Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-10-2010, 09:43   #231
Alecki
ford::professional

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017
Domyślnie Odp: Zimowe opony

...a czy głównie jeździsz po drogach odśnieżonych (czarnych), czy regularnie musisz jeździć po śniegu?

"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2010, 10:23   #232
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał raTek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
witam.
stoje przed wyborem opon zimowych.
...
Od 2 tygodni (zarówno w trasie jak i w mieście) używam miśków alpine A4. W sumie, ok 2kkm więc to niewiele ale mogę odnieść się do 2 spraw:
dotychczas jeździłem na GY Performance 2 (w rozmiarze, który mam tj. 215/55/16 nie ma GY UG +7) i widzę 2 zasadnicze różnice dotyczące trakcji w warunkach najbardziej typowych tj. sucho i mokro, w temperaturze wokół zera lecz na plusie (zimy jeszcze nie zaliczyłem ale sądzę, że co do jazdy po śniegu to wszystkie które wskazujesz są porównywalne). Tak więc:
1. miśki są cichsze niż GY,
2. mają indeks prędkości H (210 km/h) i przy deszczu do ok 130 km/h nie odnotowałem nawet przy mniejszych kałużach aquaplaningu, zachowują się pewnie i przewidywalnie.
3. na suchym hamowanie pewne i przewidywalne choć subiektywnie lepsze niż na GY (moją ocenę może zniekształcać wymiana tarcz i klocków z motorcrafta na EBC).
4. na wilgotnym przymrożonym asfalcie (poza terenem zabudowanym, las) czułem się na prawdę pewnie...

Wymienione przez Ciebie modele to uznane i sprawdzone opony (poza właśnie miśkiem, który w wersji A4 wszedł w tym roku). Sądzę, że każda z nich jest warta polecenia. Mnie do miśków przekonał test ADAC'a, w którym opony te są porównywalne w ocenie prawie w każdym elemencie poza zużyciem...to oczywiście zweryfikuje rzeczywistość ale...kupując opony za 500 zł/szt. kwestia czy wystarczą na 2 czy 3 sezony w mojej ocenie ma znaczenie...
Reasumując, nie oceniając śniegowych warunków, jak dotąd miśki są ok Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 28-10-2010, 10:26   #233
raTek
ford::beginner

Model: Ford Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 TDCI 130km
Rocznik: 2004

powiem ci tak kolego.
chyba najmniej jezdze po drogach miejskich.
mieszkam co prawda w miescie ale codzien o 6 wyjezdzam do pracy i pokonuje dystanst 40km po drogach zwykle nie odsniezonych.
wiadomo jak jest rano a zima zawsze zaskakuje drogowcow.
po 15 wychodze z pracy i wracam do domu i zwykle jest duuuzo lepiej na trasie ale bywa i tak ze nadal jest bialo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w weekendy czesto smigam do lasu na polowania wiec tam zawsze jest snieg Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
po miescie jezdze sporadycznie.
czasem trasy do rodzinki po 150-200km w jedna strone i raz w roku gory.
raTek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2010, 10:49   #234
PAFFCIO

Imię: Paweł
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 EcoBlue
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał raTek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...
chyba najmniej jezdze po drogach miejskich...
więc biorąc pod uwagę zestaw, z którego chcesz wybrać, tak na prawdę jest kwestią emocji i Twojego postrzegania marek bądź ceny.
IMHO w śniegu zarówno miśki ,GY jak i Conti będą ok. Jak dla mnie w tej właśnie kolejności.
Stary 28-10-2010, 10:57   #235
raTek

do tej pory jezdzilem na uzywkach wiec ciezko mi sie wypowiadac i wybierac.
najlepiej chyba wspominam miski wlasnie z uzywek.
tutaj kryteria podalem na jakie potrzebne mi sa oponki.
co do wyboru sklaniam sie tylko opiniom z netu i z naszego forum.
bedzie to moj 1 kpl zimowek - nowych.
kazde sugestie mile widziane.
Stary 28-10-2010, 11:05   #236
Alecki

Model: C-MAX MK2, S-MAX MK2
Silnik: 1.6EB, 2.0EB
Rocznik: 2011, 2017

Na śniegu i lodzie najlepsze wyniki osiąga Conti TS830P. Ale nie znalazłem testów tych opon dla rozmiaru 205...
"...szybkości jazdy drogowej nie mierzy się prędkością ani czasem. Mierzy się ją ryzykiem. To ono wyznacza granicę. Jeśli ryzykujesz na drodze, obojętnie ile pokazuje licznik – jesteś lekkomyślnym frajerem " [K. Hołowczyc]
Alecki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2010, 11:08   #237
lukasz_bori123
ford::amateur

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1.6 16 V
Rocznik: 1997

A Moje pytanie brzmi czy jest duża różnica przy oponach zimowych 2 z przodu a na tyle uniwersalne, czy lepiej zainwestować w 4 zimówki?

Ostatnio edytowane przez lukasz_bori123 ; 28-10-2010 o 11:11
lukasz_bori123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-10-2010, 12:05   #238
raTek

dostalem tel przed minuta.
mam oferte na opony pirelli (chyba kazdy model)
dostane rabat 30%
inne tez ma do wyboru ale tylko i wylacznie 30% na pirelli rabatu dostane bo kolo jest przedstawicielem czy cos tam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mozecie wymienic/polecic cos z pirelli godnego uwagi?
Stary 28-10-2010, 12:05   #239
raTek

Cytat:
Napisał lukasz_bori123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Moje pytanie brzmi czy jest duża różnica przy oponach zimowych 2 z przodu a na tyle uniwersalne, czy lepiej zainwestować w 4 zimówki?
i w kazdym luku bedziesz bal sie ze zarzuci ci tylem?
bez sensu...
poza tym to na tyle musza byc lepsze opony kolego...
Stary 28-10-2010, 12:44   #240
grafmarr
ford::advanced

Model: Mondeo MKIV Kombi Ghia
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2007

Cytat:
co mozecie polecic?
moj wulkanizator twierdzi ze GY albo Michelin
Dunlop szybko sie zuzywa a continentale ze twarde niby.
a co z pirelli?

dodam ze mam alu i opony 205/55/16 i takie chyba zimowki zakupie i zaloze na fele te co mam...
Pojęcie "szybko się zużywa" jest względne. Co to znaczy szybko?
Ktoś przejedzie w jednym sezonie zimowym np. 50000 km, a ktoś inny 5000 km. Jeden będzie jeździł częściej po śniegu i lodzie, inny po mokrym i suchym asfalcie. Jeden będzie jeździł prawie zawsze sam, a inny większość z obciążeniem na max. Jest zbyt wiele zmiennych (wymieniłem tylko niektóre), które decydują o zużyciu bieżnika, aby taki wulkanizator (nie ujmując mu fachowości) mógł obiektywnie ocenić, czy któreś opony zużywają się szybciej od innych.
Przejeździłem 3 sezony zimowe na Dunlopach SP Winter Sport 3D moim MK4 i będę jeździł kolejny, bo bieżnik wykazuje bardzo małe zużycie.
Sam jestem z tych opon zadowolony dlatego z czystym sumieniem mogę je polecać, ale moje spostrzeżenia dotyczą konkretnie modelu SP Winter Sport 3D o rozmiarze 205/55R16 z indeksem ładowności 94 i indeksem prędkości V.
grafmarr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania