![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#131 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 27-08-2008
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI TIT
Rocznik: 2008
|
Witam.Podlacze sie pod ten temat zeby nie zakladac drugiego.Kumpel ma mondeo 2.0 TDCI 130 KM 2003 rok po lifcie i ma problem z temperatura.Teraz jest na dworze ok 10 -15 stopni,gdy jedzie normalnie 80, 120 wskaznik temp. jest na okolo 1/4 miarki,gdy zas pogoni auto 150 i wiecej to wskaznik zaczyna podchodzic do polowy(norma).Mam pytanie czy to ktorys z termostatow czy cos innego.
P.s Ktos mu jeszcze nawciskal ze moze to byc podgrzewacz plynu chlodzacego(ten pod autem).Czy to moze byc prawda? Pozdrowiania |
|
|
|
|
|
#132 |
|
ford::professional
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
Rocznik: 2001
|
Ten podgrzewacz w takich temperaturach w ogóle się nie włancza.
|
|
|
#133 | |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Cytat:
|
|
|
|
#134 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#135 |
|
![]() Imię: Mariusz
Model: Mondeo Mk3-DENSO
Silnik: 2.O TDCi 115/156KM, 299/377Nm 'by Heko.
Rocznik: VII/2OO5 Sedan
|
Poszlo na maila. Podgrzewacz jest, zaznaczyłem go w czerwonej obwódce na jednym ze screenów.
|
|
|
#136 |
|
|
Mario dziekuje za rozkodowanie vin-u.Widac dokladnie ze ma ten podgrzewacz.Zamowil juz oba termostaty.W przyszlym tygodniu okarze sie czy wymiana pomoze.Pozdrowienia
|
|
|
|
|
|
#137 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 04-09-2008
Model: Mondeo Mk3
Silnik: Duratec HE 1,8 SFI
|
Witam
Mam pytanie jak sprawa wygląda w silnikach 1,8 Pb, czy też są dwa termostaty? Może ktoś dysponuje schematem ? Zainteresowałem się tematem, gdyż ostatnio robiąc trasę i po włączeniu klimy zauważyłem, że wskazówka temperatury z 90C spadła do 1/4. Po wyłączeniu klimy temperatura rosła do 90C. Silnik dłużej się nagrzewa wg wskazania wskazówki i obroty poniżej 1 tyś. spadaja po osiągnięciu temperatury 90C, gdy ona spada silnik znowu zwiększa obroty - dziwne??? Z uwagi na uporanie się z problem, daje kilka podpowiedzi: - w silnikach benzynkach (1,8 Pb) jest jeden termostat w obudowie (koszt zakupu oryginał 299zł) - u mnie padły uchwyty stabilizujące (z tworzywa) i dlatego dokładnie nie domykał, - przed wymiana termostatu, dokonałem wypłukanie całego układu płynem do płukanie chłodnic z dodatkiem wody destylowanej (troszkę zabawy, bo trzeba płyn wypuścić a następnie grzać silnik zgodnie z instrukcją płynu). W fordach brak śruby spustowej i trzeba się siłować z wężem. - sama wymiana termostatu nie jest taka prosta, ponieważ trzeba zdjąć zderzak oraz lampę, aby się do niego dobrać, - zalałem ponownie koncentratem Ford ( 1l + 1 l wody = - 37 C) - grzanie na 5, i temperatura się ustabilizowała :-)) Dołączam kilka fotek mojego uszkodzonego termostatu: Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez tomas1111 ; 19-07-2010 o 19:42 Powód: rozwiazanie problemu |
|
|
|
|
|
#138 |
|
ford::expert
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI 115 KM
Rocznik: 2002
|
Witam. Mam takie pytanko: Jak sprawdzić działanie małego termostatu? Duży to pikuś ale mały? U mnie jak osiągnie przy tych temp jakie teraz panują czyli )stopni temp roboczą (wskazówka na środku) to sprawdziłęm i płyn w zbiorniczku wyrównawczym jest zimny. W samochodzie grzeje aż miło i chłodnica też jest zimna. Tak więc filozofuje, że mały termosat otwiera obieg na zbiorniczek wyrównawczy. Czy mam rację? U mnie czasem wydaje mi się że długo się nagrzewa ale jak już się nagrzeje to trzyma temp.
|
|
|
#139 |
|
ford::average
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo MKIII Kombi
Silnik: 2.0 TDCi 130KM
Rocznik: 2002
|
mi w aso powiedzieli ze zbiorniczek wyrownawczy jest poza malym termostatem jesli chodzi o nagrzewanie i tam bedzie sie plyn cieply zbieral pomimo ze auto nie osiagnelo jeszcze temperatury 90C i tak wlasnie mam - tez mnie to na poczatku dziwilo.
|
|
|
|
#140 |
|
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDDI 90 KM
|
Mały termostat można sprawdzić przez zagięcie i zawiązanie czym węża idącego od niego do chłodnicyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
|
|
|