Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-09-2010, 13:02   #1
Kali_33
ford::beginner

Model: FOCUS
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2005
Domyślnie Jasny dym TDCI przyczyny plus rozwiązanie

witam forumowiczów,
niedawno stałem się posiadaczem focusa 1.6 tdci z 2005, wszystko wygląda w miarę ok, ale niepokoi mnie dymienie przy przyspieszaniu (czarny dym), a przy jeździe w okolicach 160 km/h przy dodawaniu gazu szedł z rury jasny, szaro-biały dym. Zaraz po zakupie dałem mu mocnej po garach na postoju to zrobił istną zasłonę dymną z szarego dymu, sądziłem że to może para wodna w wydechu bo auto stało dość długo w komisie. Po przejechaniu ponad 1000 km i dolaniu czarnego STP to dymienie na czarno znacznie się zmniejszyło, na postoju już nie dymi na biało, ale nadal dymi przy mocniejszym przygazowaniu. Sprawdziłem turbo, dmucha 2.2 bar w szczycie, rury turbo nie są zalepione olejem więc sądzę, że turbo jest sprawne. W ECU brak błędów. Płynu chłodniczego nie ubywa, moc jest (tj. bez szału bo to przecież tylko 90KM). Mam alfę 2.4 jtd po chipie z przebiegiem blisko 300 000 km i nie dymi w ogóle, więc coś musi być nie tak z fordem.
Co może być przyczyną tego dymienia na szaro?

Ostatnio edytowane przez RedFord ; 09-10-2014 o 09:04 Powód: :)
Kali_33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2010, 13:09   #2
white88
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCI 115HP
Rocznik: 2007
Domyślnie Odp: Jasny dym TDCI

Nie mam może długo focusa bo zaledwie 8 miesięcy ale jak nie masz filtra cząstek stałych to nasze TDCI zawsze dymiły dymią i dymić będą.No chyba że mówisz tutaj o jakiejś naprawde niepokojącej i dużej kłębie dymu.Ważne żeby nie dymił jak sobie stoi na luzie bo w przeciwnym wypadku to już coś może być nie tak. Przy przegazowaniu jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby nie puścił dymka a mam przebieg 50k.
white88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2010, 13:18   #3
Kali_33

Cytat:
Napisał white88 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie mam może długo focusa bo zaledwie 8 miesięcy ale jak nie masz filtra cząstek stałych to nasze TDCI zawsze dymiły dymią i dymić będą.No chyba że mówisz tutaj o jakiejś naprawde niepokojącej i dużej kłębie dymu.Ważne żeby nie dymił jak sobie stoi na luzie bo w przeciwnym wypadku to już coś może być nie tak. Przy przegazowaniu jeszcze mi sie nie zdarzyło żeby nie puścił dymka a mam przebieg 50k.
DPF-a faktycznie nie mam, na wolnych nie dymi, rozumiem trochę czarnego dymu przy przyspieszaniu, ale zasłona z szarego dymu z pewnością nie wróży niczego dobrego...
Stary 27-09-2010, 13:57   #4
white88
ford::average

Model: Focus MK2
Silnik: 1.8 TDCI 115HP
Rocznik: 2007

Skoro tak mówisz to faktycznie coś może być nie tak. Piszę tylko to co wynika z moich obserwacji, może jest ktoś na forum kto ci doradzi co zrobić.
pozdrawiam.
white88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-09-2010, 17:27   #5
cezarg1410
ford::expert

Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał Kali_33 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sprawdziłem turbo, dmucha 2.2 bar w szczycie
Nie jestem pewien ale to chyba trochę za dużo??
Stary 27-09-2010, 17:36   #6
Kali_33

Cytat:
Napisał cezarg1410 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie jestem pewien ale to chyba trochę za dużo??
2,2 bar to oczywiście ciśnienie bezwzględne wg odczytów scanmasterem, ciśnienie doładowania jest max. 1,2 bar i raczej jest poprawne.
Stary 08-10-2014, 20:35   #7
Kali_33

Odgrzeję temat bo może się komuś przyda. Praktycznie w 99% poradziłem sobie z problemem. Dymienie było skutkiem kilku czynników:
1. podstawowy to olej ponad max miarki - wywalało go odmą.
2. niesprawny (nieszczelny) łącznik odmy i dolotu. W odmie jest taki zawór na sprężynie, który pod wpływem podciśnienia w dolocie zamyka się. Jeśli łącznik jest nieszczelny ciśnienie nie osiągnie wartości, która pozwoli mu się całkowicie zamknąć, skutkiem czego przy "butowaniu" do dolotu jest zasysany olej z silnika. Skutek - zbyt bogata mieszanka - czarny dym, w ekstremalnej sytuacji mieszanka spali się w dolocie i będzie biała "zasłona".
3. Powyższe spowodowało spore zasyfienie dolotu (nieco to wyczyściłem na ile był dostęp) oraz zaworu egr mazią olejową (nie domykał się). Zatkałem go zaślepką - dymienie trochę się zmniejszyło.
4. Nieszczelna obudowa klapy gaszącej/przepustnicy - wymiana uszczelki (patrz forum mazdy) - efekt prawie niezauważalny ale olej z dolotu nie cieknie już na alternator.
Po wymianie łącznika odmy (150 zeta w plecy), uszczelki klapy (10 zł), wymianie oleju do poziomu mieszczącego się w skali i porządnym "przedmuchaniu" na autostradzie (ok. 600 km z butem w podłodze) jest jednie leciutki dymek przy max. przyspieszaniu. Podejrzewam że w miarę oczyszczania się kolektora dym całkowicie zniknie. Myślę że problem został całkowicie rozwiązany i okazuje się że niekoniecznie trzeba szukać przyczyny we wtryskach, turbinie itd. i wydawać krocie na naprawy.
Stary 08-10-2014, 21:13   #8
RedFord
ford::advanced

Imię: Redzia
Model: Ford Focus C-Max
Silnik: 1,6 TDCi
Rocznik: 2006

Fajnie że chciało Ci się po tylu latach dopisać słów kilka Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Popraw jeszcze tytuł na bardziej konkretny Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Np. przyczyny kopcenia na szaro - rozwiązanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam.

http://i33.tinypic.com/2qxnfwk.jpg

RedFord jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2014, 22:42   #9
Matych

Imię: Marek
Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0TDCI PS 209 by HEKO
Rocznik: 2017

a mój ma odmę w asfalt i uszczelki sprawne i dymi -patrz kolego na datę postu.Ps jest jeszcze wiele przyczyn dymienia w dieslu.
Matych jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-10-2014, 22:57   #10
radek70

Imię: Radek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1.6tdci 90ps
Rocznik: 09.2009

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
patrz kolego na datę postu.
Marek, Kali_33 odgrzewa swój temat po czterech latach, szacun.
radek70 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania