Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-12-2010, 15:27   #31
vinci72
ford::average

Model: MONDEO SILVERX
Silnik: TDCI 1.8 125KM 6B
Rocznik: 2010
Domyślnie Odp: Slabe ogrzewanie w srodku czy ten typ tak ma?

Wracając do tematu ogrzewania - u mnie dziś przy -17 w aucie po chwili zaczyna lecieć ciepłe powietrze, a po kilku minutach można zrobić wewnątrz saunę - grzeje jak głupi.
Ale zauważyłem też, że dzieje się to kosztem temperatury silnika. Im wyższą temperaturę ustawię tym bardziej spada temperatura silnika.
Aha - najskuteczniej auto ogrzewane jest wtedy, gdy ręcznie ustawimy obroty dmuchawy i wybierzemy kierunek nawiewu (np. na kratki).
Co do klimy - to mam ją non-stop ustawioną na ON i nie wyłączam jej nigdy.

Stary 02-12-2010, 12:07   #32
gromot
ford::beginner

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008

Zauwazylme podobne objawy. Przy temperaturze zewnetrznej -3 i po okolo 25 minutach jazdy (60km/h) temperatura silnika nie osiagnela 90 stopni. W srodku auta bylo cieplo ale nie goraco, pomimo nastawienia ogrzewania na maxa. Dmuchawe mialem na 2 i 3 biegu (nie mam climatronica) z roznymi pozycjami nawiewu (glownie szyba i nogi). Uwazam ze to nie jest normalne i podejrzewam termostat. Az strach pomyslec co by bylo przy -17 stopniach.
gromot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2010, 18:01   #33
gromot

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 1.8 TDCI 125KM
Rocznik: 2008

Dzis w czasie powrotu z pracy zauwazylem dokladnie jak nagrzewa sie moj ford. Droga powrotna zajela mi ok 22 minut przy predkosci ok 80-90 km/h temperatura powietrza -2 stopnie. Dokladnie nie pamietam po jaki czasie ale temperatura doszla do 90 a potem spadla do drugiej kreski czyli do ok 75 stopni i zaczela delikatnie oscylowac na tej wartosci (ciut przed ciut za kreska). Gdy zajechalem do domu pastanowilem wlaczyc test wskaznikow i temperatua silnika tam podana wynosila 60 stopni. Moim zdaniem mam problem z termostatem tylko nie wiem z ktorym, podejrzewam ten w ukladzie chlodzenia oleju. Czy ktos z was mial podobny problem?
gromot jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-12-2010, 18:35   #34
jaacko
ford::amateur

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCI

Przy temp. -15 już po kilku km grzeje bardzo dobrze. Trzeba tylko pomóc automatyce i zwiększyć siłę nawiewu ( mam klimę dwustrefową ).
jaacko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 15:22   #35
tomala1973

Model: ford mondeo mkv4
Silnik: 2.0 tdi
Rocznik: 2007

witam po zalozeniu tematu czytam ze jest roznie z tym ogrzewaniem w srodku to w konu juz nie wiem czy jest dobrze czy zle .. ja jezdze caly czas na 26 stopniach oczywiscie jak nagrzeje silinik na maxa naprzyklad jakbym mial wlanczone 24 stopnie to bym zamarzl chyba, moze jest jak kolega pisze ze jakis termostat nie otwiera sie do konca dobrze ....
tomala1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 16:08   #36
jvc
Feel The Difference

Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018

Ja mam ustawione generalnie na 20 stopni, czasem jak jest bardzo zimno poniżej -10 to daję na 22

Mój mondek
...Powered by heko...

Bądź
NIEBIESKI-zarejestruj się

jvc jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 16:44   #37
vinci72

Cytat:
Ja mam ustawione generalnie na 20 stopni, czasem jak jest bardzo zimno poniżej -10 to daję na 22
Ja podobnie 20 lub 21. Jak krótki odcinek i siedzę w kurtce (rozpiętej) to 19. Jak jechałem z rodzinką i ustawiłem 22 st to mi krzyczeli, że za gorąco i musiałem zjechać na 20.
Aaaa i generalnie super grzeje na nogi - po jakimś czasie czuć gorąco przez buty.

Pamiętam, że latem był podobny temat, tylko chodziło o wydajność klimy. I zdania też były podzielone. Może Ci, co latem nie są zadowoleni z klimy to w zimę także nie są zadowoleni z grzania? Tylko wtedy, albo to jest wina auta, albo odczuć danego osobnika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-12-2010, 16:55   #38
tomala1973

Model: ford mondeo mkv4
Silnik: 2.0 tdi
Rocznik: 2007

to znaczy ze masz cos popsute tylko co odczego zaczac najpierw ?
tomala1973 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 21:21   #39
butel
ford::advanced

Imię: Stanisław
Model: Mondeo MK4 Titek
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał jaacko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy temp. -15 już po kilku km grzeje bardzo dobrze. Trzeba tylko pomóc automatyce i zwiększyć siłę nawiewu ( mam klimę dwustrefową ).
Jadąc przy -14 stopniach i przejechaniu 30km, średnia prędkość nie przekraczała 40km/h nawiew na "hi" wskaznik temperatury nawet nie drgnął a w środku za ciepło nie było, mam tak jak nastały mrozy i zaczyna się to zawsze gdy temperatura jest poniżej -10 stopni.
nie wiem czy to wina termostatu?

Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE prof. Jerzy Bralczyk

butel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-12-2010, 23:29   #40
vinci72

Cytat:
Napisał butel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jadąc przy -14 stopniach i przejechaniu 30km, średnia prędkość nie przekraczała 40km/h nawiew na "hi" wskaznik temperatury nawet nie drgnął a w środku za ciepło nie było, mam tak jak nastały mrozy i zaczyna się to zawsze gdy temperatura jest poniżej -10 stopni.
nie wiem czy to wina termostatu?
Przy takich małych prędkościach - to IMHO magą występować podobne problemy. Silnik jako maszyna cieplna, a zwłaszcza diesel, który ma wiekszą sprawność - "przeznacza" ciepło na pracę, a nie na grzanie. Prwdopodobnie, gdybyś miał silnik benzynowy, to nie miałbys tego problemu.
Odpowiedz

Zasady postowania