Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-05-2010, 13:16   #1
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015
Domyślnie dołożenie soczewki do reflektora

Witajcie,

Zastanawia mnei taki temat czy ktoś coś próbował robić w kierunku dołożenia soczewek do reflektora halogenowego w mondeo mk3 ?
bo irytuje mnei fakt, że nawet punto 2 ma soczewki a mk3 tylko w ksenie :/

Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-05-2010, 16:41   #2
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: dołożenie soczewki do reflektora

przerobka taka sama jak w kazdym innym aucie. wyciagamy reflektor, demontujemy odblysnik. na jego tyle zaznaczamy trwale linie rownolegla do fabrycznego mocowania zarowki (tylko w ten sposob uda nam sie pozniej wstawic soczewke w osi fabrycznego reflektora) - zaznaczamy i w pionie i w poziomie. wycinamy dziure, wstawiamy soczewke i skladamy wszystko i czeszymy sie przerobka modlac sie o wyrozumialosc na stacji kontroli i przy kontroli na drodze.

tyle teorii znanej pewnie wszytkim. trzeba by jeszcze zbadac np poprzez wyciagniecie zarowki i wlozenie olowka badz czegos podobnego odleglosc wewn od mocowania do klosza + dalej odleglosc do klapki by wiedziec jak duza (dluga) soczewke mozna wcisnac. trzeba tez jakos oszacowac jak duza soczewka wejdzie (im wieksza soczewka tym podobno wiecej swiatla) i tyle. nie przypominam sobie abym gdzies trafil na podobna modyfikacje w mk3. wiec trzeba by dorwac swiatla z jakiegos odmienca z wysp (tanie) i pokombinowac...

[edit]brak przerobek jest pewnie spowodowany dostepnoscia fabrycznych xenonow i relatywnie mloda konstrukcja auta, jesli mnie pamiec nie myli wszystkie mody swiatel jakie widzialem dotyczyly aut gdzie nie ma opcji nabycia czegokolwiek fabrycznego. nie oszukujmy sie rowniez ze wiekszosc mondeo mk3 jest sporo wiecej warta od takiego mk1 czy calibry badz golfa - do ktorych popularne jest wstawianei soczewek - wiec mozna zakladac ze potencjalnego wlasciciela tez stac na zakup drozszej fabrycznej lampy bez potrzeby wlasnej pracy

Ostatnio edytowane przez kosteg ; 27-05-2010 o 16:46
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 17:48   #3
nicechieg
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 115 km
Rocznik: 2004

Witam! Chciałbym trochę odświeżyć ten temat. Widziałem ostatnio aukcję na allegro: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] . Jestem ciekaw, czy można coś takiego zainstalować do normalnych świateł? Jak wtedy będzie świeciła normalna żarówka? Może ktoś się nad tym już zastanawiał, a może zrobił i zna efekty?
nicechieg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 19:28   #4
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Mój znajomy to sprzedaje, ja miałem za 100zł chyba zę zmienił cene ostatnio ^^
Wydaje mi się że , możesz bo budowa klosza jest ta sama. W sumie do tego xenon, przetwornica i mamy xenony
Osobiście jednak nie bawiłbym sie w rozklejanie lampy i przebudowę elektryki.

Ostatnio edytowane przez Pinki ; 13-06-2010 o 23:19
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 22:21   #5
nicechieg
ford::amateur

Model: Ford Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI 115 km
Rocznik: 2004

Rozumiem. Ja myślałem o wstawieniu samej soczewki, bez żarówek i przetwornic xenon'owych, ale przy świetle ze zwykłej żarówki przepuszczonej przez tę soczewkę - oswietlenie drogi będzie pewnie bardzo mizerne. Nie ma co mówić o problemach z przeglądem i podczas ewentualnej kontoli drogowej.

Ostatnio edytowane przez nicechieg ; 14-06-2010 o 00:56
nicechieg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 22:34   #6
SrebnaStrzała

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

Cytat:
Napisał nicechieg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem. Ja myślałem o wstawieniu samej soczewki, bez żarówek i przetwornic xenon'owych, ale przy świetle ze zwykłej żarówki przepuszczonej przez tą soczewkę - oswietlenie drogi będzie pewnie bardzo mizerne. Nie ma co mówić o problemach z przeglądem i podczas ewentualnej kontoli drogowej.
Będzie słabsze bo tam masz jeszcze przesłone.
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 23:45   #7
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

widzę panowie, że na fizyce (optyce) się nie przyłożyliście. nie można zastosować samej soczewki do normalnego reflektora bo jest za duża (długa) ogniskowa w zwykłych reflektorach i soczewka pewnie musiała by być zamocowana ze 30-50 cm przed samochodem. można tylko zastosować cały układ soczewki z odbłyśnikiem ale to już trochę więcej roboty. pomijam fakt, że geometria linii światła w soczewkach jest ustawiana przysłoną a w zwykłych reflektorach (clear) kształtem odbłyśnika.

Ostatnio edytowane przez jendrekmak ; 14-06-2010 o 00:03
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 00:45   #8
kosteg

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'

mysle ze kolega piszac o samej soczewce nie mial na mysli samego szkielka a caly uklad soczewka dystans odblysnik... nie spotkalem jeszcze nikogo kto samo szklo soczewki montowal by do zwyklego reflektora

na przedstawionej aukcji lustra faktycznie leza dosc plasko co sugeruje brak optyki z tylu ale jakos nie chce mi sie wierzyc aby takie cuda ktos sprzedawal
kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 01:02   #9
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał nicechieg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rozumiem. Ja myślałem o wstawieniu samej soczewki, bez żarówek i przetwornic xenon'owych, ale przy świetle ze zwykłej żarówki przepuszczonej przez tę soczewkę - oswietlenie drogi będzie pewnie bardzo mizerne. Nie ma co mówić o problemach z przeglądem i podczas ewentualnej kontoli drogowej.
Tak jak mówisz to nie ma sensu. Soczewkowe reflektory mają granicę światła i cienia uzyskaną za pomocą przesłony, więc znaczna część światła idzie w gwizdek (a konkretniej w tą przesłonę). Mondeo mk3 ma duże, dobre odbłyśniki, wrzucenie tam soczewek i żarówek halogenowych pogorszy jakość oświetlenia drogi.

Ostatnio edytowane przez Rijndael ; 14-06-2010 o 01:10
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 10:49   #10
jendrekmak

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał Rijndael Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mondeo mk3 ma duże, dobre odbłyśniki
tu akurat bym się nie zgodził. podobne odbłyśniki w focusie znacznie ostrzej "rysują" poziomą linię odcięcia światła. mam porównanie bo obu używam. natomiast samo światło jest ok. A żarówki halogenowe są w standardzie (H7) więc tylko mówimy o soczewce.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
reflektor , soczewka

Zasady postowania