Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 23-09-2010, 19:02   #1
koton
ford::amateur

Model: Mondziak
Silnik: 1.8 diesel
Rocznik: 1998
Domyślnie Czyzby rozrzad...?

Dzisiaj w trakcie jazdy nagle zaczalem slyszec jakby piach/zwir stukal po prawej stronie. Po przejechaniu paruset metrow niestety okazalo sie ze to nie zwir tylko cos sie zrabalo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. po sciagnieciu na bok i blizszej obserwacji nie udalo sie ustalic. Postanowilem wiec wracac powoli do domu. W pewnym momencie w srodku auta zaczelo czuc spalona guma/plastikiem lub czyms innym. Po dojechaniu do domu, otworzylem maske i okazalo sie ze dymi (ponizej link do zdjecia ze strzalka):

http://fotozrzut.pl/zdjecia/029c72384c.jpg

Jestem laikiem ale wyglada mi to na jakis pasek.. dym wydobywal sie jakby z pod spodu tej czarnej czesci plastikowej pod ktora jest ukryty pasek.

Czy ktos ma pomysl co sie moglo stac i ile trzeba bedzie teraz wylozyc? I czy musze holowac na lince do warsztatu (chyba raczej tak bo smrod byl nie do zniesienia...)?

Samochod ma przejechane 320 000 km, byl w miare dobrym stanie, chociaz ten rok juz byl dla niego ciezki, silnik 1,8 bez turbo (68km).

Ostatnio edytowane przez koton ; 23-09-2010 o 19:12
koton jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2010, 19:41   #2
pawelinio
ford::average

Model: MONDEO estate
Silnik: 1.8 tdci titanium x
Rocznik: 2009
Domyślnie Odp: Czyzby rozrzad...?

wyglada raczej na rozrzad Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.moglo lozysko na ktores z rolek puscic i stad ten zwir czy pasek,albo rolka napinacza stanela.ja w swoim wymienialem okolo 400zl,moze taniej zalezy jakki zestaw rozrzadu
Stary 23-09-2010, 20:58   #3
jakob61
ford::advanced

Model: Mondeo combi /ghia/
Silnik: 1.8 TD endura

Witam.
Wydaje mi się, że jakby to poszedł rozrząd, to silnik stanął by momentalnie na amen kompletnie zdemolowany bez mozliwosci odpalenia.
Być może zatarła sie pompa wodna lub coś z osprzetu zewnętrznego np. pompa klimatyzacji lub wspomagania. Co nie zmienia faktu że samochód musisz oddać do mechanika a przede wszystkim nie odpalac go! bo moze to wywołać katastrofalne skutki!!!!
jakob61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-09-2010, 22:23   #4
uro2
ford::professional

Model: mondeo sedan [mk1]
Silnik: 1,8 td
Rocznik: 1996

Zatarta pompa wodna.Pasek się ślizgał i zaczął kopcić.Niestety wymiana pompy wodnej wiąże się z wymianą rozrządu.
Stary 24-09-2010, 10:42   #5
koton
ford::amateur

Model: Mondziak
Silnik: 1.8 diesel

Dzieki wszystkim za odpowiedzi.

Wyglada na to ze szykuje sie powazniejszy wydatek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. do tego sporo innych rzeczy w samochodzie wymaga przegladu...

Czy ewentualnie mozecie doradzic jakis dobry (uczciwy i niedrogi oczywiscie) warsztat gdzie znaja fordy w Warszawie?

Ostatnio edytowane przez koton ; 24-09-2010 o 12:52
koton jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 24-09-2010, 20:28   #6
jakob61
ford::advanced

Model: Mondeo combi /ghia/
Silnik: 1.8 TD endura

Witam .
Miesiąc temu wymieniałem kompletny rozrzad plus pompę wody i oczywiście wszystkie pozostałe paski ,łącznie z wymiana płynu chlodzącego , zapłaciłem 850 zł ... tyle że na sląsku! ... a jak warsztaty samochodowe traktuja klientów w Wawie .....tego nie wiem .Cenę podałem tak dla informacji ,oczywiście nie korzystałem z usług ASO Ford bo cena pewie byla by w tym przypadku o 80 procent wyższa.
jakob61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania