![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#831 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
Rocznik: 2009
|
Co do geometrii to warto w takim przypadku dla świętego spokoju pojechać sprawdzić. Jeśli chodzi o silnik to żadne oficjalne źródła niczego nie podają. Znalazłem następujące dane na stronie mojeauto.pl:
Moc maksymalna [KM](obr/min): 96 (5750); Maks. moment obr. [Nm](obr/min): 125 (4200). Pokrywałoby się to z Twoimi (i moimi również) wrażeniami. Maksymalny moment obrotowy jest nieco powyżej 4000 obr/min i wtedy też silnik chętniej się zbiera. |
|
|
|
|
|
#832 |
|
![]() Zarejestrowany: 18-06-2008
Model: C-Max
Silnik: 1.8 FlexiFuel
Rocznik: 2007
|
To "tajne" menu jest we wszystkich fordach. Tak samo jak test radia i test GEMU - choć tego jeszcze nie udało mi się uruchomić (w c-maxie tak).
Co do zbieżności to można ustawiać tylko z przodu i tylko w 1 płaszczyźnie bo ford końcówkę wahacza z wahaczem łączy nitem wychodząc z założenia że jeśli samochód nie ma "poważnego" wypadku to regulacja w tym zakresie nie jest potrzebna (w praktyce nie można zwiększyć/zmniejszyć rozstawu a przez to pochylenia) można natomiast wymienić cały element. Regulować można tylko końcówką drążka kierowniczego. Z tyłu tradycyjnie nie można regulować bo jest belka ale można niewiele przestawiać mocowania amortyzatorów w błotnikach. Zauważył ktoś że amortyzatory i sprężyny z tyłu są osobno.... A do zbieżności trzeba mieć idealnie proste felgi bo inaczej nici z ustawiania To buczenie doskonale znam. I z kugi i c-maxa i fiesty. To kilma. Ale są dwa źródła. Po pierwsze klimatyzacja włącza się i wyłącza z dość dużym opóźnieniem - słychać buczenie i przesuwanie a drugie to ciche syczenie gdy przed wyłączaniem włączona jest klima i następuje wyłączenie silnika wtedy spada ciśnienie w A/C. Ciszcie się że nie słyszycie silnika benzynowego w c-maxie podczas wyłączania - już kilku fachowców twierdziło że mam turbinę a to tylko wysokociśnieniowa wysokoobrotowa pompa paliwa. Co do alarmu to to opóźnienie jest we wszystkich alarmach CAN dokładanych. Wynika z opóźnienia przesyłania sygnału z alarmu przez can do komputera. U mnie też się to zdarza tyle że naprawdę szybko trzeba otworzyć drzwi po rozbrojeniu alarmu (a i nawet wtedy nie zawsze). Takie opóźnienia sporadycznie nie dotyczy tylko alarmu ale także pasów, włączania radia - po prostu polecenia są kolejkowane. Co do czujników to jeśli są tylko z tyłu to nie mają prawa włączyć się w czasie jazdy bo są podłączone do światła cofania. Po włączeniu wstecznego moduł cofania robi test siebie i czujnków. Ilość pisków oznacza ew. uszkodzenie (co mi się już przydarzyło) miałem uszkodzony przewód. Jeśli testu nie przejdzie moduł to pisk jest ciągły i uniemożliwia wykorzystanie. Co do partronika - z przodu i z tyłu - to przód włącza się przyciskiem i jeśli sie go nie wyłączy ręcznie to działa podczas jazdy. Wtedy możliwe jest wzbudzenie czujnika z przodu z byle powodu a nawet przejeżdzającego obok samochodu.
Ford C-Max 2007 1.8 FlexiFuel Ford Fiesta 2009 1.6 TDCI Ostatnio edytowane przez glucosum ; 09-05-2010 o 15:15 |
|
|
|
|
|
#833 | ||
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Cytat:
No i radio (CD chyba) też buczy trochę. Cytat:
Natomiast pojedyncze czujniki wyłączają się jeśli przez jakiś czas wykrywają tę samą odległość od przeszkody - np. ściana w garażu. |
||
|
|
|
|
|
#834 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 17-01-2010
Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM
|
Dzięki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Teraz wiem, że oprócz nieco krzywej kierownicy nie mam się czym martwić.
|
|
|
|
|
|
#835 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 03-11-2009
Model: Audi Q3 Sportback/Mazda CX-3
Silnik: 1.4e 245KM/2.0 121KM
Rocznik: 2022/2019
|
Wracając jeszcze do akcji serwisowej wymiany przewodu oporowego świateł dziennych, to dostałem poleconym zaproszenie do serwisu. Choć oczywiście wiedziałem dużo wcześniej i zamierzałem podczas przeglądu to załatwić, bo już 20kkm widać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie czy dostałem, bo muszą u mnie wymienić, czy salon/serwis gdzie kupiłem tak dba o klienta? Produkcja 27.05.09 Ktoś jeszcze dostał zaproszenie? |
|
|
|
|
|
#836 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-03-2010
Model: Fiesta MK 7
Silnik: 1,25 82KM
Rocznik: 2010
|
Cytat:
Przekręciłem kluczyk w położenie zapłonu i z powrotem ( silnika nie uruchamiałem ) po dokładnie 5 minutach pojawił się ten dźwięk z okolic schowka trwający kilka sekund a był poprzedzony cichym buczeniem słyszalnym z okolic radia i buczenie za chwilę też zniknęło. Podobne odgłosy są słyszalne gdy włączam lub wyłączam przyciskiem OFF układ automatycznej klimatyzacji. Ostatnio edytowane przez jery13 ; 11-05-2010 o 19:26 |
|
|
|
|
|
|
#837 |
|
![]() Zarejestrowany: 17-01-2010
Model: Fiesta Titanium
Silnik: 1.4 96KM
|
Dokładnie tak samo miałem.
|
|
|
|
|
|
#838 |
|
![]() Zarejestrowany: 28-02-2007
Model: Fiesta
Silnik: 1.4 PB
|
boncio - ja też dziś dostałem. Pomimo faktu, że mam już to wymienione... muszę zadzwonić do aso zapytać czy oni to wysyłają wszystkim czy coś jeszcze powinno zostać wymienione.
|
|
|
|
|
|
#839 | |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2009
Model: Focus Kombi
Silnik: 1.5 EcoBlue