Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zamknięty Temat

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-07-2010, 23:50   #1
suchoj
ford::beginner

Model: Ford Focus II sedan
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2005
Domyślnie Wymiana filtra powietrza w Fieście mk4

Witam
Ostatnio kupiłem żonie Fiestę rocznik 1996 silnik Enduro 1299cm/3 60KM.
Wymieniłem olej,pozamawiałem filtry ( te co są to wymiany z 5 lat nie widziały).I tu mam 2 pytanka.Czy trzeba wyjąć akumulator i obudowe w której jest umieszczony czy da się przecisnąć obudowę filtra powietrza bez tego.Odkręciłem ,da się podnieść ok 10cm potem blokuje obudowa akumulatora.Filtr da się wyjąć i włożyć ale chcę wyczyścić całą puszkę filtra bo zasyfiona a tak dostęp jest marny.
Drugie pytanko dotyczy filtra kabinowego.Jak widzę jest on po prawej stronie pod szybą.Wymienia go się po podniesieniu maski.Ponieważ stary jest tak zasyfiony że nie widać nawet opisów na filtrze.Doczytałem się tylko znaczka Ford.Mam już nowy.Ma on oznaczony strzałką kierunek przepływu powietrza.
Jak go umieścić?
1 czy strzałką skierowaną do dołu ( tak mi się wydaje bo boczne chwyty powietrza w obudowie filtra sa jakby powyżej filtra)
2 czy jednak strzałką do góry?

suchoj jest offline  
Stary 13-07-2010, 00:14   #2
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Wymiana filtra powietrza w Fieście mk4

Cytat:
Napisał suchoj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Drugie pytanko dotyczy filtra kabinowego.Jak widzę jest on po prawej stronie pod szybą.Wymienia go się po podniesieniu maski.Ponieważ stary jest tak zasyfiony że nie widać nawet opisów na filtrze.Doczytałem się tylko znaczka Ford.Mam już nowy.Ma on oznaczony strzałką kierunek przepływu powietrza.
Jak go umieścić?
1 czy strzałką skierowaną do dołu ( tak mi się wydaje bo boczne chwyty powietrza w obudowie filtra sa jakby powyżej filtra)
2 czy jednak strzałką do góry?
suchoj jest online Raportuj zły post
Na filtrze pisze air i strzałka więc to jest przepływ powietrza z góry czyli strzałka powinna być w dół . A co do filtra powietrza odkręć blaszkę która trzyma aku aby nie wyleciał i wtedy da się wyciągnąc pokrywę filtra
Stary 13-07-2010, 08:59   #3
m_g
ford::advanced

Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.

Da się nawet bez ruszania akumulatora i nie trzeba ruszać żadnych blaszek , wszystko ładnie wychodzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum..
m_g jest offline  
Stary 13-07-2010, 11:15   #4
TSRules

Model: Ford Fiesta
Silnik: 1.3
Rocznik: 1998

Cytat:
Da się nawet bez ruszania akumulatora i nie trzeba ruszać żadnych blaszek , wszystko ładnie wychodzi .
Potwierdzam, zdziwić się tylko można przy odkręcaniu - śrubki "gwiazdkowe" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
TSRules jest offline  
Stary 13-07-2010, 11:20   #5
m_g

Model: PASSAT B8 + VOLVO V40
Silnik: Klekoty po dwa litra
Rocznik: XXI w.

Zgadza się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a i tak wiem że po odkręceniu śrub od obudowy filtra trzeba będzie dać nowe śruby większe bo jest duża szansa że będzie już gwint wyrobiony hehe
m_g jest offline  
Stary 13-07-2010, 13:36   #6
skola

Cytat:
Napisał TSRules Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Potwierdzam, zdziwić się tylko można przy odkręcaniu - śrubki "gwiazdkowe"
Bo wy w benzyniakach macie malutkie akumulatorki a w dieslach ona wypełniają całe miejsce w "pojemniku" na akuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 13-07-2010, 22:28   #7
suchoj
ford::beginner

Model: Ford Focus II sedan
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2005

Dzięki za rady jutro podziałam ;-) Ze srubami nie ma problemu klucze odpowiednie mam.Wykręcają i wkręcają się bezproblemowo.
suchoj jest offline  
Stary 13-07-2010, 23:18   #8
skola

Cytat:
Napisał suchoj Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
.Wykręcają i wkręcają się bezproblemowo.
zobaczysz jak się wyrobi to będziesz miał problemy dokręcać. Ale już mam na to pomysł niebawem fotorelacja Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania