Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-12-2010, 15:54   #1
justynapawel1986
ford::beginner

Model: Ford Mondeo mk1
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
Domyślnie wogóle nie odpala

Mam taki problem wieczorem wróciłem z pracy, pod zakładem odpalił mi za trzecim razem. Rano chciałem go odpalić i nic az mi akumulator zdechł. Zauważyłem że te przewody gumowe od wtrysków były dziurawe i zaślepke też rozwaliło. wymieniłem to i nadal nie odpala, próbowałem juz chyba wszystkimi sposobami. Nie wiem czy temperatura miała tu cos do rzeczy bo mrozów jeszcze wtedy nie było. Jak postał w garażu też nie zapalił? Co to może być? Czy możliwe że pompka wtryskowa padła bo mi mechanik cos kiedys wspominał że się sama przestawia a raczej tak nie powinno być. Prosze pomóżcie bo ja juz nie mam do tego samochodu cierpliwości chętnie bym go sprzedał ale kto kupi niesprawne auto.

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 17-12-2010 o 22:33
justynapawel1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-12-2010, 20:00   #2
daman0629
ford::average

Model: Mondeo mk1
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 1993
Domyślnie Odp: wogóle nie odpala

za dobrze to sie nie znam ale moze sie zapowietrzyl ,sproboj go odpowietrzyc pompka reczna przy filtrze paliwa,,mozesz posprawdzac swiece zarowe,moze pompa wtryskowa juz nie trzyma paliwa i moze wstawienie zaworka zwrotnego by cos pomoglo,a z jakiego wojewodztwa kolego jestes?
daman0629 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2010, 00:29   #3
qwerf

Imię: Rafał
Model: Focus
Silnik: 1.6 TDCI 109 KM
Rocznik: 2010

a może jakiś warsztat? często zamiast kombinować po forum warto śmignąć na zakład, może wyjść szybciej...
qwerf jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2010, 09:49   #4
krzychu3073
ford::advanced

Imię: Krzychu
Model: mondeo mk1 chabeta
Silnik: 1.8 16v + Lpg stag 300
Rocznik: 1993
Question Odp: wogóle nie odpala

niewiem jak dieslu,ale ja w benzyniaku jak nie chciał nic sie odezwać,psiuknołem mu samostarta w dolot powietrza i załapał.I pożniej miałem zawężone grono podejrzanych o rzucenie palenia!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
krzychu3073 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-12-2010, 12:10   #5
krismielec

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo mk1 2.0 4x4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1995

Jeśli masz podejrzenia o pompe wtryskową to weź klucz i poluzuj jedną rurkę która idzie do wtryskiwacza. Jak będziesz kręcił to powinna z niej tryskać ropa.
Miałem takiego diesla wcześniej i w zimie żeby go odpalić grzałem świece na 3 razy i podczas kręcenia gaz do spodu, i zawsze odpalał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Warto wymienić filtr paliwa, i forumowicze piszą żeby wymienić węże paliwowe pod maską na przezroczyste co pomaga zobaczyć czy nie ma bąbli z powietrzem w układzie..
Do forda trzeba mieć cierpliwość Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale to porządne auto! Nie pozbywaj się go bo tańszego auta w tej klasie nie znajdziesz!
Powodzenia!
krismielec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 17:01   #6
justynapawel1986

zauważyłem że przed pompką reczną jest pęcherzyk powietrza podczas pompowania a w trakcie odpalania pęcherzyk przemieszcza się za pompke w kierunku pompy wtryskowej. Udało mi się go odpalic od kabli po dosć długim kreceniu ale miedzy czasie pompka przepompowałem ze trzy razy. Jak odpalił to zakopcił całą ściane mieszkania na czarno i weszedł odrazu prawie na maksymalne obroty przestraszyłem się i go zgasiłem. I odpaliłem go znowu i było juz ok z obrotami. Czy może mi ktoś powiedziec dlaczego się tak stało skąd takie obroty. I czy może to byc popsuta pompka ręczna?
Stary 06-12-2010, 17:04   #7
justynapawel1986

dodam jeszcze że świece są sprawne, olej wymieniony,rozrząd wymieniony, katy wtrysków były ustawiane.
Stary 06-12-2010, 18:01   #8
jakob61
ford::advanced

Model: Mondeo combi /ghia/
Silnik: 1.8 TD endura
Rocznik: 1998

Witam .
Sprawdż ,, booster,, zdejmując z niego tą gumową rurkę ... jeżeli pokaże się ropa to musisz go remontować.
Skorzystaj z szukajki! jest tam wszystko na ten temat!!!
Jeżeli rzeczywiście będzie przeciekał to nie lekceważ tej usterki! bo następnym razem może ci się nie udać zgasić silnik!!!! i dowiesz się jak wygląda korbowód wbity w blok.
jakob61 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-12-2010, 18:38   #9
justynapawel1986

no dobra ale co to jest ten "booster" mozna to prościej wytłumaczyć?
Dodam jeszcze że teraz nie kopci jeździ normalnie ,moc ma , obroty nie szaleja i nigdy wcześniej nie szalały, a odpalałem go już kilka razy. turbo mi sie noramlnie załącza miedzy 2500 a 3000 obrotów i ładnie ciągnie. Dodam jeszcze ze przed odpaleniem stał prawie dwa tygodnie może za duzo paliwa dostał i dlatego tak zakopcił.

Ostatnio edytowane przez justynapawel1986 ; 06-12-2010 o 19:21
Stary 06-12-2010, 20:23   #10
krismielec

Imię: Krzysiek
Model: Mondeo mk1 2.0 4x4
Silnik: 2.0 16V
Rocznik: 1995

To że zakopcił to nie jest problem.. Ale to że się wkręcił na obroty sam. Faktycznie może to być Booster w pompie. Przeszukaj forum a dowiesz się co to jest.. Albo jedź do mechanika, najlepiej do jakiegoś który zna się na pompach mechanicznych diesla.
Powodzenia!
krismielec jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania