![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#141 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 08-08-2008
|
zapraszam na fotorelacje z samodzielnej wymiany tarcz hamulcowych:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#142 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Taki ciekawy artykuł znalazłem ,wprawdzie stary ,ale poczytać można http://www.auto-swiat.pl/1-drgania-nie-musza-byc-tarcze
Tak się zastanawiam cały czas nad tym problemem i jest jedna cecha wspólna dla mnie ,dla Pafcia i Keisima , wszyscy mamy nieoryginalne felgi założone , może słabo odprowadzają ciepło...jest to jakiś wspólny mianownik , wszyscy też w lecie mamy 17 cali , no kurde jakaś przyczyna musi być... |
|
|
|
|
|
#143 |
|
ford::professional
![]() Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019
|
nikt na razie nie wymieniał zacisków. Zamówiłem już tarcze EBC, klocki i zaciski. W przyszłym tygodniu wymieniam całość wraz z wymianą płynu. Zmiana będzie robiona z pomiarami bić tarcz na piastach.
... a tak do artykułu...zawieszenie...wydaje się być u mnie ok (nie dawno robiłem pomiary geometrii i amorów), felgi...keisim chyba ma oryginalne fordowskie, moje na pewno dobrze odprowadzają ciepło bo często parzą ;-D
|
|
|
#144 |
|
Feel The Difference
|
Pafcio jaki koszt zacisków i które tarcze i klocki wybrałeś ? Jeżeli nacinane tarcze to nie wiem jak sprawdzą czy jest bicie... bo w miejscach nacięć miernik będzie wariował no chyba że są takie przyrządy które to potrafią.
Ps. Keisim ma na zimę nieoryginalne alusy |
|
|
|
|
|
#145 |
|
|
poszło na PW.
Co do pomiaru to wydaje mi się, że musi być jakaś metoda, bo EBC wymaga takiego pomiaru (potwierdzonego na załączniku) by udzielić gwarancji na tarcze. Zobaczymy co powie mechanior, bo to ponoć "super, duper, extra fachura" z polecenia osoby, której ufam w tym względzie, a koleś od lat zajmuje się wyłącznie układem hamulcowym...pożyjemy, zobaczymy.
|
|
|
#146 |
|
Feel The Difference
|
No to się nie mogę doczekać efektów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Tylko rób jak najszybciej ze 3 tyś km bo dopiero wtedy się okaże czy jest dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ciekawe jakie będzie Twoje odczucie bo według mnie na EBC hamulce są duuużo lepsze niż oryginał, poza tym że są głośniejsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#147 |
|
ford::average
![]() Imię: Andrzej
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2007
|
Cecha wspólna felg nie orginalnych raczej nie będzie przyczyną. Ja mam również drgania podczas hamowania z większych prędkości. Posiadam felgi orginalne 18 cali więc ciepło powinny odprowadzać jak należy. Ja natomiast dopatrzyłem się innego wspólnego mianownika choć może to być czysty przypadek. Pośród marek samochodów jakie były w moim użytkowaniu tyko fordziki przypominały mi o tym że tarcze mogą się zwichrować...sam nie wiem co mam o tym myśleć.... styl jazdy mam cały czas taki sam.W poprzednim fordzie wymieniałem tarcze 3 razy i bicia powracały. W obecnym jeszcze nie zdążyłem tego zrobić.
Ostatnio edytowane przez andree74 ; 25-09-2010 o 22:51 |
|
|
|
|
|
#148 |
|
|
no, to pierwsze wrażenia....
Zmiana: 1.tarcze Motorcraft na EBC Turbo Groove, 2.klocki Motorcraft na EBC RedStuff, 3.wymiana zacisków przednich, 4.zmiana płynu hamulcowego na EBC Sport Dodatkowo, okazało się, że lekko stłuczona jest felga z przodu i lewa końcówka drążka - felga wyprostowana, końcówka wymieniona. Wg. dokonanych pomiarów bić na piastach, tarcze biją w zakresie 0,01 i 0,03mm Efekt: "to ten samochód potrafi tak jeździć?!?!?!" Przy prędkościach "miejskich" nie słyszę, żadnych efektów akustycznych, przy prędkościach autostradowych, przy dłuższym hamowaniu, hamulce rzeczywiście jakby nieco głośniejsze, choć ogólny poziom wygłuszenia w mondeo jest tak wysoki, że absolutnie nie wpływa to na komfort. Najważniejszy rezultat: niewzruszony spokój na kierownicy, bez względu na sposób hamowania, brak bicia, wibrowania, ściągania. Wartość dodana: "ja pitolę, jak to hamuje" :-D no, ale to dopiero pierwsze 500 km...zobaczymy jak będę wracał do Wawy...podociskam mocniej ;-p
|
|
|
#149 |
|
Feel The Difference
|
Pafcio trzymam kciuki żeby to były zaciski , zrób jak najszybciej ze 3 tyś kilometrów i będziemy wszystko wiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#150 |
|
|
pod koniec października będzie wiadomo ;-D
|
![]() |
| Tagi |
| bicie tarcz , drgania kierownicy , hamowanie , hamulce , mondeo mk4 , tarcze |
|
|