Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-06-2010, 15:22   #1
ZbujMadej
ford::amateur

Model: Mondeo MK3
Silnik: TDDI 90KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Złożony problem - "brak ładowania? pompa wtryskowa? przekaźnik?"

Cóż, jakiś już czas bujam się z moim Mondkiem TDDI z problemem "jak jest rozgrzany, to gaśnie"

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Poprzedni właściciel miał ten sam problem, ale jakiś magik-elektryk go usunął poprzez wymianę jakiegoś "czegoś". Niestety nie wiadomo czego, a elektryk przez telefon nic mi nie powiedział. Każdy chce zarobić,więc mu się nie dziwie. Niestety mam prawie 500km do tego elektryka ;(

Mój magik-elektryk po rozgrzebaniu auta, po dwóch dniach stwierdził z rozbrajającą szczerością, że nie wie dokładnie co jest problemem. Zasugerował problem z jakąś "zastawką" w pompie wtryskowej, czyli >>> regeneracja pompy wtryskowej - troche kosztowna inwestycja.

Teraz tak - jeśli problem byłby z pompą wtryskową, to czy objawy nie powinny pojawiac się w trakcie jazdy ? Bo jeśli uda mi się odpalić go rozgrzanego, tj. żeby zgasła kontrolka ładowania, to mogę jechać i przez cały dzień, a silnik nawet sie nie zakrztusi i nie zadrga. Chodzi równo przez cały czas.

Na chwilę obecną jestem w kropce, ale znalazłem temat o przekaźniku pompy paliwa.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ten przekaźnik był tez sugerowany jako rozwiązanie w poprzednim temacie "gaśnie, jak jest rozgrzany". Podobno jest to ten pod akumulatorem (foto 1) i wygląda z bliska tak >> foto 2.
Niestety mój elektryk ze 100% pewnością mówił mi, że jest on od świec żarowych, a nie od układu pompy paliwa, tudzież wtryskowej (bo gdzieś obiło mi się o uszy i takie stwierdzenie).
Foto 1 >> http://zapodaj.net/images/b7e51c4413af.jpg
Foto 2 >> http://zapodaj.net/images/57054716b8f2.jpg

Bardzo prosiłbym o pomoc, czyli od czego faktycznie jest ten przekaźnik ? Czy można zastąpić go jakimś innym "zwykłym przekaźnikiem takim, jakie są obok akumulatora w skrzynce", jak to sugeruje kolega LukiSbkw ?

No i , chociaż płomyk mojej nadzieji jest już malutki, może ktoś znalazł/poznał rozwiązanie problemu "gaśnie, jak jest rozgrzany" ?

ZbujMadej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2010, 09:45   #2
ZbujMadej

Domyślnie Odp: Złożony problem - "brak ładowania? pompa wtryskowa? przekaźnik?"

W góre Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nikt nie spróbuje dać diagnozy ?
Stary 15-06-2010, 10:30   #3
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

sprawdź pomocniczą pompę paliwa pod podłogą przy prawym tylnym kole bo bywa ona częstą przyczyną problemów z zasilaniem w paliwo w tddi. może jak trochę popracuje to się zacina jak jest rozgrzana.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2010, 11:45   #4
ZbujMadej

Dziękuję za podpowiedz. Mam wolny dzień, to sobie pogrzebie troche przy aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pytanie tylko : czy jeśli byłaby to pompa, to czy silnik pracował by wtedy równo ? (u mnie chodzi, jak pszółeczka przez te 15 sekund). Nie powinny pojawić się jakieś szarpania/drgania/nierówna praca ? Czy może jest jakiś czujnik, który po wykryciu zbyt małej (?) dawki paliwa wyłącza silnik właśnie po 15 sek?

I jak to jest z tym przekaźnikiem ? Może ktoś wie, gdzie znaleźć schematy z jego umiejscowieniem i opisem ?
Stary 15-06-2010, 12:10   #5
JarekWRC
ford::beginner

Imię: Jare
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001/2002

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
sprawdź pomocniczą pompę paliwa pod podłogą przy prawym tylnym kole bo bywa ona częstą przyczyną problemów z zasilaniem w paliwo w tddi. może jak trochę popracuje to się zacina jak jest rozgrzana.
Przychylam sie do sugestii. Miałem podobna sytuację ostatniej zimy. Autko było praktycznie nie do uruchomienia, a jak w końcu odpaliło to chodziło bez zarzutów do momentu aż nagrzał się silnik (czasami jeszcze krócej). Problem pojawiał się z przywieszającą się pomocnicza pompką paliwa,z tyłu za prawym kołem. Po jej wymianie problem całkowicie zniknał.
Sama pompka kosztuje ok 150zł jeśli dobrze pamiętam.

Sam tylko nie wiem czy taka sama występowała w modelu 90-konnym

Ostatnio edytowane przez JarekWRC ; 15-06-2010 o 12:11 Powód: sprostowanie
JarekWRC jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2010, 09:46   #6
ZbujMadej

Dziękuje za pomoc. Pogrzebie jeszcze przy tej pompce (a nóż/widelec się uda ? ) , chociaż mam mieszane uczucia, bo po odpaleniu autko chodzi bez problemów i w trakcie jazdy nawet nie szarpnie.
Za niecale dwa tygodnie jadę przy okazji do tego mechanika, który już naprawił kiedyś tą usterkę. Może jak zobaczy kasę, to w magiczny sposób przypomni sobie wtedy, co zrobił ;D
A jak nie , to będę miał do sprzedania fajne Mondeo, za nieduże pieniądze z 2 kompletami opon na orginalnych felgach Forda. Tylko z małym problemem elektrycznym ;p
Odpowiedz

Zasady postowania