Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Transit
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-11-2010, 20:50   #1
tomileejones
ford::average

Model: Transit mk7
Silnik: 2.2 TDCI/powerbox by dieselexpress.co.uk
Rocznik: 2006
Domyślnie Przy uslizgu na mokrych liściach coś walnęło w przednim napedzie.

Witam
Panowie nie wiem co sie podzialo, wlasciwie to nic sie nie stalo, tranzol dalej jezdzi ale niepokojacy dzwiek-jak gluche walniecie mlotkiem doszlo z chyba lewej strony podczas jak jechalem pod gorke i kola lekko zabuksowaly na mokrych lisciach. Pozniej wyjezdzajac z parkingu na wstecznym-kola skrecone na max w lewo to samo-walniecie jak mlotkiem i spokoj. Pojechalem na parking probujac roznych manewrow ale nic juz sie nie dzialo.
I co to moglo byc? Czy mam sie juz martwic ze cos sie konczy ? Przegub? Półoś?
Dzieki
Pozdrawiam

tomileejones jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-11-2010, 03:57   #2
Oktawian89

Model: Giant,, Vectra B
Silnik: 2 pedały i 27 biegów :D
Rocznik: 99
Domyślnie Odp: Przy uslizgu na mokrych liściach coś walnęło w przednim napedzie.

Jeżeli chodzi o te dźwięki to raczej przeguby ...
Stary 12-11-2010, 08:56   #3
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003
Domyślnie Odp: Przy uslizgu na mokrych liściach coś walnęło w przednim napedzie.

Transit z przednim napędem przy uślizgu kół potrafi załomotać. Ale to jest seria uderzeń, kiedy koło gubi i łapie przyczepność przy nadmiarze mocy. Na wstecznym nie próbowałem...

Skoro jeździ, to nie pozostaje nic innego jak... jeździć. Czas pokaże...
Stary 12-11-2010, 19:13   #4
tomileejones

Dzieki koledzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cisnienie zeszloGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i Transit jezdzi dalej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
Stary 12-11-2010, 20:55   #5
WRT
ford::advanced

Imię: Grzegorz
Model: Transit 125T280, Focus mk1
Silnik: TDCI 2.0 16v, 1.8 16V
Rocznik: 2003,2000

Sprawdź łapę skrzyni,u mnie taki głuchy stuk był przy ruszaniu,czasami przy zmianie biegu, przy dodawaniu ujmowaniu gazu, przy zmianie na wsteczny. Na początku sporadycznie potem coraz częściej. Też myślałem że przegub lub półoś, a na szczęście tylko tuleja na tej łapie.
Stary 12-11-2010, 22:45   #6
tomileejones

Cytat:
u mnie taki głuchy stuk był przy ruszaniu,czasami przy zmianie biegu, przy dodawaniu ujmowaniu gazu
A wiesz ze jak go kupilem to takie dziwne stuki dobiegaly przy ostrym ruszaniu, przy max skrecie, i tak czasami sie odezwie ale raczej sporadycznie, oczywiscie w ruchu a i czasami jak sie zatrzymam to tak tez cos stuknie jakby odpuscilo... Dziwne ze na poczatku czesto dawalo o sobie znac, pozniej ustalo...
To opisane powyzej to co innego, bardziej metalicze jebut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-11-2010, 22:49   #7
wrzoch
ford::expert

Imię: Ł
Model: Kuga Mk3
Silnik: 2.5 FHEV AWD
Rocznik: 2023

Cytat:
Sprawdź łapę skrzyni,u mnie taki głuchy stuk był przy ruszaniu,czasami przy zmianie biegu, przy dodawaniu ujmowaniu gazu, przy zmianie na wsteczny. Na początku sporadycznie potem coraz częściej. Też myślałem że przegub lub półoś, a na szczęście tylko tuleja na tej łapie.
Łapę skrzyni powiadasz? U mnie się podobne rzeczy dzieją, ale w C-Maxie, nie w Transicie. Zaczyna mnie to już lekko drażnić. To pierdutnięcie jest całkiem porządne. Ostatnio mi się zdarzyło na kostce brukowej, kumpel stierdził, że jakiegoś kamienia musiałem wyrwać z niej i dostało się jakiejś blasze pod spodem, ale bruk był cały, żadnych "luźnych" kamieni też nie było, poza tym zdarzały mi się takie odgłosy i na asfalcie. W którym miejscu mniej więcej będzie ta łapa? Czy mówisz o poduszce skrzyni przypadkiem, czy o czymś zupełnie innym.

Kontakt: wrzoch(at)gmail.com
wrzoch jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 20:04   #8
guccio
ford::beginner

Model: TRANSITY
Silnik: 2.2,2.0
Rocznik: 2004-2008

a mnie wydaje się że to zadziałało ESP.
guccio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 20:21   #9
2MB
ford::amateur

Model: Ford Transit
Silnik: 2.2 Tdci
Rocznik: 2008

Cytat:
Napisał guccio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a mnie wydaje się że to zadziałało ESP.
mnie tez sie wydaje ze to ESP... u mnie sa takie dzwieki jak auto gubi trakcje i gwałtownie ją łapie.(ruszanie z lodu na suchy asfalt, w momencie złapania asfaltu jest jep jep jep...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)
2MB jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania