![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 31-05-2010
Model: Mondeo MK3
Silnik: TDDI 90KM
Rocznik: 2001
|
Cóż, jakiś już czas bujam się z moim Mondkiem TDDI z problemem "jak jest rozgrzany, to gaśnie"
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Poprzedni właściciel miał ten sam problem, ale jakiś magik-elektryk go usunął poprzez wymianę jakiegoś "czegoś". Niestety nie wiadomo czego, a elektryk przez telefon nic mi nie powiedział. Każdy chce zarobić,więc mu się nie dziwie. Niestety mam prawie 500km do tego elektryka ;( Mój magik-elektryk po rozgrzebaniu auta, po dwóch dniach stwierdził z rozbrajającą szczerością, że nie wie dokładnie co jest problemem. Zasugerował problem z jakąś "zastawką" w pompie wtryskowej, czyli >>> regeneracja pompy wtryskowej - troche kosztowna inwestycja. Teraz tak - jeśli problem byłby z pompą wtryskową, to czy objawy nie powinny pojawiac się w trakcie jazdy ? Bo jeśli uda mi się odpalić go rozgrzanego, tj. żeby zgasła kontrolka ładowania, to mogę jechać i przez cały dzień, a silnik nawet sie nie zakrztusi i nie zadrga. Chodzi równo przez cały czas. Na chwilę obecną jestem w kropce, ale znalazłem temat o przekaźniku pompy paliwa. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ten przekaźnik był tez sugerowany jako rozwiązanie w poprzednim temacie "gaśnie, jak jest rozgrzany". Podobno jest to ten pod akumulatorem (foto 1) i wygląda z bliska tak >> foto 2. Niestety mój elektryk ze 100% pewnością mówił mi, że jest on od świec żarowych, a nie od układu pompy paliwa, tudzież wtryskowej (bo gdzieś obiło mi się o uszy i takie stwierdzenie). Foto 1 >> http://zapodaj.net/images/b7e51c4413af.jpg Foto 2 >> http://zapodaj.net/images/57054716b8f2.jpg Bardzo prosiłbym o pomoc, czyli od czego faktycznie jest ten przekaźnik ? Czy można zastąpić go jakimś innym "zwykłym przekaźnikiem takim, jakie są obok akumulatora w skrzynce", jak to sugeruje kolega LukiSbkw ? No i , chociaż płomyk mojej nadzieji jest już malutki, może ktoś znalazł/poznał rozwiązanie problemu "gaśnie, jak jest rozgrzany" ? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
W góre Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nikt nie spróbuje dać diagnozy ? |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
sprawdź pomocniczą pompę paliwa pod podłogą przy prawym tylnym kole bo bywa ona częstą przyczyną problemów z zasilaniem w paliwo w tddi. może jak trochę popracuje to się zacina jak jest rozgrzana.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
Dziękuję za podpowiedz. Mam wolny dzień, to sobie pogrzebie troche przy aucie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pytanie tylko : czy jeśli byłaby to pompa, to czy silnik pracował by wtedy równo ? (u mnie chodzi, jak pszółeczka przez te 15 sekund). Nie powinny pojawić się jakieś szarpania/drgania/nierówna praca ? Czy może jest jakiś czujnik, który po wykryciu zbyt małej (?) dawki paliwa wyłącza silnik właśnie po 15 sek? I jak to jest z tym przekaźnikiem ? Może ktoś wie, gdzie znaleźć schematy z jego umiejscowieniem i opisem ? |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Jare
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 115KM
Rocznik: 2001/2002
|
Cytat:
Sama pompka kosztuje ok 150zł jeśli dobrze pamiętam. Sam tylko nie wiem czy taka sama występowała w modelu 90-konnym Ostatnio edytowane przez JarekWRC ; 15-06-2010 o 12:11 Powód: sprostowanie |
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Dziękuje za pomoc. Pogrzebie jeszcze przy tej pompce (a nóż/widelec się uda ? ) , chociaż mam mieszane uczucia, bo po odpaleniu autko chodzi bez problemów i w trakcie jazdy nawet nie szarpnie.
Za niecale dwa tygodnie jadę przy okazji do tego mechanika, który już naprawił kiedyś tą usterkę. Może jak zobaczy kasę, to w magiczny sposób przypomni sobie wtedy, co zrobił ;D A jak nie , to będę miał do sprzedania fajne Mondeo, za nieduże pieniądze z 2 kompletami opon na orginalnych felgach Forda. Tylko z małym problemem elektrycznym ;p |
|
|
|