Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-05-2010, 14:41   #11
padi77
ford::advanced

Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r
Domyślnie Odp: Wycieraczki rozmazują po szybie

Cytat:
Napisał dempsej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Podłączam się do tematu mam to samo u siebie tyle, że po stronie kierowcy natomiast po stronie pasażera idealnie. Po prostu połowa szyby. Zmieniałem już wycieraczki, kupiłem jakiś droższy płyn do spryskiwaczy, szorowałem szybę płynem do szyb. Niestety nic to nie daje. Biorąc pod uwagę, że tylko od strony kierowcy mam te zjawisko przypuszczam, że przyczyna może być od chlapania z pod kuł przejerzdzających obok aut w czasie deszczu. Albo się mylę. Jakieś pół roku temu nie było tego. Auto owszem myję czasem na myjni automatycznej ale wcześniej tego nie było. Może i wiek ale z drugiej strony rodziców MKI który ma już 15 lat szyby ma jak złoto mimo założonych od X czasu najtańszych wycieraczek.
kolego chodzi o to ze by tą szybe odtłuścić i tak jak kolega tam wcześniej naskrobał denaturatem lub czyms na spirytusie a jak nie to wlasnie fachury tak jak wczesniej napisalem maja takie specjalne srodki do odtłuszczania szyb.

padi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-05-2010, 20:45   #12
colorado30
ford::average

Imię: Adam
Model: mondeo sedan
Silnik: 2,0B
Rocznik: 1997

Podepnę się pod temat. mianowicie miałem taki sam problem że szyby mażą sie pod wycieraczkami ale to przyczyna mycia tymi ekstra szamponami z dodatkiem woskuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale posłuchałem rady starszego pana co jeżdził starym golfem i powiedział mi ze przetarcie obranym kartoflem odtłuszcza dobrze szybę , no i spróbowałem ( obłed zamiast jeść kartofla to ja jak matoł szorowałem szybe;-) ) ale odziwo po kuracji i przetarciu płynem do szyb maziaje ustąpiły i wycieraczek nie trzeba było kupowac na ilości hurtoweGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
colorado30 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 00:50   #13
Emmm
ford::expert

Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień

Ciekawy sposób z tym ziemniakiem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. najważniejsze jednak, że skuteczny.
Słyszałem o przecieraniu szyby przekrojonym jabłkiem, podobno jest to skuteczny sposób na bezpieczną jazdę w deszczu z uszkodzonymi wycieraczkami.
Pozdrawiam
Stary 16-05-2010, 01:58   #14
padi77

Model: Mondeo (mk2)
Silnik: 2.0 16V Zetec
Rocznik: 2000r

ludzie; ziemniaki, jabłka... a pomidory do czego są??? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. przypomniały mi sie czasy gdy w malczanie smarowałem solą lub szamponem przednią szybe w zimie ze by nie zamarzała podczas jazdyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ale to miniona epoka chyba, przynajmniej tak mi sie zdawałoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
padi77 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 08:13   #15
Tjara

Model: Mondeo Ghia/Mondeo ST220/ Mondeo MKIV Wszystkie kombi
Silnik: 2,5 benzynka V6/3,0 220KM/ 2,5T
Rocznik: 2004/2007/2009

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Tu macie tysiące sposobów i środków, do utrzymania szyb i wszystko na temat pielęgnacji samochodów. Myślałem że sporo wiem na temat mycia woskowania itp. Gdy zajrzałem pierwszy raz na to forum to się okazało , ze moja wiedza jest znikoma.
Tjara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 11:28   #16
matrog19

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

No więc ja narazie wyszorowałem porządnie Clinem aż piszczała pod palcami a na to denaturat na czystej ściereczce i kilka razy czyszczenie całej szyby, wycieraczki też denaturatem. Efekt mało zauważalny. Jak idą w górę to jest pięknie a jak wracają z powrotem to zostaje jakaś rozmazana mgiełka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-05-2010, 12:01   #17
leon 72

Imię: Leszek
Model: Ford Galaxy
Silnik: Diesel 2.0 180km
Rocznik: 2018
Post Odp: Wycieraczki rozmazują po szybie

jakis czas temu tez borykalem sie z podobnym problemem, zrobilem tak ;
najpierw umylem szybe rozpuszczalnikiem (np. nitro ), to samo z guma wycieraczki ( rozpuszczalnik na szmatke i przetrzec ). Nastepnie porzadne umycie szyby pianka do szyb i spokoj.
leon 72 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 12:50   #18
Ar2rB

Model: MK3 kombi
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003 FL

U mnie pojawił się ten problem po wizycie na myjni automatycznej. Brałem program bez woskowania. Dziwne. Idę zaraz z dyktą i rozpuszczalnikiem dokonać mycia, bo wieczorem, jak kropi deszczyk to się nie daje jechać w ogóle....
Ar2rB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 12:55   #19
Szeryf455
ford::professional

Model: transit
Silnik: 2,5 D
Rocznik: 1996 max

Panowie, błąd tkwi w samym ustawieniu wycieraczki. Jeżeli w jedną stronę zbierają dobrze a w drugą nie, to pióro jest ustawione pod złym kątem. Swego czasu facet handlujący wycieraczkami założył mi do transita i ustawiał mi przez dobre 10 min. kręcąc ramieniem wycieraczki przy pomocy starego pióra w tą i z powrotem, obserwując przy tym jak zbierają. Padało akurat, więc widać było dokładnie, co należy poprawić. Wyjaśnił mi to w ten sposób, że z wycieraczką jest jak z oponą; musi być ustawiona "zbieżność". Minęło dwa lata, a ja wciąż jeżdżę na tych wycieraczkach i nadal rewelacja. Jeszcze w żadnym samochodzie nie było tak super, a też się nakombinowałem z różnymi mazidłami do szyb i samymi wycieraczkami z każdej półki.
Szeryf455 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 13:44   #20
matrog19

Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002

Umyłem jeszcze raz denaturatem i jest już bardzo dobrze. Może jeszcze z raz i bedzie jeszcze lepiej
Odpowiedz

Zasady postowania