Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-04-2010, 19:26   #11
lunek1
ford::average

Imię: Maciek
Model: Galaxy mk2
Silnik: 1,8/ 1,9 TDI
Rocznik: 2003 fl. 2004 fl
Domyślnie Odp: Tarcze Brembo, opinie.

Panowie a co myslicie o tarczach Mikody??

lunek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 21:20   #12
TySiK
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 PB
Rocznik: 2000

Ja mam ATM Mikoda nacinane, nawiercane i klocek greenstuff, jak narazie odpukać wszystko OK

Foto Brembo....
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC00262.jpg (84.1 KB, 101 wyświetleń)
Stary 19-04-2010, 21:32   #13
lunek1

Imię: Maciek
Model: Galaxy mk2
Silnik: 1,8/ 1,9 TDI
Rocznik: 2003 fl. 2004 fl

Kupilem Mikody nawiercane na tyl i klocki zimerrman zobaczymy co bedzie.
lunek1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-04-2010, 21:48   #14
KOLOSUSEK
ford::amateur

Model: FOCUS
Silnik: 1,6 BENZYNA
Rocznik: 2001

mam Brembo jest ok wolno się ścierają a jeżdżę szybko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
KOLOSUSEK jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-05-2010, 12:08   #15
JARZAB777

Model: C max + fusion USA
Silnik: 1.5 tdci + 2.5 bp
Rocznik: 2017+ 2016

witam mimo waszych opinii kupiłem tarcze brembo + feroodo klocki zrobiłem już 5 tyś i ostatnio nie złą trasę z 4 os na pokładzie i powiem że jak dla mnie super wiadomo że u nas foto radarów jest sporo ale gdzie się dało to i 1,6 się jechało i gwałtowne hamowania między autami a tak poza tym sobie nieraz śledzę jak ludzie kupują na allegro ten zestaw i powiem że on ma powodzenie ale do was należy wybór ja nic nie sugeruje ani nie namawiam a mam swoje zdanie na temat firmy brembo nie krytykując tu żadnej innej firmy lub dostawcy którzy pod swoją nazwą sprzedają inne produkty
JARZAB777 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-07-2010, 23:57   #16
dikileiden
ford::professional

Model: Transit Courier
Silnik: 1.5TDCi 90KM
Rocznik: 2017

witam Panowie , odświeżę temat , a więc odbyłem wczoraj podróż z Holandii do Polski , to był koszmar. Mam na myśli tarcze BREMBO , po każdym hamowaniu jak tarcze się rozgrzały to pojawiało się takie bicie na kierownicy że to jest nie do opisania, bicie ustawało w momencie jazdy kiedy tarcze się schładzały. W momencie hamowania nie ma bicia tylko po hamowaniu kiedy tarcze dostają temperaturę to się chyba odkształcają i zaczynają bić do momentu wystygnięcia, jest to dla mnie nienormalne. Jak można sprzedawać takie ****o. To jest mój drugi komplet tarcz brembo (pierwszy też zwichrowany).A najgorsze nastąpiło przed Wrocławiem kiedy na A4 był wypadek i zrobił się korek i trzeba było wychamować do zera ze 140 km/h , no myślałem że zaparkuje w bagażniku ostatniego auta w korku, ja cisne hamulec a on nic tak jak by tarcze posmarowane były jakimś smarem-olejem , normalnie tragedia.Ta sytuacja mnie przeraziła że mam takie kiepskie hamulce. I powiedziałem sobie NIGDY WIĘCEJ BREMBO. Może one i są dobre do miasta ale nie na trasę gdzie się jedzie doładowanym autem i często trzeba hamować praktycznie do zera. I teraz pytanie -Panowie jakie tarcze kupić żeby sprostały wymaganiom na trasie.Myślałem o Mikodzie wersja GT nawiercane i nacinane ale to ponoć też kicha , pomóżcie bo mam dość zmiamy tarcz co 3 miesiące bo tak się krzywią.
dikileiden jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2010, 00:04   #17
TySiK

dikileiden mam ATM Mikoda Nacinane i Nawiercane jak na razie odpukać jest OK !! muszę spojrzeć w książkę ilę km zrobiłem na nich... ogólnie jak dla mnie jest OK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-07-2010, 00:06   #18
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał lunek1 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Panowie a co myslicie o tarczach Mikody??
Po 15 tys. do wyrzucenia (w zasadzie wcześniej już się do tego nadawały...)

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mikoda GT to produkt typowo "tuningowy" który ma wyglądać, ale nie nadaje się do ostrej jazdy. Obecnie kupiłem zaciski z Focusa ST do tarcz 320 mm (w serii mamy 300 mm), tarcze Zimmermann gładkie na przód i tył, a klocki Ferodo DS na przód i Ferodo Premier na tył. Zobaczymy jak ten zestaw się sprawdzi.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2010, 00:11   #19
TySiK

Rijndael ostatnio rozmawialiśmy o ATM i jak na razie umie jest OK zobaczymy co będzie po następnych km jazdy... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 19-07-2010, 07:39   #20
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał TySiK Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rijndael ostatnio rozmawialiśmy o ATM i jak na razie umie jest OK zobaczymy co będzie po następnych km jazdy... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale Ty piszesz o mk2 1.8. Tam są zupełnie inne tarcze i zaciski niż w mk3, wiec na tej podstawie nie da się powiedzieć, jak Mikoda będzie zachowywała się w mk3. Na podstawie moich i nie tylko doświadczeń wiadomo niestety, że często sprawuje się źle. Jeśli tarcza po kilku tys. dostaje bicia po rozgrzaniu, a po kilkunastu ma mikropęknięcia i wygląda na zużytą to trudno taki produkt polecić. Oczywiście mówię tu o dynamicznym stylu jazdy, jeśli ktoś jeździ spokojnie to może być zadowolony, ale wtedy lepiej wybrać tarcze gładkie -- będą bardziej wytrzymałe.

A z czego może wynikać różnica pomiędzy mk2 a mk3? Sprawdziłem jakie tarcze są u Ciebie i z tego co widzę są to 260x24 mm. W mk3 są 300x24 mm. Czyli średnica dużo większa, ale grubość ta sama. Możliwe, że tu jest pies pogrzebany.

Warto też zapoznać się z odpowiedź ATM Mikoda na temat przeznaczenia ich tarcz (przeklejam z forum CKP):

Niestety nasze tarcze są tarczami typowo "cywilnymi", przeznaczonymi do normalnej eksploatacji na drogach publicznych, a nie do mniej lubardziej wyczynowej jazdy na torze. Tarcze znoszą bez uszczerbku rozgrzewanie do ok. 600-700 st.C, pod warunkiem jednak równomiernego schłodzenia (w strumieniu powietrza). Przegrzewanie tarcz do wyższych temperatur (kiedy już zaczynają wyraźnie świecić), jak również gwałtowne, szokowe schładzanie (np. w wyniku zachlapania wodą) musi doprowadzić do ich deformacji. Dodatkowo Ford Mondeo, jak i bazujący na jego podzespołach Cougar, są wyjątkowo wrażliwe na prawidłowe wykonanie demontażu starych i montażu nowych tarcz (piszę o tym, chociaż sądzę, że członkowie Klubów zapewne znają zagadnienie i nie powierzają swoich aut niepewnym warsztatom). Nie wdając się w detale wiemy np., że wg zaleceń niemieckich serwisów stare tarcze należy przeciąć do zdemontowania (nie wolno ich zbijać z piasty, gdyż powoduje to konieczność wymiany piasty).

Jest oczywiste, że członkowie Klubów spotykają się na różnych zlotach, gdzie uczestniczą w wyścigach czy próbach sprawnościowych, ale niestety w takim przypadku należy liczyć się z koniecznością częstszej wymiany tarcz (w samochodach stricte sportowych, nie posiadających tarcz ceramicznych, tarcze wymienia się najwyżej po kilku wyścigach, pomimo tego, że bieżnie zamocowane są bardziej elastycznie na aluminiowych łbach). Oczywiście można znaleźć tradycyjne (nie ceramiczne) tarcze przeznaczone do ostrzejszej jazdy, ale są one wielokrotnie droższe - my nastawiamy się na masowego klienta i niestety na razie takich tarcz w ofercie nie posiadamy.

PS. Jeśli ktoś jest zainteresowany swapem przednich hamulców z Focusa ST to [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] jest sporo informacji na ten temat.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania