![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-11-2010
Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
|
Witam,
Chcę kupić Mondeo 2.0 diesel z automatem (rok 2004). Oglądałem ostatnio dwa egzemplarze i jeden z nich jest godny uwagi. Niestety zauważyłem, że przełącza się na kolejny bieg w okolicach 3 tyś obrotów. Silnik był zimny. Podczas przełączania nie było szarpania. Jazda po prostej. Rozpędziłem się do 90 km/h i dla wszystkich biegów było tak samo. Zdziwiły mnie jednak te wysokie obroty bo chwilę wcześniej jeździłem innym mondeo (rok starszy) i tam biegi wskakiwały tuż po przekroczeniu 2 tyś obrotów. Fakt, że wcześniejszy model miał trochę rozgrzany silnik (30 min wcześniej pracował). Czy takie obroty nie wróżą czegoś złego? Pozdrawiam, Stefan |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 10-02-2010
Model: FOCUS
Silnik: 2.0 tdci 136
Rocznik: 2005
|
to jest norma, na zimnym wyżej ciągnie
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 28-11-2010
Model: mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004
|
A jak to wpływa na turbinę? Od jakich obrotów się załącza?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-05-2010
Model: Mondeo MK3 zombi
Silnik: 2.0 TDCI 141hp/330Nm
Rocznik: 2003 FL
|
Mam tak samo, moja skrzynka biegów jest na 100% sprawna.
Zamin nagrzeje się silnik automat przełącza bieg przy 2,5 - 3,0 rpm. Jak nagrzeje to 2,2 - 2,5. Zależy też od stylu jazdy. Wciskając bardzo lekko pedał gazu - przy rozgrzany motorze - przełącza w granicach 2-2,2 k rpm. Z tego co wiem, te skrzynie są "inteligentne" i potrafią uczyć się stylu jazdy. Ale jak mimo to chcesz, aby szybciej Ci przełączał kup... tak jak - TIP-TRONICA Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale nawet w trybie manuala: - 4 bieg wrzucisz dopiero przy >45 km/h - 5 bieg coś ok 70 km/h - Przy ok. 5 tys rpm sam wrzuca następny bieg - Poniżej 1,5 tys rpm robi kick-down Turbina w 2.0 TDCi ciągnie coś od ok. 1,7 - 1,8 k rpm. Jeżeli chodzi o awarie, to - podobno - objawia się to szarpaniem i brakiem wstecznego biegu. Przed zakupem dobrze sprawdź auto - bo naprawa skrzyni Jatco może kosztować nawet 4 k PLN. Poza tym, zanim kupisz dobrze wyjechać na obwodnicę i sprawdzić, jak idzie do przynajmniej 150 km/h - czy dobrze przyspiesza, nie kopci, nie wywala sprężynki itp. Zdrowy motorek 2,0 TDCi (nawet 115 kucy) powinien momentalnie, bez zadyszki i długiego proszenia na 4 biegu złapać 150 km/h.
|
|
|
#5 |
|
![]() Zarejestrowany: 22-05-2010
Model: Mondeo MK3 zombi
Silnik: 2.0 TDCI 141hp/330Nm
Rocznik: 2003 FL
|
Zamin nagrzeje się silnik automat przełącza bieg przy 2,5 - 3,0 rpm. Jak nagrzeje to 2,2 - 2,5. Zależy też od stylu jazdy. Wciskając bardzo lekko pedał gazu - przy rozgrzany motorze - przełącza w granicach 2-2,2 k rpm.
Dzisiaj specjalnie przyglądałem się jak zmienia biegi: Zimy motor (mróz: -20 stopni) - zapala od jednego strzała Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Przy średnio-lekkim naciskaniu gazu biegi przełącza przy ok 2,5 k rpm, Silnik nagrzany ok 2,0 - 2,2 k rpm Jak depczesz mocniej to zmienia później Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|