba doceniać a użytkownikom LPG oszczędzać czasu i nerwów na szukaniu dobrych warsztatów.

milus21 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-03-2010, 13:11   #2
benny86
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Aveo
Silnik: 1.2 16v
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: [MK3] instalacja LPG gdzie i jaką zakładać-Wawa

Cóż, Ameryki nie odkryłeś w zakresie LPG - ważny jest wybór nie tylko dobrej instalacji ale także (a może przede wszystkim) porządnego warsztatu. To, co się zaoszczędzi w tanim warsztacie pózniej się wyda na naprawy/regulacje/strojenie itp itd. Dobrze że dość szybko usunąłeś problem, teraz już czysta oszczędność pozostajeGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania