Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-11-2009, 09:39   #1
krzy.pla
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2003
Unhappy Szarpie drży przy przyspieszaniu

Witam wszystkich

Mam wielki problem z moim Mondkiem. Mam nadzieję że ktoś będzie mi mógł pomóc w tej
sprawie. Gdy samochód jest "zimny" przy około 1100 obr. słyszę taki hałas typu huuu huuu.
Po chwili to ustępuje . Później jak samochód się rozgrzeje "zaczyna się jazda.."(Jak auto
jest zimne to można szaleć , nie ma tych objawów). Objawy to szarpanie całym samochodem przy lekkim przyspieszaniu na biegach 3,4,5.Tak jakby się jechało na wysokim biegu przy za niskich obrotach. Najgorzej przy małych obrotach np. 1700 wysokim biegu 4,5 . Obrotomierz wtedy trochę szaleje np. nagle skacze z obrotów 1800 na 2000 i z powrotem. Na wyższych obrotach 3000 i wyżej i gwałtownym przyspieszeniu szarpania też występują ale są mniej intensywne i rzadsze. Na 1,2 biegu gdy "power samochodu" jest największy szarpań raczej nie ma albo są mało odczuwalne. Im się dłużej jeździ tym jest gorzej. Posiadam automatyczną skrzynię biegów i miałem w niej niedawno wymieniany olej po jej naprawie. Po wizycie w ASO diagnoza : problem z skrzynią. Mam pewne wątpliwości co do tej oceny bo na zimnym wszystko hula , na 1,2 biegu ciągnie bez problemu , może to wina za ubogiej mieszanki, albo turba chociaż spadku mocy nie zauważyłem i żadnych świstów nie słyszę. Jeżeli ktoś potrafi coś podpowiedzieć lub wskazać jakiegoś szpeca z okolic Katowic byłbym bardzo wdzięczny. Nie chcę naprawiać skrzyni a to np wina pompy paliwa. A cha jak gazuje samochodem na postoju to nic złego się nie dzieje.
Pozdrawiam

krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2009, 14:18   #2
ethernal
ford::professional

Imię: Hans Joerg von Wafell
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.5t
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Szarpie drży przy przyspieszaniu

Kolego z Bytomia, ja co prawda nie mam automat. skrzyn. biegów, ale objawy jeśli chodzi o to szarpanie mam podobne tylko może mniej "ekspresyjne". Tzn. Jak już się silnik rozgrzeje to przy delikatnym dodawaniu gazu lekko szarpie (nie zauważyłem żeby mi obroty skakały). Ale jak mocniej "depne" to jest raczej ok. J się zastanawiam czy to nie jest wina... pedąłu gazu?!?!?! Dlaczego? ponieważ gdzies czytałem że w MKIII w dieslach nie ma linki gazu (pedał gazu nie jest "mechaniczny") tylko jest to jakoś rozwiązane "elektronicznie" więc może przy lekkim naciskaniu gazu impuls jest przekazywany nieciągle, czyli w sposób przerywany i stąd te drgania? ale czemu na zimnym silniku jest ok? :/ Trzeba poszukać w innych wątkach forum.
ethernal jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2009, 14:50   #3
slazdu
ford::average

Model: Mondeo IV
Silnik: 140KM TDCI
Rocznik: 2008
Talking Odp: Szarpie drży przy przyspieszaniu

Tematy poszarpywania poruszane były tu wielokrotnie. Szukajka pomoże znaleźć sporo na ten temat.
Przeważnie jest to kwestia przewodów do turbinki i od niej poprzez intercooler do kolektora ssącego. Najczęsciej gdzieś jest nieszczelność i komp głupieje. Przepływomierz widzi inną ilość przepływającego powietrza, a silnik dostaje inną. Najbardziej objawia się to przy równej jeździe i bardzo delikatnym przyspieszaniu.
Często rury są pęknięte, sparciałe itd. Ja miałem dodatkowo przekoszony intercooler - pozdr. dla zająca, który to zrobił :Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdr.
Stary 27-11-2009, 16:21   #4
krzy.pla
ford::beginner

Model: Ford Mondeo Kombi Aut.
Silnik: 2.0 TDCi

Gadałem z mechanikiem znajomym zresztą jeszcze raz na temat tej usterki. Zarzeka się że to musi być skrzynia . Jak silnik przerywa to mówi są inne odczucia. Pedał gazu to chyba nie jest bo byłby tez problem na zimnym albo na biegu jałowym przy prze gazowaniu.
Linki maż rację nie ma w moim samochodzie tylko sterowanie jest elektroniczne-tempomat.
Chyba chłopcy od skrzyń biegów się już cieszą. A Ci dopiero mają fantazję.

Ostatnio edytowane przez krzy.pla ; 27-11-2009 o 16:24
krzy.pla jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2010, 09:43   #5
ppauto
ford::amateur

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci 130 ps

Witam wszystkich zainteresowanych ,mam ten sam problem co opisał kolega powyżej czy ktoś pomoże w tej sprawie?
Może kolega wnoszący temat już coś poradził ,dzięki z góry za odpowiedz pozdrawiam
ppauto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2010, 10:50   #6
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002

między 1700-2000 obrotów ich wahania to norma w mondkach dieselach, a co do reszty to poczytaj na forum, bo ile osób tyle rozwiązań i rad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-08-2010, 23:54   #7
aali82
ford::average

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci

Rura gumowa gdzieś w układzie turbina-intercooler na 100% ja właśnie przed 4 dniami wymieniłem kolejna już dwie mnie się posypały po regeneracji turbiny.Większość da się "pomacać" na parkingu ale jest chyba jedna pod podłogą. Mi walła ostatnio ta króciutka zaraz za turbałą i świszczało mi w kabinie
aali82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2010, 00:02   #8
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał ppauto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może kolega wnoszący temat już coś poradził
kolega ma 27 postów tylko więc raczej nie zagląda zbyt często. opisz bliżej swoje objawy i jaką masz skrzynię biegów bo u niego wyglądało to na problemy z automatyczną skrzynią biegów. wnioskuję to głównie po znacznym skakaniu obrotów. przy normalnej skrzyni wzrost obrotów bez zmiany prędkości świadczy o ślizgającym się sprzęgle.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2010, 00:47   #9
ppauto
ford::amateur

Model: mondeo mk3
Silnik: 2.0 tdci 130 ps

Witam,dzięki wszystkim za podpowiedzi jutro sprawdzę te rury (na pewno w tej dolnej metalowej są małe dziurki spowodowane korozją nie duże jest ich może 5-Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.nie wiem czy to ma aż taki wpływ ,objawy mam dokładnie takie jak opisywał kolega wcześniej to dziwne rrrrr.... i szarpanie miedzy biegami na rozgrzanym silniku,
silnik 2.0 tdci skrzynia automat tiptronik 5-cio biegowa z 2003 r,
nie wiem jaki typ skrzyni bo nie wiem gdzie szukać oznaczenia skrzyni?
nosze się z zamiarem wymiany oleju w skrzyni ale nie wiem ile tego oleju potrzeba i jakiego?
Może to pomoże ale coś mi sie wydaje że to jednak problem ze skrzynią .
ppauto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-08-2010, 00:52   #10
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

po pierwsze sprawdź stan oleju w skrzyni. co ile go wymieniasz?
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania