Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-07-2010, 13:02   #1
robertpat
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2007
Domyślnie Falujące obroty ,biały dymek i wydmuchu spod korka wlewu oleju.

Witam forumowiczów. Obecnie użytkuję Mondeo 2,0 TDCi 115KM rok produkcji 2007.Pojazd sprowadzony w lutym z Niemiec.Przebieg obecny 150 tys.Po miesiącu użytkowania w ASO wymieniłem pasek klinowy ten od artelnatora.Po tygodniu zaczęło stukąć przy pasku i w ASO powiedzieli żę to koło dwumasowe.Koło wymieniłem już w innym warsztacie ale stuki nie ustały i z mechanikiem doszliśmy do wniosku,że to napinacz ale z tym można jeździć.
Niestety zaczęły się problemy z obrotami.Po odpaleniu- pali bez problemu-obroty falują w granicach 300-1200 obrotów a czasami nawet zgaśnie.Ponadto przy przyspieszaniu do 2000 obrotów pojazd szarpie i jedzie nierównomiernie.Powyżej jest ok.Wydaje mi się że stracił trochę "Kopa" powyżej 2000.Wymieniłem filtr powietrza i paliwa.Zero poprawy.Dzisiaj kiedy go odpaliłem po kilku przegazówkacz pojawił się biały dym z rury wydechowej, który po kilku minutach przestał kopcić.Ponadto w trakcie przegazówek zauważyłem wydobywające się niewielkie dymki z okolicy turbiny ale sam nie mogę sprecyzować miejsca skąd dymi.Następnie po odkręceniu korka wlewu oleju występują dość silne wydmuchy z kropelkami oleju, dymi również z rurki miernika poziomu oleju.Na razie się nie załamuję.Podjadę na kompa.Proszę tylko o ewentualne podpowiedzi co do w/w objawów i ich przyczyn.Aha czasami zapala się sprężynka ale po wyłączeniu zapłonu i silnika gaśnie.Pozdrawiam.Ogólnie fajne autko.

robertpat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2010, 14:04   #2
Alfioso
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Falujące obroty ,biały dymek i wydmuchu spod korka wlewu oleju.

Miałem identyczne objawy, skończyło się wymianą silnika.

"dymi również z rurki miernika poziomu oleju" - ten objaw jest najbardziej znamienny i świadczy o przedmuchach na tłokach (o ile dymi mocno).

Zrób przede wszystkim pomiar kompresji w cylindrach, inaczej możesz tylko stracić kasę na różne "diagnostyki".
Alfioso jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2010, 14:25   #3
SrebnaStrzała
ford::expert

Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011

To że dymi spod korka oleju to jest zupełnie NORMALNE!
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
SrebnaStrzała jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2010, 14:49   #4
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał robertpat Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Aha czasami zapala się sprężynka ale po wyłączeniu zapłonu i silnika gaśnie.
więc najpierw zrób odczyt błędów które się zapisały w komputerze bo po omacku to dołożysz do tego interesu majątek
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-07-2010, 15:48   #5
Snajper_881

Cytat:
"dymi również z rurki miernika poziomu oleju" - ten objaw jest najbardziej znamienny i świadczy o przedmuchach na tłokach (o ile dymi mocno).
U mnie też dymi i jest to objaw normalny. Nie przejmuj się tym...
Tak się zastanawiam, pytanie do znawców, czy te przedmuchy to może być przyczyna zatkanej odmy?? W sumie to błahostka...
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania