Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Sprzęt Audio/CB/GPS
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-06-2010, 18:09   #1801
MDMcapital
ford::advanced

Imię: Darek
Model: MONDEO MK IV
Silnik: TDCI
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: NAWIGACJA DENSO - co powinieneś wiedzieć

Cytat:
Napisał Snajper_881 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!
Nie wiem kurczę czy powinienem pytać w tym temacie, ale po części dotyczy to DENSO.
Mianowicie nurtuje mnie kwestia czy ustawiona klimatyzacja/nawiew w trybie AUTO steruje również klapką od obiegu zewnętrznego?? Jak wiadomo, lepiej zamknąć obieg aby wnętrze autka się szybciej schłodziło, tylko czy automat to zrobi za nas?? Wiem, zawsze mogę w trybie AUTO zamknąć obieg zewnętrzny ręcznie...
Hmm, jak zapewne zauważyłeś zamknięcie obiegu przyspiesza schłodzenie wnętrza, ale i dopływ świeżego powietrza. Przy dłuższej jeżdzie z zamkniętym obiegiem możesz się udusić CO2
:-)
Ja "zamykam" jak jakiś śmierdziel / kopciuch jedzie przedemną

Stary 12-06-2010, 21:29   #1802
macslad

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2004

Nie popadajmy w skrajności z tym uduszeniem CO2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., jeszcze takiego przypadku nie było. A co do funkcji AUTO to ona otwiera, a nie zamyka zamknięty obieg powietrza.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 10:13   #1803
DanteXXI
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI TITANIUM Panther Black Metalic
Rocznik: 2008

Witam kolegów,

Mam pytanie do osób ktore posiadaja mapy 2009/2010.Czy wystarczy wlozyc mape do czytnika czy trzeba dodatkowo zmieniac cos w sofcie zeby mapy poprawnie dzialaly?Chodzi mi o mapy ford-jaguar.Moje mondeo jest z marca 2006r.
DanteXXI jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 12:16   #1804
macslad

Model: Mondeo Mk3 kombi Ghia
Silnik: 2.0 Pb
Rocznik: 2004

Wystarczy włożyć płytkę z mapami do czytnika i powinno wszystko hulać.
macslad jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-06-2010, 20:15   #1805
Snajper_881

Cytat:
Napisał MDMcapital Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Hmm, jak zapewne zauważyłeś zamknięcie obiegu przyspiesza schłodzenie wnętrza, ale i dopływ świeżego powietrza. Przy dłuższej jeżdzie z zamkniętym obiegiem możesz się udusić CO2
:-)
Ja "zamykam" jak jakiś śmierdziel / kopciuch jedzie przedemną
Witam!
Dzięki za odpowiedź. No właśnie słychać jak się otwiera klapka po włączeniu AUTO. Myślałem jednak, że jest ona sterowana a nie tylko otwierana ;D.
Pozdrawiam!
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 11:54   #1806
Polarny
ford::professional

Model: Mondeo Mk5
Silnik: 2.0 TDCI @205KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał Snajper_881 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!
Nie wiem kurczę czy powinienem pytać w tym temacie, ale po części dotyczy to DENSO.
Mianowicie nurtuje mnie kwestia czy ustawiona klimatyzacja/nawiew w trybie AUTO steruje również klapką od obiegu zewnętrznego?? Jak wiadomo, lepiej zamknąć obieg aby wnętrze autka się szybciej schłodziło, tylko czy automat to zrobi za nas?? Wiem, zawsze mogę w trybie AUTO zamknąć obieg zewnętrzny ręcznie...
W momencie kiedy klimatyzacja się załącza (albo automatycznie albo wymuszona) to włącza się także obieg zamknięty (tj. zamyka się klapka). Sprawdzałem to podczas zmieniania filtra pyłkowego ostatnio. Nie wiem jednak, czy klapka jest zamknięta wtedy cały czas czy nie (wydaje mi się, że tak).

Widziałem, że poruszaliście kwestię TMC w Polsce, więc wypowiem się na ten temat, ponieważ mam wiedzę prosto ze źródła - tj. z firmy Destia, która zarządza TMC w Polsce.
By TMC było odbierane przez nasze Denso (i przez inne nawigację także), to mapy muszą mieć wprowadzone odpowiednie kody (tzw. kody lokalizacyjne). Na chwilę obecną (tj. początek czerwca) Destia ma podpisane umowy z Garminem i Naviteq'iem. To dobra wiadomość dla nas, ponieważ mapy nasze serwuje Naviteq. Ponieważ system TMC w Polsce został uruchomiony na początku maja, więc nie wierzę, że mapy które posiadamy mają już nowe kody. Trzeba poczekać po prostu na nowszą wersję mapy i ona będzie miała już kody umożliwiające korzystanie z TMC.

Była też rozmowa o tym co znajduje się na tylnej szybie w kombi. Otóż Denso ma dwie anteny FM. Jednak dla radia (ta na dachu) a druga tylko dla TMC (ta w szybie). System TMC wymaga dedykowanej dla siebie anteny i nie współdzieli jej z radiem.
Polarny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 14:32   #1807
Polarny

Panowie, przed momentem zerknąłem jeszcze raz w poszukiwaniu modułu BT/VC. No i sukces - w moim autku jest BT/VC (-:
Wcześniej już próbowałem go wyciągnąć, ale ponieważ nie wiedziałem jak wychodzi, więc nie darłem na siłę. Kilka razy próbowałem połączyć się z autkiem, ale niestety bezskutecznie. Dopiero dzisiaj wyciągnąłem moduł, wypiąłem go, wpiąłem, aktywowałem i BT działa przepieknie.

Teraz pora na Voice Control. Pierwsza i najważniejsza sprawa, to w jakim języku mój Mondeo rozumie.
Wg oznaczeń na module wynika, że mam moduł rozumiejący po angielsku (końcówka AE). Niemniej plomba jest przykryta druga plombą/karteczką, która mówi, że DSP (rozumiem, że to skrót od Digital Sound Processor) z końcówką GER, co by świadczyło, że jednak po niemiecku.
Oto jak to w praktyce wygląda:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Co o tym sądzicie?

Czyżby jednak można było przeprogramować VC? Bo jeżeli mój był oryginalnie angielski, a teraz jest niemiecki, to może i polski da się stworzyć?

Ostatnio edytowane przez Polarny ; 14-06-2010 o 16:07
Stary 14-06-2010, 16:42   #1808
smook

Model: C-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał Polarny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Była też rozmowa o tym co znajduje się na tylnej szybie w kombi. Otóż Denso ma dwie anteny FM. Jednak dla radia (ta na dachu) a druga tylko dla TMC (ta w szybie). System TMC wymaga dedykowanej dla siebie anteny i nie współdzieli jej z radiem.
Chyba nie do końca, bo np. c-max nie ma tej drugiej anteny na szybie.
smook jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-06-2010, 17:10   #1809
Polarny

To, że nie ma jej na szybie nie oznacza, że gdzieś indziej jej nie ma. Najlepiej wyjąć Denso i zobaczyć czy oba gniazda antenowe są obłożone.
Stary 15-06-2010, 11:10   #1810
Mariusz

Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan

Cytat:
Czyżby jednak można było przeprogramować VC? Bo jeżeli mój był oryginalnie angielski, a teraz jest niemiecki, to może i polski da się stworzyć?
Podejrzewam, że za to w jakim języku nawija lektor zależy od zaprogramowanej kości w module. Zapewne dobry elektronik/informatyk poradził by sobie z tym. No ale gdzie takich szukać? Ile by za to chciał?
Ja mam moduł niemiecki i jakoś się nauczyłem z nim rozmawiać, nie jest to aż tak trudne.

668855686
Mariusz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
denso , focus , ford , map , nawigacja , radio , s-max , tmc

Zasady postowania