![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#51 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 12-01-2010
Model: Ford focus C-Max
Silnik: 1.6 benzyna 100kM by LPG STAG-4
Rocznik: 2005
|
Witam
Właśnie "wyjeździłem " zbiornik do samoczynnego przerzucenia z gazu na benzynę. Wyszło ok. 9,5l/100km - jazda spokojna do 100km/h. Oto moje pierwsze odczucia: 1. Sądziłem, że zmieszczę się w 9l/100km (paliwa wychodziło 7,5l/100km) 2. W pusty zbiornik 41 litrowy powinno wejść ok. 33 litry - zatankowałem 28,8 litra. Zobaczę jak będzie dalej i ewentualnie zgłoszę do sprawdzenia na darmowym przeglądzie do 1000km. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez jaco67 ; 23-06-2010 o 08:15 |
|
|
|
|
|
#52 | ||
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 06-11-2009
Model: C-max
Silnik: 1.8 120KM by LPG BRC SQ24
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Cytat:
mnie do butli 34L (wodnej) wchodziło ok 29-30L gazu teraz do butli chyba 45L? tankuję ok 39L gazu, co daje spokojnie zasięg ok 360km
|
|
|
|
#53 |
|
|
Witam
Fakt Twój silnik jest większy i ma większą moc, ale jak patrzyłem na katalogowe zużycie paliwa to są one bardzo zbliżone - tylko 0,5L twój pali więcej w mieście, reszta podobna. Więc uważasz, że spalanie w jeździe mieszanej na poziomie od 9L do 9,5L/100km w moim C-max jest do zaakceptowania? Muszę kolejny zbiornik wyjeździć do "pusta", aby sprawdzić poziom wyłączania tankowania przez pływak. Niech lepiej wejdzie 1 litr więcej, niż za mało. Skoro zbiornik zajął miejsce w bagażniku, to nich spełnia swoją rolę, mieszcząc tyle gazu ile należy. Po zatankowaniu wczoraj gazu i przejechaniu ok. 20 km stwierdziłem to samo co poprzednio - zgasła jedna dioda od poziomu gazu w zbiorniku. Sprawdziłem na zegarze przy butli - faktycznie wskazanie diód odpowiada wskazaniu zegara na butli. Przy nastepnym tankowaniu do pełna muszę sprawdzić wskazanie stanu gazu przy butli. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#54 | |
|
|
Cytat:
niestety nie znam spalania noPB, bo praktycznie od razy założyłem LPG ale skoro przejechałem już 12kkm i nie zapala się czek od ubogiej/bogatej mieszanki, dynamika jest taka sama jak na noPB to chyba nie ma co szukać oszczędności ? u mnie jest "na bogato" tzn jest wzbogacone ręcznie w stosunku do tego co wyszło z programowania ale wcześniej spalanie było podobne, po regulacji udało się zejść poniżej 10L, ale kończyło się błędem "uboga mieszanka" teraz jest spokój ja się i tak cieszę, bo spalanie mam lepsze, jak w o połowę słabszej astrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. np c-max z przyczepą i klimą spala o 2L mniej, jak astra z połowę lżejszą przyczepą
|
|
|
|
#55 |
|
|
witam
Mówiąc o spalaniu miałem na myśli wyłącznie dane katalogowe. Napisałeś, że u Ciebie jest "na bogato" tzn jest wzbogacone ręcznie w stosunku do tego co wyszło z programowania. Mógłbyś coś więcej na temat ręcznego wzbogacenia napisać? |
|
|
|
|
|
#56 | |
|
|
Cytat:
i u mnie jest tak właśnie wzbogacone, coś koło kilkunastu procent nie znam się na programowaniu, ale IMO wyglądało to tak: zrobili auto-adaptację, czyli programowanie, ponieważ 2x zdarzył się błąd ubogiej mieszanki, gazownik ręcznie wzbogacił ... podobno soft BRC nie ma możliwości ustawiania map wtrysków, tak jak to jest np w Stag'u ...
|
|
|
|
#57 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#58 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#59 |
|
Zablokowany
Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995
|
jaco67: u mnie jest opcja przełączenia na gaz na obrotach rosnących(tzw "przegazówka") lub malejących, gdy noga z gazu.
|
|
|
|
|
|
#60 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 05'
|
mimo starszej instalacji tez mam takie ustawienia - mam odpalone na spadajace obroty aby podczas przyspieszania mi paliwa nie odcielo...
|