Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-12-2009, 01:36   #1
mega28
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MkIV
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2010
Domyślnie Odcina turbo przy szybkiej jeżdzie

Witam wszystkich.W moim mondeo 2004 tdci 130 km pojawił się problem z turbiną przy dłuższej jeżdzie z większą prędkością (około 20-40 km z prędk.160-170 na godz.) ,objawia się to odczuwalnym spadkiem mocy i migającą sprężynką .Przy spokojnej jeżdzie (120-140 km/h) ten objaw nie występuje. Dodam tylko że auto ma 200 tys przebiegu i przy 177 tys. miało wymienione w serwisie Forda turbo i wszyskie wtryski.
Na razie ratuję się zjechaniem na pobocze i odczekaniem chwilę ,potem ponowne uruchomienie i można jechać.Proszę o porady i pomoc.
Z góry dziękuję i pozdrawiam
Mega28

Stary 12-12-2009, 09:11   #2
maestro06
ford::professional

Model: Mondeo MkIII
Silnik: TDDI by VTECH
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: Odcina turbo przy szybkiej jeżdzie

Kolego zrób tak jak napisałem w tym poście
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
poprostu trzeba przedmuchać turbinkę i układ a problem powinien zniknąć
maestro06 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 12:00   #3
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

obawiam się że to byłoby zbyt piękne aby mogło być prawdziwe. przy "zamulonej" turbinie raczej objaw "sprężynki" nie występuje. na początek radzę odczytać kody błędów, jeśli się jakieś zachowały.
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 13:04   #4
matias18
ford::advanced

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 tdci 130km
Rocznik: 2003

ale kolega pisze ze to sie dzieje kiedy jedzie wlasnie dluzszy czas z duza prdekoscia wiec przewietrzenie turbiny to raczej nic nie da, ja na Twoim miejscu podjechalbym do serwisu skoro tam wymieniales to pewenie gwarancje jeszcze masz
matias18 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 13:27   #5
marcin1051
ford::average

Model: MONDEO
Silnik: 2,2TDCI 155KM
Rocznik: 2005

Miałem ostatnio podobny problem ze sprężynką tyle że u mnie pojawiała się przy odpalaniu .Podpiełem pod komputer i wyskoczył błąd P132B-uszkodzony sterownik moduł turbosprężarki .Jezdziłem tak około miesiąca już miałem wysyłac sterownik do naprawy i tak jak piszą koledzy skoczyłem na obwodnice trójmiasta.Od tamtej chwili prawie tydzień żadnej sprężynki ,pomogło.U ciebie podejrzewam własnie uszkodzony sterownik bo objawy są podobne tzn.spężynka przy rozruchu jak zimny,lub podczas jazdy, po ponownym odpaleniu ok.Czasami falują obroty .Niewiem jakie masz sterowanie turbiną u mnie eletroniczne.Napewno musisz jechać na komputer.Powodzenia.
marcin1051 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-12-2009, 17:26   #6
maestro06

Cytat:
Napisał matias18 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale kolega pisze ze to sie dzieje kiedy jedzie wlasnie dluzszy czas z duza prdekoscia wiec przewietrzenie turbiny to raczej nic nie da, ja na Twoim miejscu podjechalbym do serwisu skoro tam wymieniales to pewenie gwarancje jeszcze masz
SORRY ale dłuższy czas... Kolega napisał 20-30 km z prędkością 160 km/h 20/30 km to nie jest taki dłuższy czas, poza tym warto spróbować, bo nic go to nie kosztuje-tylko polecam włączyć CB żeby na prawdę nic to nie kosztowało ;P
Stary 12-12-2009, 19:04   #7
mega28

Cytat:
Napisał maestro06 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
SORRY ale dłuższy czas... Kolega napisał 20-30 km z prędkością 160 km/h 20/30 km to nie jest taki dłuższy czas, poza tym warto spróbować, bo nic go to nie kosztuje-tylko polecam włączyć CB żeby na prawdę nic to nie kosztowało ;P
Napisałem dłuższy bo na naszych super autostradach nie bardzo da się przejechać dłuższego odcinka z jednolitą wyższą prędkością ale auto miałem okazję wczoraj przegonić na odcinku racibórz-wrocław-racibórz tj. około 400km i była okazja żeby przedmuchać turbo ale raczej to nie ta usterka.Spróbuje podjechać na komputer może wyskoczy kod to będę pytał dalej
Dziękuję za odpowiedzi i podpowiedzi.
Stary 13-12-2009, 10:28   #8
maestro06

sprawdź w takim razie czy w przewodach od turbo nie ma oleju
Stary 12-09-2010, 20:40   #9
mega28

Witam ponownie . Już jestem po naprawie trochę to trwało ale w końcu po problemie. Zawiniła pompa wtryskowa ale zanim do tego doszliśmy ASO stwierdziło usterkę wtrysków które wymienili rok wcześniej i tym sposobem wymienili mi wszystkie wtryski w ramach gwarancji . Po wymianie niestety nic lepiej i podziękowałem ASO za wpółpracę i zglosiłem się do zaprzyjaznionego warsztatu z prośbą o diagnozę . Ustalili że to pompa i trzeba ją zregenerować . Koszty to 2200 pln .Tak więc mam nowe wtryski i zregenerowaną pompę wtryskową . Po wymianie zrobiłem 5 tys. km i auto śmiga jak nowe . Pozdrawiam

Zasady postowania