Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-04-2010, 20:38   #1
TheMisiacz
ford::beginner

Model: Mondeo III Kombi
Silnik: 1.8 Benzyna 125KM
Rocznik: 2006
Domyślnie Skrzynia biegów, haczenie 1-biegu

Witam wszystkich serdecznie.

Od tygodnia jestem posiadaczem MK3, i mam pewien kłopot. Początkowo myślałem, że jest to wynikiem zmiany samochodu i zmiany przyzwyczajeń, jednak zaczynam mieć wątpliwości. Chodzi mi o pracę skrzyni biegów. Samochód ma przebieg trochę powyżej 60 tyś., a skrzynia jest "głośna" i haczy się jedynka (czasami wsteczny). Pod pojęciem "głośna" rozumiem słyszalne za każdym razem wbicie biegu. Jedynka najbardziej odczuwalnie haczy zaraz po wciśnięciu sprzęgła i zmiany położenia z luzu, potem już mniej (np. przy redukcji z dwójki czy wyższego biegu). Bieg można włożyć, ale jest wrażenie takiego "progu" który trzeba przepchnąć. Sorry za określenie, nie jestem fachowcem, staram się dobrać obrazowy opis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Prosiłbym o opinie użytkowników tego samochodu, czy ten typ tak ma, czy mam jechać reklamować zakup (samochód kupiony od dealera z roczną gwarancją). Nie mam porównania, nie chcę wyjść na idiotę.

TheMisiacz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 21:04   #2
Mariusz
ford::professional

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
Domyślnie Odp: Skrzynia biegów, haczenie 1-biegu

Czy PB, czy ON nie sądzę by coś miało prawo "haczyć". Mam mondka ON 2005r. i biegi wchodzą jak w masełko, beż żadnych problemów. Może u Ciebie to wina poduszki skrzyni biegów (oberwana), może wodzików przy skrzyni biegów, albo może Bóg wie jeszcze czego. Wg mnie powinieneś reklamować tą usterkę.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 23:08   #3
TheMisiacz

Cytat:
Napisał 12345mario Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy PB, czy ON nie sądzę by coś miało prawo "haczyć". Mam mondka ON 2005r. i biegi wchodzą jak w masełko, beż żadnych problemów. Może u Ciebie to wina poduszki skrzyni biegów (oberwana), może wodzików przy skrzyni biegów, albo może Bóg wie jeszcze czego. Wg mnie powinieneś reklamować tą usterkę.
I tak też uczynię. Gdyby jednak ktoś miał podobne zdiagnozowane objawy, byłbym wdzięczny.
Stary 20-04-2010, 00:56   #4
Karlito
ford::advanced

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Lepiej zgadaj sie z grupa poznanska i porównaj jak u kogos działa bo, twoje "bardzo" moze byc moim "ledwo co", mi 1 i wsteczny czasem nie wchodza trzeba wysprzeglic.
Biegi ładuja sie ładnie czuc ze sie zmienia przelozenie moze i faktycznie troche ciezkawo ale jak dla mnie bardzo dobrze bo wiadomo ze wszedł albo nie, dodam jeszcze ze fordowskie skrzynie sa praktycznie niezniszczalne i bezobslugowe.
Stary 20-04-2010, 08:29   #5
karloss
FCP member

Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012

Poszukaj w archiwum (między innymi sam o tym pisałem). Na ten temat było bardzo dużo powiedziane i właściwie jest kilka teorii co jest powodem tego stanu rzeczy.
Sprawdź przy okazji czy jak próbujesz wrzucić jedynkę (jest opór) i masz włączony silnik to auto lekko zaczyna jechać.
Po resztę informacji odsyłam do archiwumGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pozdrawiam
karloss jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 09:19   #6
Jakub
ford::professional

Imię: Kuba
Model: Kuga
Silnik: 1.5
Rocznik: 2020

Wielu ma z tym kłopot. Pojawiło się kilka teorii na ten temat, ale nikt jeszcze nie znalazł rozwiązania.
Jakub jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-04-2010, 09:31   #7
TheMisiacz

Ok, dzięki za informacje. Jutro wizyta w konkurencyjnym ASO tylko żeby zaopiniować, i oddam na gwarancję, zobaczę co powiedzą.

Niezależnie od tego, proszę o kontakt któregoś z kolegów z Poznaniu, który może podjechać, lub do którego ja mogę podjechać i porównać co i jak.
Stary 23-04-2010, 23:30   #8
TheMisiacz

Dobra, podjechałem do ASO, to raz, dwa, że sprawdziłem w drugim identycznym samochodzie, nawet z podobnym przebiegiem. Oczywiście zawsze są jakieś tam różnice, ale po pierwsze, opinie ASO - sprzęgło ok, skrzynia - ten typ tak ma. Drugie auto potwierdza przypadek, bardzo podobne działanie, czyli ciężko wchodząca jedynka, która ja nazwałem haczeniem się (dla mnie to się haczy, a nie ciężko wchodzi).

Na parkingu mam stać jedenastoletnią Vectrę, to normalnie skrzynia marzenie, można biegi małym palcem zmieniać i wejdą zawsze. Coś im w tym Mondeo nie wyszło, mam nadzieję że w innych elementach nadrobi. Póki co uczę się gdzie jest koniec tego samochodu (kombi), i chyba na szczęście z czujnikami.
Odpowiedz

Zasady postowania