Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-08-2009, 15:03   #131
kordyl
ford::professional

Imię: Robert
Model: Mondeo TitaniumX Panther Black
Silnik: 2,5T 258KM 396Nm
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Opony letnie. CO POLECACIE ?

Cytat:
Napisał FaN_ToM Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wiosną postanowiłem zmienić opony i wybór padł na Continental ContiSportContact 2 i stwierdzam że naprawdę opony godne.
Kolego ile na nich już przejechałeś?? Ja również takie posiadam od wiosny (przejechane 12tyś) i z przodu już ponad półowa zjechana. Zawieszenie sprawdzone, wszystko ok. Myslę, że to od agresywnego jeżdzenia, chodź 100% pewności nie mam. Z tyłu wygladają prawie jak nowe. Jesli możesz to napisz proszę jak to wygląda u Ciebie. Pozdr

Stary 20-08-2009, 15:37   #132
Cobretti
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Chrysler Voyager
Silnik: 2.5CRDi 140KM
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał kordyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
z przodu już ponad półowa zjechana.
Cytat:
Napisał kordyl Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Myslę, że to od agresywnego jeżdzenia
myslę, ze tak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ja swojego kupiłem na Conti (jeszcze fabrycznych) i były równomiernie zjechane Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-08-2009, 17:12   #133
FaN_ToM
ford::beginner

Model: Mondeo Kombi mk3
Silnik: TDCi 131 PS
Rocznik: 2005

Cytat:
Kolego ile na nich już przejechałeś?? Ja również takie posiadam od wiosny (przejechane 12tyś) i z przodu już ponad półowa zjechana. Zawieszenie sprawdzone, wszystko ok. Myslę, że to od agresywnego jeżdzenia, chodź 100% pewności nie mam. Z tyłu wygladają prawie jak nowe. Jesli możesz to napisz proszę jak to wygląda u Ciebie. Pozdr
Przejechałem jak na razie od kwietnia 15tyś staram się nie jeździć agresywnie tylko dynamicznie i z przodu też widzę że są bardziej starte niż z tyłu ale na następną wiosnę opony te które są na przodzie powędrują na tył i będzie git.
,
FaN_ToM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2009, 07:55   #134
mch12
ford::advanced

Model: mondeo kombi
Silnik: 2,0 tdci (FL),webasto
Rocznik: 2003,XII,2004

kolego FaN_ToM
w sumie mam zimowe pirelli ( symbolu nie pamiętam ) to faktycznie było ciszej, jak tylko zjeżdże te firestony to kupie coś "cichszego"
ps.
kupiłem te firestony bo koleś/znajomy miał nadstan w hurtowni i wyszły mi po 160,00 pln żal było nie wziąć rok produkcji ( 41/08 ) anie miałem żadnych
mch12 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-08-2009, 11:03   #135
FaN_ToM

Model: Mondeo Kombi mk3
Silnik: TDCi 131 PS
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał mch12 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego FaN_ToM
w sumie mam zimowe pirelli ( symbolu nie pamiętam ) to faktycznie było ciszej, jak tylko zjeżdże te firestony to kupie coś "cichszego"
ps.
kupiłem te firestony bo koleś/znajomy miał nadstan w hurtowni i wyszły mi po 160,00 pln żal było nie wziąć rok produkcji ( 41/08 ) anie miałem żadnych

Jak kupowałem samochód to ewidentnie widziałem że te oponki są w znacznej mierze zjechane ale stwierdziłem że pół roku wytrzymają, kupie zimówki a na wiosnę kupiłem Continentale.
FaN_ToM jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 11:29   #136
senator
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8TDI
Rocznik: 2003

mi się dobrze jeździ na MIchelin Energy Saver
senator jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 18:02   #137
ZBIGNIEWZ
ford::amateur

Imię: ZBIGNIEW
Model: FORD MONDEO
Silnik: BENZYNA1800
Rocznik: 2002

Założyłem teraz letnie D320 DAYTON,są cichutkie i bez żadnego problemu.
Zobaczymy później.
ZBIGNIEWZ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 18:19   #138
padi77
ford::advanced

Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r

A ja polecam Continental Conti Premium Contact 2 Mam używam, świetnie trzymają na mokrym jak i na suchym tym bardziej, ciche a poza tym szczególnie polecane w testach adac. A cena... nie przesadzona.
padi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 19:15   #139
mati_mat

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 16V
Rocznik: 2002

Witam!
Ja może troszkę nie na temat ale na pewno znacie się na rzeczy nie tak jak ja i zapytam tutaj. Wymieniałem ostatnio opony z zimowych na letnie i w warsztacie, którym mi je zmieniono założono inaczej niż były ściągnięte. Tzn. PL poszedł na TP, TP na PP, PP na PL, TL pozostał na miejscu. Na oponach nie ma strzałki kierunku (co widziałem na niektórych) ale czy nie ma znaczenia, że opona która kręciła się w innym kierunku teraz jest odwrotnie? A co z kierunkiem bieżnika który się odwrócił. W warsztacie jak zapytałem to mi odpowiedziano, że bardziej przytarte zakładają na tył a bieżnik nie ma znaczenia. Rok wcześniej w innym zakładzie zamontowano je tak jak były ściągnięte. Czy w tym warsztacie odwalili fuszerkę czy mieli rację?
mati_mat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-05-2010, 20:13   #140
bd77

Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2006

poszukaj napisów "outside" i "rotation" na boku opony
outside powinien być na zewnątrz, a rotation pokazywać do przoduGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

czasem nie ma żadnego z tych napisów, wtedy opony są symetryczne i niekierunkowe
bd77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania