![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
|
Witam
zamierzam kupić : Ford Sierra '83 2.0 bezn/gaz - zarejestrowany na 1.5 Przebieg 250 000 km Przegląd do 06.2011r. Ubezpieczenie do 04.2011 (druga składka - 200zł do opłacenia w Październiku) - automatyczna skrzynia biegów - wspomaganie kierownicy - centralny zamek - alufelgi z oponami 15" na lato - stalówki z oponami 13" na zimę - radioodtwarzacz - półroczne welurowe pokrowce na siedzenia dedykowane(85 euro z Niemiec) - rolety tylnych bocznych szyb - gaz do końca 2012r. - po przeglądzie i regulacji cena 1000 pierwsze pytanie czy się opłaca ?? Drugie pytanie czy da się coś zrobić z popękaną deską rozdzielcza, i 3 ma rozszczelniony gaźnik czy coś takiego już nie pamiętam wiem tyle że trzeba by było otworzyć silnik te uszczelki są przy aucie czy to dużo będzie kosztowało ?? pozdrawiam |
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-05-2007
Model: Ford Sierra giha
Silnik: 1.8 td
Rocznik: 1992
|
Czy sie opłaca ? Zależy jaki tego jest stan ,jak blachy i czemu w dowodzie rejestracyjnym jest 1.5 a faktycznie jest 2.0 ?Był zmieniany silnik ?Jeśli tak to czy ze skrzynia ?Bo jesli skrzynia jest od 1.5 to niepolecam.Pozatym jeśli chce sie takim autem dłużej jeżdzić trzeba zrobić wymiane oleju w skrzyni a to pare stówek kosztuje.Jeśli ci padnie skrzynia to ewentualna naprawa może kosztować ze 3 razy tyle co dałeś za auto.Jeśli chodzi o ubezpieczenie nieciesz się że rata będzie do opłacenia w pazdzierniku 200 zł ,po zakupie itak wiekszość ubezpieczycieli stosuje rekalkulacje więc jeśli niemasz zniżek -będzie dopłata.Jesli chodzi o przebieg z kąd wiesz że jest 250 tys?W mojej sierrce licznik jest do 100tyskm...
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 08-09-2004
Model: E38
Silnik: 2,8 24v
Rocznik: 97 Shadow Line
|
po pierwsze to sierra nigdy nie miala silnikow 1,5,a co za tym idzie rowniez automatu do tego silnika
penie rejestracja na 1,6 lub nawet na 1,3 z deska rozdzielcza oprocz jej wymiany nic nie zrobisz,ale..uwazaj,bo w dobrym stanie i nie popekana bardzo ciezko dostac,a jak sa to sie cenia gaznik do profi regeneracji i to da sie zrobic,sa specjalisci od tego,a moze byc tak,ze bez zrobienia gaznika bedzie plukalo twoj portwel jakie uszczelki do wymiany? jak sam zrobisz to koszt nie duzy,jak masz uszczelke pod glowa do zrobienia to wiekszy niestety zwroc uwage na skrzynie biegow,zrob jej test,sprawdz olej,sprawdz jego kolor,zapach jak nie jestes pewny to narazisz sie na koszty albo remontu albo wymiany na manual i na koniec blacha,blacha,blacha,bo jak z mechanika mozna sobie poradzic nawet pod blokiem,tak blacha to duze koszty co do oc,to jak nie masz znizek itp. to licz sie ze zaplacisz,ale nie 200,a 1000,bo zrekalkuluja stawke i pupa zbita Ostatnio edytowane przez kat ; 20-08-2010 o 21:26 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
|
więc tak blachy dokładnie ale był malowany niedawno trochę byle jak ale był nie wiadomo co jest pod spodem a tam gdzie nie było malowane wygląda dobrze
szczerze nie widziałem dowodu rejstracyjnego, na przebieg nie spojrzałem jak go oglądałem a to zkopiowałem z ogłoszenia , co do uszczelek to nie pamiętam od czego one był zapomniało mi się Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. (były czarne małe cypki w wielkości miej więcej jak korki odpowietrzające) Wiem tyle że skrzynia nie powinna szarpać i nie szarpie nic nie puka itd. jak jeszcze można sprawdzić skrzynie ?? Jeśli miałbym sprawdzić olej o muszę odkręcić tą śrubę pod autem ?? |
|
|
|
#5 | |||
|
ford::advanced
![]() Imię: Paweł
Model: MONDEO MK4 GHIA
Silnik: 1,8 TDCI 125 PS
Rocznik: 2009
|
Cytat:
Cytat:
Cytat:
Warto odwiedzici : sierra : http://www.sierra.internetdsl.pl Sierra MK2 92 r. 1,8 TD -> Mondeo MK4 2008 r. 1,8 TDCI 125PS GHIA Ostatnio edytowane przez PaBlLoO90 ; 21-08-2010 o 11:46 |
|||
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
taaa,tylko,ze nie ejst napisane jak ma sprawdzic skrzynie
olej sprawdz na bagnecie,nie moze smierdziec spalenizna,nie moze byc brudny,ma byc koloru rozowego-czerwonego ilosc miedzy min i max zeby sprawdzic skrzynie ,zrob jej stall test poszukaj na fst jak sie to robi obstawiam,ze auto ma min 225 tys,do sprawdzenia cala podloga,podluznice,nadkola,progi jak blacha ok to z mechanika jak wyzej napisalem mozna sobie poradzic nowego auta nie kupujesz wiec i tak musisz sie liczyc ,ze na dzien dobry jakies 1000-1500 zl wlozysz potem to juz tylko raty,mniejsze lub wieksze |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
po prostu zależy mi na aucie tanim do dojedżania do pracy
co do tego testu znalazłem tylko po angielsku jest gdzieś po polsku ?? Ostatnio edytowane przez jendrek1989 ; 21-08-2010 o 22:13 |
|
|
|
#8 | |
|
|
Cytat:
"1. Rozgrzewamy silnik do temperatury 70-80C 2. Trzykrotnie przekładamy dźwignię biegów powoli, przez wszystkie położenia 3. Po ok. minucie, nie wyłączając silnika, sprawdzamy stan oleju na miarce. Powinno być pomiędzu MIN a MAX. Nie powinno przekraczać MAX ! 4. Wycieramy bagnet w suchą, czystą chusteczkę chigieniczną i sprawdzamy wzrokowo jakość oleju. Powinien być klarowny, czerwony (różowy). Nie może pachnieć spalenizną ! 5. Sprawdzamy czas załączania napędu na poszczególnych ustawieniach dźwigni. Na żadnym nie powinien przekraczać 2-3 sek. 6. Sprawdzamy sprawność konwertera (sprzęgła hydrokinetycznego)- STALL-TEST. - zaciągamy ręczny na maxa - lewa noga na pedał hamulca na maxa - lewarek ustawiamy na "D" i po załapaniu napędu, wciskamy na 5 sek. gaz do dechy i patrzymy na obrotomierz. W zależności od wersji silnikowej, obroty nie powinny przekroczyć 2.200 - 2.500 rpm. Ustawiamy dźwignię na "N" i czekamy 10 sek. Powtarzamy ten test dla każdego ustawienia dźwigni. 7. Testy drogowe - na każdym położeniu dźwigni do jazdy, auto powinno delikatnie pełznąć - biegi powinny przełączać się płynnie, bez "przeciągania", uślizgów i szarpania - redukcje powinny sie wykonywać prawie niezauważalnie dla napędu - po załączeniu sie 3-ciego biegu, przy pedale gazu wciśniętym mniej więcej do połowy, przy prędkości ok. 80-90km/h powinien zadziałać układ blokady konwertera (Lock-up), co widać na obrotomierzu jako spadek obrotów silnika o ok. 200-300 rpm. - jadąc z różnymi prędkościami sprawdzamy układ redukcji Kick-down. Wciskamy pedał gazu na max w podłogę, co powinno skutkować (po ok. 0.5-1 sek) bardzo niską redukcją (4-2, 3-1, 2-1) i sporym kopem (zależy od motorka) w fotel |
|
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
co jeśli niema obrotomierza??? Ostatnio edytowane przez jendrek1989 ; 22-08-2010 o 13:22 |
|
|
|
|
#10 |
|
|
oto moja sierra :
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez jendrek1989 ; 25-08-2010 o 22:56 |
|