![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 25-07-2010
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2005
|
Witajcie.
Planuję zakup Forda Focusa mk1. Byłem z nim na stacji kontroli, ale serwisant i właściciel się znali, więc nie wiem czy usłyszałem prawdę o wszystkim. Czy ktoś, kto zna się na takich wynikach, byłby w stanie mi powiedzieć czy są to zadowalające wyniki jak na ten rocznik - 2004 i przebieg ok. 80tys km w dieselu. Kod:
Badanie amortyzatorów
przyczepność amplituda
lewa prawa różnica nacisk lewa prawa
Oś przednia OP 71% 70% 1% 736daN 31mm 32mm
Oś tylna OT 76% 80% 4% 446daN 34mm 29mm
Suma nacisków 1182daN
Kontrola hamulców
siła hamowania
lewa prawa różnica
Oś przednia OP 2,56kN 2,56kN 0%
hamulec postojowy 1,28kN 1,21kN
1,39kN 1,50kN 7%
Suma sił hamowania ham.roboczego HR: 8,01kN
Suma sił hamowania ham.postojowego HP: 2,49kN
Będę wdzięczny za analizę tych wyników, bo niestety sam się na tym nie znam. Pozdrawiam. Ostatnio edytowane przez Cooking ; 25-07-2010 o 20:11 Powód: zmiana tytułu |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Prawie Moderator...
![]() Zarejestrowany: 07-04-2008
Model: Tipo SW
Silnik: 1.4 T-JET
Rocznik: 2017
|
wszystko w najlepszym porządku, ale takie badanie świadczy tylko o tym, że auto jest sprawne i przejdzie badanie techniczne i będzie nim można jeszcze rok pojeździć do następnego badania...
|
|
|
|
#3 |
|
|
Był jeszcze taki problem z tym samochodem, że od dołu był mokry. Oczywiście skądś z góry ciekł olej(miska jest mokra, ale tam jest raczej wszystko szczelne). Wg mechanika z którym rozmawiałem, jest to prawdopodobnie pompa oleju, bo przy gazowaniu strasznie kopci mu z rury.. Mają to jeszcze naprawić. Można to potem jakoś sprawdzić, czy naprawdę to naprawili bez kolejnej wizyty na kanale?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 17-09-2006
Model: C-MAX
Silnik: 1.8 DURATEC-HE
Rocznik: 2007
|
Jakim dymem kopci? Bo kopcenie to raczej wina innych rzeczy niż niesprawnego układu smarowania.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Hmmm, był to raczej czarny dym, z domieszką szarego.. Nie była to jakaś wielka chmura, ale pojawiała się tylko na chwilę
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Jeśli przy takim mocniejszym depnięciu na pedał z foki idzie czarny dym to raczej nie ma co się przejmować, bo to zapewne tylko zapchany zawór EGR, można zaślepić i ograniczyć kopcenie a można z tym jeździć i nic się nie stanie. Natomiast szary dym to często bardzo niedobra oznaka że coś z wtryskami jest nie tak i tutaj to już przeważnie robota idzie w kilka tyś zł.
A to że gdzieś jest silnik mokry też wcale nie musi oznaczać jakieś usterki. To znaczy jeśli jest to faktycznie "mokry" olej i jest go dużo, kapie i temu podobne no to trzeba szukać z którego miejsca on wychodzi, przeważnie jakaś uszczelka i po sprawie, natomiast chyba każdy TDDi jakiego widziałem był trochę "spocony" olejem szczególnie okolice turbo. I tutaj nic nie poradzisz ten typ tak ma. Kwestia tylko oceny że to co jest na silniku to zjawisko raczej w normie czy coś ponad normę. Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Teraz mi ciężko sobie przypomnieć czy to był bardziej czarny czy szary.. Ale miałem wcześniej Passata i wymieniany zawór EGR. Wtedy nie tyle co kopcił, ale miał straszny spadek mocy, mimo sprawnego turbo(w benzynie). Czy po podłączeniu jakoś do komputera lub w inny sposób, będzie można sprawdzić czy to raczej EGR czy raczej coś z wtryskami? Nie chciałbym się znów wpakować w skarbonkę :/ Przyznam, że jest to samochód z komisu i koleś twierdził, że wymieniana była uszczelki przy misie olejowej, ale ma te nowe zacieki zareklamować, bo cały czas gdzieś leci.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
W focusie też występuje spadek mocy ale nazywanie go drastycznym to przesada, troszkę traci przy zapchanym ale różnie to bywa. W focusie raczej się nie wymienia bo jest jednością z kolektorem i nie tylko że dojścia nie ma to wiadomo jakie koszty. Zaślepia się i tyle. Natomiast co do błędów to się nie wypowiem. Ale chyba na Twoim miejscy zostawiłbym tego Focusa i szukał innego, tego kwiatu jest pół światu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. chyba że jest w niej coś co naprawdę cię przyciąga.
Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#9 |
|
![]() Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
|
Jeżeli nadal w temacie będą posty nie na temat , temat będę musiał zamknąć.
Cooking popraw tytuł tematu na zgodny z regulaminem. Temat przeniosłem do odpowiedniego działu.
Liczą się ludzie - nie samochody. Samochód jest tylko dodatkiem do człowieka i nigdy nie powinno być odwrotnie ! Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim. KU PRZESTRODZE ! http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!! Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 25-07-2010 o 20:14 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Widzę, że zasady są tutaj bardzo rygorystyczne. Miałem tylko kilka pytań przed zakupem. Nie nabijałem postów, więc czyszczenie tematu nie było potrzebne, szczególnie, że zmieniłem jego nazwę...
Ale i tak dzięki. |
|
|
|