Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-09-2010, 22:15   #141
abuu
ford::average

Model: czarny s-max jednak z giftem
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: C-max zawór EGR

Cytat:
Napisał PYRA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ufffff... - jestem po robocie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dziś wymieniłem EGR-a. Kupiłem używke ( wiem, zaraz odezwą sie słowa krytyki ) ale z pewnych rąk, zaufany i sprawdzony gość - 320 złl.
Witam,

Ze względów czysto finansowych zapytam się a co..
Sprawdzony Gość ma tego więcej?

pozdr
bu

abuu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 11:49   #142
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Czy osoby ktore mialy wymienony zawor EGR moga podac jakie mialy kody bledow lub czy chocby te kody byly sprawdzane?
No i oczywiscie czy byly aktywne.
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 13:36   #143
...Święty...

Model: S-MAX
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy osoby ktore mialy wymienony zawor EGR moga podac jakie mialy kody bledow lub czy chocby te kody byly sprawdzane?
No i oczywiscie czy byly aktywne.
Pierwsze co to podjechałem na komputer.
Kodów nie pamiętam, natomiast początkowo błędy pojawiały się sporadycznie po czym zaświecił się check i były stałe
...Święty... jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 13:42   #144
mkaminski100

Pytam sie poniewaz doszperalem sie do procedury serwisowej ktora nakazuje w przypadku problemow ze startem, przyspieszeniami i dymieniem na wgranie nowych map kalibracji.
nie chodzi o wykalibrowanie ich, a o mapy kalibracyjne. Dlatego zastanawiam sie ile osob nie musi wymienic EGRa tylko wgrac nowe mapy.
Stary 04-10-2010, 14:14   #145
...Święty...

Model: S-MAX
Silnik: 1.5 EB
Rocznik: 2017

u siebie musiałem wymienić EGR'a ponieważ czyszczenie nic nie dało, dodatkowo kolektor ssący był na maksa zasyfiony a że w moim jest to część wspólna nie pozostawało nic innego niż wymiana Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Jako ciekawostka podam, iż po przeczyszczeniu problemy się nasiliły do tego stopnia, że po przywieszce nie dało się go odpalić (odpalał po czym od razu gasł) poza tym wywalił jakiś błąd dotyczący elektryki samego EGR'a.

Co do kalibracji to powiem szczerze, że nie wiem czy u mnie przy wymianie była robiona.
Wszystko działa jak trzeba, jedynie mam wrażenie jakby był ciut głośniejszy.
...Święty... jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 15:05   #146
Josh

Model: Ford Mondeo mkV Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 150km/180km
Rocznik: 2015

Przeanalizowałem cały wątek i chciałem zapytać, co daje czyszczenie EGR-a, skoro to jest rozwiązanie na krótką metę.
Czy wyczyszczony EGR zapcha się szybciej niż nowy EGR, skoro reszta może być zasyfiona??
Czy wraz z czyszczeniem EGR-a należy wyczyścić kolektor dolotowy?
I co jeszcze trzeba by było wyczyścić, aby nowy/wyczyszczony zawór EGR szybko się nie zasyfił?
Josh jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-10-2010, 15:26   #147
mkaminski100

Wyczyscic czy porzadnie wyczyscic? nowe uklady sa sprytnie robione, aby ich czyszczenie bylo jak najbardziej utrzudnione i stad czesto ludzie nie moga porzadnie wyczyscic.
Ja te w 2.0 czyszcze benzyna ekstrakcyjna i mala szczotka. Najpierw otwor na grzybek (po otwarciu zaworu), potem wlewam do srodka i otwieram go kilka razy, zeby sworzen przepuscil troche benzyny do otwory i w koncu szczotka czyszcze sworzen. Potem druga strona czyli ramie, otwor i lozysko, az wszystko bedzie ladnie chodzilo.
Kolejny wrzuce do wanienki ultradzwiekowej i zobaczymy co to da.
W dyskusji pojawilo sie slowo i o 1.6 i o 1.8 i o 2.0 a to 3 rozne systemy. W Twoim przypadku 2.0 czyszczenie kolektora nie jest potrzebne, bo nie jest az tak zasyfiony. W 1.8 samo wyjecie to demontaz kolektora wydechowego, wiec troche pracy jest.
Mam prosbe - czy ktos ma jakis uszczodzony zawor od 2.0 tdci ? Chodzi mi o cele testowe, bo powoli przymierzam sie do rozlozenia calosci na czesci pierwsze i porzadnemu czyszczeniu.

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW POPRZEDZAJĄCYCH !

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 12-04-2011 o 00:02
Stary 05-10-2010, 08:29   #148
Josh

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W dyskusji pojawilo sie slowo i o 1.6 i o 1.8 i o 2.0 a to 3 rozne systemy. W Twoim przypadku 2.0 czyszczenie kolektora nie jest potrzebne, bo nie jest az tak zasyfiony. W 1.8 samo wyjecie to demontaz kolektora wydechowego, wiec troche pracy jest.
A jest jakaś reguła, że 2.0 TDCi się mniej brudzą, skoro nie ma potrzeby czyszczenia kolektora dolotowego?
Czy zawieszający się/zakleszczony zawór EGR, ma związek z zabrudzeniem się kolektora dolotowego?
Jakby czyszczenie nic nie pomogło, to musiałbym skusić się na jego wymianę, a wtedy jak dostanę zwrot starego to dam znać!!
Co do zaślepienia, to chętnie, ale czy nie będzie potem problemu z elektroniką?
Stary 05-10-2010, 12:51   #149
mkaminski100

Kazdy silnik jest inny i najwiecej zalezy od stylu jazdy. EGR miedzy autami jednak sie roznia o tym pisalem.
W 2.0 kolektora nie widzialem na tyle brudnego, zeby trzeba bylo go czyscic, ale tam np EGR jest duzo dalej od cylindrow niz w 1.8.
Po zaslepieniu bedzie najprawdopodobniej blad (pisalem o tym wyzej), wiec najlepiej go wyczyscic (jezeli to jest problemem)

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW POPRZEDZAJĄCYCH !

Ostatnio edytowane przez Agnesqa ; 12-04-2011 o 00:02
Stary 05-10-2010, 14:28   #150
Josh

Po wyczyszczeniu problem powinien zniknąć? Mam nadzieje, że to pomoże.
A tłoczek da się wyczyścić?
Odpowiedz

Zasady postowania