![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Radek
Model: focus
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2000
|
Witam,
Jestem tu nowy i proszę o porade. Jestem posiadaczem forda focusa 1.8 TDDI z 2000r. Moje autko ma 169000km przebiegu, ale ile ma napewno to tego nikt nie wie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Kupiłem go 2 lata temu i jak do tej pory to nie miałem z nim wiekszych problemów. Od pewnego czasu (ok 2 tygodnie temu) zauwazyłem, że coś mi kopci na czarno. Jak go odpalam po nocnym postoju to puszcza takiego małego czarnego bączka i potem już jest ok, to podobno normalne w dieslach. Na wolnych obrotach nic nie kopci. Gdy na postoju dodam dość ostro gazu i przegazuje go to kopci mi na czarno, tzn. pusci taka czarną chmure. Gdy startuje nim i robie to bardzo powoli i spokojnie zwiększam predkośc, zmieniam biegi i tak dalej, to jest wszystko ok i w lusterku nie zauważam kopcenia, natomiast jak wystartuje troche z impetem dajac 1 i więcej gazu, potem 2 i znowu więcej gazu i tak do 5 to po tym gwałtownym dadaniu gazu widzę, że za każdym razem puszcza taką małą czarną chmurke. Wczoraj wziąłem go na autostrade i troche przegoniłem, to w tym czasie nie było widac żadnego kopcenia, ani przy gwałtownym dodawaniu gazu, ani przy startowaniu ze świateł, tak jakby wydmuchało cały syf i sie wyczyściło. Trwało to nie długo, bo po powrocie na osiedle, podczas większego dodawania gazu znowu zakopcił. Jak do tej pory nie gazowałem go na postoju i nie zwracałem większej uwagi na kolor spalin. Może ta sytyacja utrzymuje sie juz bardzo długo a ja poprostu tego nie zauważyłem. Chciałbym podkreśclić, że samochód zbiera sie bardzo dobrze, dobrze przyśpiesza i ma kopa. Jesli chodzi o to jak go ekspoatuje to moge z czystym sumieniem powiedzieć, że dbam o niego i nie żyłuje go. Paliwo tankuje cały czas na tej samej stacji. Spalanie autka w mieście to 7l/100km. Nie wiem czy to ważne czy nie, ale jakieś miesiąc temu zauwazyłem, że mam odłączony jeden z trzech kabelków z wtyczki do EGR. Nie zastanawiałem sie długo i podjechałem do elektronika, żeby je przylutował. Pomimo braku możliwości rozebrania wtyczki jakoś te kabelki tam wtopił, tylko nie wiem czy dobrze, i czy ten zawór teraz pracuje prawidłowo i czy nie ma jakiegoś wpływu na to kocenie. Jak zaobserwowałem jak inne diesle kopcą to wydaje mi sie, że nie jestem sam z tym probleme, jesli można to tak nazwać. Siedziałem kilka razy innemu dieselkowi na ogonie i go obserwowałem. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Prosze o Wasze opinie czy w Waszych samochodach też sie zdaża, że autko tak zakopci. Co o tym sądzicie? Z góry dziekuje za wszystkie opinie i porady. Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 23-09-2010 o 08:15 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 28-12-2009
Model: Focus Ghia/Mondeo
Silnik: 1.8 Tddi/1.8 16v
Rocznik: 2001/94'
|
to jest diesel musi troche zakopcic..a w TDDI czy TDCI TDI CDI itp to normalka..JAK nagle wstawiasz mu gazuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Witam Overloaded266,
Czyli sugerujesz, że mam sie tym nie przejmować i nie szukac dziury w całym? Masz coś takiego w swojej foczce i mondku? Jak na postoju przegazujesz ostro to leci czarna sadza i dym? Mnie to troche zaniepokoiło, bo wcześniej tego nie miałem. Czy źle podłączone te 3 kabelki we wtyczne zaworu EGR mogą miec z tym jakiś związek? Dzięki za odpowiedź. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Na forum jak jest taki przypadek jak ja opisałem, to sugerują, że albo zawór EGR nawala lub wtryski leją. Mam poraz pierwszy diesla i nie wiem co o tym myśleć. Pozdrawiam,
|
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MONDEO MK4 GHIA
Silnik: 1,8 TDCI 125 PS
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Mały czarny bączek to rzecz normalna, przejmować powinieneś się w momencie gdy z małego bączka robi się chmura . Jeżeli myślisz że padają ci wtryski, to dla własnego spokoju jedz na podłączenie komputera.
Witam, Właśnie wróciłem moją foczka do domku i podziele sie z Wami tym co zauważyłem: - podczas odpalania puszczał takiego małego bączka i nic więcej, - po spokojnej zmianie biegów i zwiększaniu prędkości w lusterku nie było widać, żeby puścił nawet czarnego bączka, - podczas przyśpieszania i zmiany biegów począwszy od 1 do 5 bardziej energicznie pokazał sie tylko taki czarny bączek przy każdym przegazowaniu, W swoim autku, masz tak jak ja napisałem powyżej? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Kabelki mam narazie niby podłączone do tej wtyczki, ale tak jak pisałem wcześniej to kiedyś mi jeden wypadł i został wlutowany, ale nie wiem czy na tyle żeby działał prawidłowo, bo cięzko było sie dostać do tej wtyczki. Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że jesli by ta wtyczka była odłączona to nic sie nie dzieje z autem i nie ma nic niepokojącego. Mam racje? Dzieki za odp.
Ostatnio edytowane przez radek84 ; 25-04-2010 o 17:37 |
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
[QUOTE=Jarek31;1422765]Jezeli do EGR masz kabelki to spokojnie mozesz je odlaczyc, zawor jest zamkniety jezeli nie ma prądu i bedzie mniej kopcil na wolnych lub raptownym dodaniu gazu.
Kabelki mam narazie niby podłączone do tej wtyczki, ale tak jak pisałem wcześniej to kiedyś mi jeden wypadł i został wlutowany, ale nie wiem czy na tyle żeby działał prawidłowo, bo cięzko było sie dostać do tej wtyczki. Z Twojej wypowiedzi wnioskuje, że jesli by ta wtyczka była odłączona to nic sie nie dzieje z autem i nie ma nic niepokojącego. Mam racje? Dzieki za odp. |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Jak do tej pory to nie miałem problemu z odpaleniem auta po dłuższym postoju. Dzisiaj popołudniu podczas odpalania zimnego silnika (samochód stał od wczoraj wieczorem) na dodatniej temperaturze otoczenia (było ok 15 stopni) samochód zapalił na dotyk i puścił małego dymka, ale nie był zbyt ciemny. Podczas kolejnego odpalania auta w ciągu całego dnia, to puszczał zaraz po odpaleniu takiego małego czarnego bączka i nic więcej. Wnioskuje, że w takiej sytuacji wtryski są ok. |
|
|
|
|
|
|
#10 | |
|
|
Cytat:
Dzieki za taką sugestie. Tak jak już wcześniej wspomniałem, nigdy go nie gazowałem na postoju do tego stopnia i nigdy nie było to dla mnie zastanawiające. Przegazowałem go jakieś 2 tygodnie temu i od tego czasu miałem zagadkę. Czyli gazowanie mocniejsze niż zwykle prowadzi własnie do tego, że auto zaczyna kopcić na czarno. Rozumiem, że to potwierdzasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak na postoju spokojnie i nie gwałtownie podkręciłem mu obroty nawet do 3000 i tak przytrzymałem przez chwile, to nic nie kopcił. Gwałtowne przygazowanie powoduje chyba to, że silnik nie jest w stanie tak szybko przepalic tego paliwa i dlatego go wyrzuca na zewnątrz w postaci dymu. Tak mi sie wydaje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|