Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-11-2010, 14:07   #341
Rijndael
ford::professional

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -
Domyślnie Odp: Zimowe opony

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Po szczegółowe informacje odsyłam tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] i tu: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Ktoś tu zapomniał o nieco gorszych osiągach z powodu większej masy no i o tym, że sztywniejsze ścianki boczne nie zawsze oznaczają lepszą przyczepność, w szczególności zimą, na śniegu. Na lato przy niskim profilu można przemyśleć, na zimę, na 16", nie ma to żadnego sensu (chyba, że takie opony są zalecane przez producenta danego modelu samochodu).

Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 14:16   #342
keisim

Imię: Michał
Model: Audi A6 Allroad C8
Silnik: 3.0 TDI 349KM
Rocznik: 2019

Może i masz rację (choć w gorsze osiągi nie bardzo wierzę) ale kompletnie nie rozumiem dlaczego XL ma wg Ciebie sens na niższym profilu (zakładam 17-18") a na 16" już nie? Przecież niski profil sam z siebie jest sztywniejszy... (?)

Ostatnio edytowane przez keisim ; 16-11-2010 o 14:21
keisim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 14:34   #343
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Na xl trudniej złapać na przykład bombla na boku, ale tez na xl jezeli producent nie zaleca takiej łatwiej wyząbkować oponę niestety

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 15:29   #344
Rijndael

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

Cytat:
Napisał keisim Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Może i masz rację (choć w gorsze osiągi nie bardzo wierzę)
Wiadomo, że nie jest to jakaś niesamowita różnica, ale ziarnko do ziarnka i z takich rzeczy zrobi się nawet kilka czy kilkanaście straconych koni na kołach.

Cytat:
ale kompletnie nie rozumiem dlaczego XL ma wg Ciebie sens na niższym profilu (zakładam 17-18") a na 16" już nie?
Trudniej uszkodzić oponę albo felgę na dziurze. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Rijndael jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 19:03   #345
vinci72
ford::average

Model: MONDEO SILVERX
Silnik: TDCI 1.8 125KM 6B
Rocznik: 2010

Cytat:
Napisał pawius Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam! Jestem tu całkiem nowy. To mój pierwszy post. Co prawda fordem jeżdżę już 5 lat, ale do tej pory tu nie zaglądałem - i zupełnie nie wiem dlaczego?!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

W każdym razie właśnie zamówiłem Mondeo 2,0 TDCi i muszę kupić opony zimowe. Po godzinach ślęczenia w internecie i nad słowem pisanym na papierze dokonałem już wyboru. Padło na Continentale TS 830, ale jest jedno 'ale'...

Czy ktoś będzie uprzejmy wyjaśnić mi czym się różnią te opony:

Continental ContiWinterContact TS 830 P i
Continental ContiWinterContact TS 830 - czyli bez 'P'.

Bo na przykład znalazłem coś takiego
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - ceny XL i P wyższe niż 'zwykłej', natomiast tu

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] cena jest taka jak zwykłej w większości sklepów.

Z góry dziękuję i pozdrawiam
Paweł
Wczoraj na oponeo zamówiłem model T 830P 215/55/R16 w cenie 508 zł/szt i dziś koleś zadzwonił, że nie mają tych opon. Dziwne, albo szybko się skończyły, albo zrobili jakiś babol z ceną. W zamian kupiłem "zwykłe" T830.
Stary 16-11-2010, 20:22   #346
pawius
ford::amateur

Model: Volvo V40 CC
Silnik: T5 2.0
Rocznik: 2017

Cytat:
Napisał vinci72 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wczoraj na oponeo zamówiłem model T 830P 215/55/R16 w cenie 508 zł/szt i dziś koleś zadzwonił, że nie mają tych opon. Dziwne, albo szybko się skończyły, albo zrobili jakiś babol z ceną. W zamian kupiłem "zwykłe" T830.
Ja z kolei zapytałem na felgi-opony.com o te TS 830 P i... też ich nie mają. Być może mają takie wzięcie albo jest ich tak mało. Do tego jak się domyślałem XL w tym rozmiarze to ich błąd.

PS. Mam jeszcze jedną prośbę (tak, wiem, jestem upierdliwyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

Dzisiaj pytałem o opony znajomego, który prowadzi zakład wulkanizacyjny i ten mi zaproponował TS 830 ('zwykłe') po 370 zł/szt w rozmiarze 205/55 R16 oraz Fulda Kristall Control HP 205/60 R16 96H XL w cenie 330 zł/szt. Twierdził przy okazji, że te drugie przy profilu 60 będą lepsze jako zamienniki do 215/55. Co Wy na to?

Niestety jutro muszę dać mu odpowiedź, a opinii o tej Fuldzie w sieci nie mogę znależć, bo to zdaje się nowa opona...

Ostatnio edytowane przez pawius ; 16-11-2010 o 20:43
pawius jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 21:05   #347
jvc
Feel The Difference

Dwie strony wcześniej podałem link, jest tam i fulda, że tak powiem nadwyraz dobrze wypadła na śniegu, gorzej na mokrym
http://www.auto-motor-i-sport.pl/tes...pon-10607.html
Co do opon z internetu to niestety często tak jest że coś mają ,ale tylko na stronie, oni też kupują u producenta lub z dużych hurtowni i jak nie ma to nie ma nigdzie chyba że ściągają z niemcowni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 16-11-2010, 21:26   #348
pawius
ford::amateur

Model: Volvo V40 CC
Silnik: T5 2.0
Rocznik: 2017

Cytat:
Dwie strony wcześniej podałem link, jest tam i fulda, że tak powiem nadwyraz dobrze wypadła na śniegu, gorzej na mokrym
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Co do opon z internetu to niestety często tak jest że coś mają ,ale tylko na stronie, oni też kupują u producenta lub z dużych hurtowni i jak nie ma to nie ma nigdzie chyba że ściągają z niemcowni Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
HA! jvc jesteś niesamowity!!!

Co do w/w testu, to miałem go cały czas przed oczami (w wersji papierowej) przy wyborze opon. I tak na niego patrząc, to właśnie nie najlepsze właściwości tych opon na mokrym mnie zastanawiają, zwłaszcza, że jak wiemy, nasze zimy są bardziej mokre niż śnieżne. Tak w ogóle Fulda dostała prawie najgorsze oceny na mokrym i suchym, ze wszystkich testowanych tam opon, za to najlepsze na śniegu i aż dziwi 4-te miejsce, zważywszy, że waga punktów w trzech kategoriach jest po 33%.

I jeszcze jedno: pisząc ten tekst sprawdziłem na stronie Fuldy - tam nie ma rozmiaru 205/60 w 16", jest tylko 205/55. Na stronie oponeo.pl w sprzedaży jest profil 60 w 16". Ja już nic z tego nie rozumiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
pawius jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-11-2010, 21:48   #349
jvc
Feel The Difference

Spoko,spoko, jest dostępna Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., mogę ją mieć za 325 zł/szt + przesyłka 40 zł komplet
Jest jeszcze tutaj do poczytania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
http://www.adac.de/infotestrat/tests...cePageId=31821

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź

Stary 16-11-2010, 23:47   #350
Pulse

Model: Mondeo/Titanium
Silnik: 1,5 Ecoboost
Rocznik: 2015

Nie wiem czy to prawda bo Fulda, o której piszecie to chyba nowość sezonu 2010/2011, ale inne modele Fuldy były dość znane z ząbkowania. Także Ci, którzy mają kombi niech sami zrobią rozeznanie przed zakupem opon tej marki.
Pulse jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania