Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-06-2010, 12:09   #41
kosteg
ford::professional

Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
Domyślnie Odp: Instalacja lpg

Cytat:
Napisał jaco67 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Powiedział również, że metoda stosowana przy pomiarach spalania benzyny (dolewanie do wyłączenia się pistoletu - do pełna) w przypadku gazu nie są miarodajne. Wynika to objętości gazu w zależnego od temperatury otoczenia.
owszem, z tego powodu najbardziej oplaca sie tankowac rano przy jak najnizszych temp otoczenia (wraz z temp rosnie nam objetosc gazu - nie pamietam wspolczynnika rozszerzalnosci cieplnej dla lpg ale sa to odczowalne roznice). jesli jednak tankujesz jak ja zawsze na jednej stacji np rano w drodze do pracy to pomiar jest dosc sensowny i miarodajny.

kosteg jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2010, 12:15   #42
jaco67
ford::average

Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
Rocznik: 2005

Dzięki kolego Kosteg, będę o tym pamiętał przy kolejnych tankowaniach i w miarę możliwości będę się do nich stosował.
jaco67 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-06-2010, 14:46   #43
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011

Takie opisy w dużej części zaoszczędzą nam wszystkim dziesiątek pytań.
Pózniej jak się temat rozwinie zrobimy z tego " kompendium wiedzy " i będzie git. W tytule damy modele Forda , które są opisane i będzie porządek.
Skończą się pytania : jaki gaz do Focusa , jaki gaz do Mondeo , a ile będzie palił , a ile się tankuje itp. itd.
Może wyznaczymy jakąś osobę najbardziej kompetentną która miałaby pieczę nad tematem/działem lpg.
Ja np. nie mam pojęcia o lpg. Czasami rzucacie takimi nazwami...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dlatego ja się nie wtrącam w Wasze techniczne sprawy gazowe...

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-06-2010, 07:41   #44
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004

Cytat:
Napisał jaco67 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam
Dzwoniłem przed chwilą do gazownika i jest dokładnie tak jak mówił kolega Kosteg - nie sugerować się dokładnie wskazaniami ilości gazu, mogą wymagać kalibracji. Polecił wyjeździć do końca zbiornik, potem zatankować np. 20 litrów (lub do pełna) i ponownie wyjeździć go do końca - wtedy będzie faktyczne zużycie gazu. Powiedział również, że metoda stosowana przy pomiarach spalania benzyny (dolewanie do wyłączenia się pistoletu - do pełna) w przypadku gazu nie są miarodajne. Wynika to objętości gazu w zależnego od temperatury otoczenia.
i dobrze powiedział, u mnie w BRC też są 4 diody, plus migająca rezerwa, więc można liczyć 5 poziomów
o dziwo wskaźnik nawet ładnie pokazuje - coś poprawiali przy regulacji po 1000km, teraz diody znikają po ok 70-80km
ale z doświadczenia w IIgen i tak jeżdżę "na licznik", po prostu przy tankowaniu zeruje dzienny i wiem, że ok 350km mogę przejechać (wchodzi mi ok 38L)
na razie nie przejmuj się zbytnio spalaniem, bo to się może zmienić

a moje wyniki spalania masz w podpisie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak widać wyniki są dość rozbieżne i nie wiem z czego to wynika,
różnica potrafi być do 0,5L/100km przy tej samej stacji i podobnym stylu jazdy
Stary 16-06-2010, 08:15   #45
kosteg

Cytat:
Napisał konrad_b Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak widać wyniki są dość rozbieżne i nie wiem z czego to wynika,
różnica potrafi być do 0,5L/100km przy tej samej stacji i podobnym stylu jazdy
dochodzi nam jeszcze jakość gazu za którą nie zawsze odpowiada sama stacja ale i jej dostawca. Nawet w przypadku stacji wielkich koncernów zdarzają się wpadki.
Stary 16-06-2010, 08:46   #46
jaco67

Kolego konrad b pewnie, że najlepiej jest stosowac metodę jazdy "na licznik dzienny".
Lecz skoro już mamy 4 zielone diody i piątą czerwoną, to dobrze byłoby, żeby w miarę możliwości realnie oddawały stan faktyczny poziomu gazu w zbiorniku.
Stary 16-06-2010, 10:55   #47
konrad_b
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004

Cytat:
Kolego konrad b pewnie, że najlepiej jest stosowac metodę jazdy "na licznik dzienny".
Lecz skoro już mamy 4 zielone diody i piątą czerwoną, to dobrze byłoby, żeby w miarę możliwości realnie oddawały stan faktyczny poziomu gazu w zbiorniku.
ale nigdy nie będzie to dokładne, zresztą wskaźnik paliwa, mimo że fabryczny też podaje z jakąś przybliżoną wartością

dla przykładu, wczoraj wracałem z roboty, na liczniku prawie 300km, a rezerwa się nie zapaliła, dzis rano odpalam i już mruga, więc przez noc ubyło ?
a powinna się zapalić z 10km wcześniej

to samo wskaźnik paliwa, czasem jak trochę krzywo stanę to nawet przy 1/4 zapali się rezerwa
Stary 16-06-2010, 11:00   #48
kosteg

Cytat:
nie ma opcji metodami dostepnymi w aucie dokladnie okreslic ilosci gazu w zbiorniku. zaleznie od temperatury zmienia sie cisnienie a wiec i wskazania. pomiar jest wiec wylacznie orientacyjny. jak juz pisalem jedynie metoda wagowa pozwalala by na dokladne okreslenie ilosci gazu, jest ona jednak raczej niewykonalna w aucie
Stary 16-06-2010, 13:12   #49
jaco67

Thumbs up Odp: Instalacja lpg

Rozumiem koledzy - jazda na "licznik dzienny" to podstawa i tego sie trzymać. Dzięki.
Stary 19-06-2010, 01:04   #50
M.A.G.
FCP member

Imię: Marek
Model: S-Max / Octavia / Journey
Silnik: 2.0EB PS / 1.5TSI DSG / 3.6V6
Rocznik: 2010 / 2021 / 2015

Witam.

Również podzielę się wrażeniami po montażu LPG.

BRC SQ24 Plug & Drive
wtryskiwacze: BRC pomarańczowe
reduktor: BRC Genius MB 1500
butla 53l w kole zapasowym (wielkość ograniczona hakiem)

Do konfiguracji gazownicy zalali mi na Neste 10l i jak wracałem do domu to wrażenie takie jakby "zamulał", dolałem do pełna na BP i śmigał jak na Pb Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Po pierwszym tankowaniu masakra - średnia 18,6, przejechane 240km Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i "check engine". Podjechałem do "gaziarzy" - poprawili parametry, drugie tankowanie już starczyło na 336km ze średnią 12,5 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale niestety znów "check" wyskoczył.

Ponowne podjechanie (nalot na LPG ponad 600km), znów sprawdzone i poprawione oraz wgrane mapy "autoadaptacji" ustawień z informacją, że jak będzie "check" znowu to po wypadzie (zaliczę teraz trasę ok 1k km) podjechać to zrobią ustawienia "pod obciążeniem" - kolo z kompem jako pasażer i jazda po mieście/obwodnicy.

"Check" wyskoczył po ok 30km jak od nich wyjechałem, auto było wyłączone (zakupy robiłem) a po uruchomieniu "check" się pokazał - zobaczymy jak wrócę co komp pokaże jak pod "obciążeniem" będą ustawiać.

Poza kontrolką "check" nic się nie dzieje z autkiem, śmiga tak, że nie czuć różnicy czy PB czy LPG, obroty, przyśpieszanie ok.

Jeszcze wzmianka na temat butli i wskazań przełącznika - po 2 tankowaniu do pełna wskazania "same" się wyregulowały - pokazuje tak jak jest w rzeczywistości, co ciekawe, na BP zawsze wchodzi tyle samo LPG (wg zaleceń 80% pojemności butli, czyli 42l) a raz w trasie na Statoil wlazło 45l (ale to mała różnica).

Dam znać co dalej z "check" wyniknie - pozdrawiam.
M.A.G. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania