Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-07-2010, 13:23   #1
m_g
ford::advanced

Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.
Domyślnie Przednie wahacze-guma na tulejach skrzypi

Mam do was pytanie. Gumy na tulejach są już lekko popękane i zaczynają skrzypieć jak je wymienić i ewentualnie co zrobić aby nie skrzypiały (WD40 tam psiknąć czy coś Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.). Dodam że nie chce wymieniać tulei wahaczy ani całych wahaczy ponieważ są one jeszcze w dobrej kondycji,a wiem to z przeglądu technicznego samochodu oraz od mechaników którzy je oglądali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.. Nic w nich nie stuka nie puka,dobrze się trzymają, luzów nie mają nic. Więc teraz co z tymi gumami zrobić i czy coś się stanie jak będzie się jeździło z popękanymi gumami
??

m_g jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2010, 13:51   #2
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Przednie wahacze-guma na tulejach skrzypi

Jery13 wymieniał :

Co do wymontowania wahacza , to jeżeli śruby odkręcisz to samo wyjęcie nie powinno sprawić kłopotu , tylko nie pamiętam czy trzeba odkręcić łącznik stabilizatora , w/g książki napraw niby tak ale to w trakcie wyjdzie.
Przy odkręcaniu śruby przy dużej tulei musisz odgiąć plastikowe nadkole żeby mieć dostęp do skontrowania śruby od góry , no i tutaj było trochę problemu z odkręceniem ,popsikaj wd40 może będzie lżej .Śruba na małej tulei dała się łatwo ale też trzeba skontrować .Jak rozłączyć sworzeń od zwrotnicy to pewnie wiesz.
Co do wyciśnięcia starej tulei ,to najpierw wywaliłem gumowy środek a następnie przeciąłem piłką metalową ściankę postukałem (śrubokręt i młotek) w kierunku środka i poluzowało się.
Zapamiętaj położenie starej tulei i tak samo wciśnij nową ,nie wiem czy to ma znaczenie ale tuleje mają otwory a na wahaczach są wycięcia .
Tuleje wcisnąłem przy pomocy imadła i odpowiednio dorobionych grubych podkładek.
Przed wciśnięciem dobrze wyczyściłem gniazda w wahaczach i nie pamiętam ale chyba poczęstowałem smarem.
Małych tulei jak już wcześnie wspomniałem nie wymieniałbym , nie widzę różnicy między starą a nową .
Stary 12-07-2010, 13:59   #3
jery13
ford::average

Model: Fiesta MK 7
Silnik: 1,25 82KM
Rocznik: 2010

Jeżeli są lekko popękane a nie są mocno ponadrywane to jeździłbym dalej .
jery13 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2010, 14:29   #4
m_g

To ja zostawiam , może psiknę czymś tam ale czekam na wypowiedź Staśka albo Motorka hehe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jeszcze dla pewności.

Nie są mocno ponadrywane tylko skrzypieć zaczynają od co
Stary 12-07-2010, 14:43   #5
bkaka

Model: Fiesta
Silnik: 1,3 endura
Rocznik: 1997

Kurz i nie tyklo dostaje się do środka, może to gumom nie przeszkadza tylko co z tulejami?
bkaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-07-2010, 14:59   #6
m_g

Ok ale tuleje może wytrzymają jeszcze do wiosny ,bo jak robić to ja już chce wymienić wtedy całe wahacze bo wychodzi to taniej niż robienie poszczególnych elementów w wahaczy bo za każdym razem to jest koszt robocizny ^ ^. A teraz całych wahaczy nie wymienię bo są w dobrym stanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-07-2010, 15:14   #7
jery13

Cytat:
Napisał bkaka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Kurz i nie tyklo dostaje się do środka, może to gumom nie przeszkadza tylko co z tulejami?
To nie ma żadnego znaczenie , przecież tuleje to nic innego jak wprasowana odpowiednio wyprofilowana i elastyczna guma pomiędzy metalowe tuleje ,dużą i małą i w/g mnie najważniejszą rolę tu pełni odpowiednio wytrzymała guma .
Stary 12-07-2010, 15:47   #8
m_g

A co może się stać jak będę jeździł z tymi sparciałymi gumami ewentualnie ,powiem tak że żadnych luzów nie ma, nic się nie dzieje samochód prowadzi się stabilnie tylko jak się szybciej pokonuję jakiś uskok górkę czy lekką nierówność na drodze to słychać delikatne skrzypienie, ale jak się pokonuje leżącego policjanta to nic nie słychać(wolno rzecz jasna a nie jak służbówką przy prędkości 100 km/h Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-07-2010, 16:05   #9
jery13

Cytat:
A co może się stać jak będę jeździł z tymi sparciałymi gumami ewentualnie ,powiem tak że żadnych luzów nie ma, nic się nie dzieje samochód prowadzi się stabilnie
W/g mnie nic się nie może stać , ale niech się wypowie może ktoś bardziej doświadczony.
Ja dlatego wymieniałem te tuleje ponieważ samochód był nie stabilny na zakrętach na mokrej nawierzchni i właśnie były mocno ponadrywane gumy w tulejach, co się później okazało że przyczyną były tylne opony (montowane fabrycznie) , bo przednie już były inne.
A w jakim stanie są te gumy to najlepiej się uwidacznia jak samochód jest podniesiony na lewarku .
Stary 12-07-2010, 16:14   #10
m_g

U mnie nic się nie dzieje jest stabilny , drogi się trzyma nie mam problemu z nim w ogóle. Na przeglądzie technicznym facet obejrzał te wahacze , po sprawdzał je od góry do dołu na tym urządzeniu co bada zawieszenie i to coś co rozszerza ośki czy coś coś takiego i powiedział że jest ok że można jeździć na nich Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i teraz nie wiem co robić. Wiem jedno że jak teraz zostawię to na wiosnę je obowiązkowo zrobię ..., mechanik też powiedział że nie ma co ich ruszać.
Odpowiedz

Tagi
fiesta mk4 , tuleje wahacza , wahacze

Zasady postowania