Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-11-2010, 19:14   #1
Lubof
ford::average

Model: Ford C-max
Silnik: 1.6 Ti-Vct 125 KM
Rocznik: 2011
Question Bardzo krótko świeci kontrolka świec żarowych.

Czołem.Mam C-maxa 2.0 TDCI i tak jak w temacie,wsiadłem dziś do niego,termometr pokazał -8 stopni,włączyłem zapłon,a kontrolka świec żarowych zapaliła się i zgasła po pół sekundy. Odkąd go kupiłem tak było,ale nigdy nie zwracałem na to uwagi,bo nie było takich minusowych temperatur (to pierwsza zima mojego auta ze mną). Samochód zapalił za pierwszym razem,nie kopcił,silnik chodził równo, w zasadzie problemu nie ma. Zastanawia mnie tylko długość świecenia tej kontrolki...Przy temp. -8 chyba powinna świecić troszkę dłużej i informować kiedy można zapalić samochód,a ? Jak to jest u Was ?

Lubof jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 19:21   #2
dzimi75
ford::advanced

Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0TDCI 140 KM
Rocznik: 2011.10
Smile Odp: Bardzo krótko świeci kontrolka świec żarowych.

ja mam mondeo z 30 min temu byłem go odpalić -8 jest tez 5 sekund kontrolka się świeciła ale jak zgasła to od kopa odpaliłGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.myślę ze to nie problem u Ciebie Grzeje ile potrzebaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. taka jest zasadaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jest czujnik mysle który nad tym pracuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i odpowiada za grzanie swiecGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Wiec ciesz sie z jazdy kolego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dzimi75 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 19:54   #3
dawid

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 Ecoboost
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: Bardzo krótko świeci kontrolka świec żarowych.

ja tez bylem dzis bardzo zaskoczony jak przy -8C swiece grzaly moze ze 3-4 sekundy. Jak bylo w plusie to grzaly nawet 8-9 sekund.
dawid jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 20:21   #4
Piotrek1977
ford::beginner

Model: Mondeo Mk3 Ghia
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2002

Panowie to że kontrolka się świeci tak krótko to jest ok. Mimo że gaśnie świece grzeją jeszcze jakiś czas można to sprawdzić na różne sposoby. Jesli wszystko ok to jeżdzić.
Piotrek1977 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2010, 20:29   #5
heko
FCP TUNER

Imię: Grzegorz
Model: Edge
Silnik: 2.0tdci 235KM 500Nm
Rocznik: 2018

...w 2.0 i 2.2 dłużej zaświecą jak będzie -20....świece i tak grzeją...a gasnąca kontrolka informuje tylko o gotowości do odpalenia

https://www.facebook.com/GCSTuning
FF3 RS 2.3EB 440+KM 600NM
Edge 2.0tdci 235KM 500Nm
Stinger 3.3 500KM 750N
https://www.facebook.com/GCSCARSKRAKOW
heko jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-12-2010, 10:53   #6
Lubof

Model: Ford C-max
Silnik: 1.6 Ti-Vct 125 KM
Rocznik: 2011

Dziękuję za odpowiedzi koledzy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Lubof jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2010, 09:10   #7
AKuba

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał heko Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...w 2.0 i 2.2 dłużej zaświecą jak będzie -20....świece i tak grzeją...a gasnąca kontrolka informuje tylko o gotowości do odpalenia
Nie wiem czy można tak interpretować jej gaśnięcie. Ona chyba w każdej temperaturze gaśnie tak samo szybko. Wg mnie (choć nikt tak pewnie nie robi) warto poczekać 30 sek. bo po nich pobór prądu w czasie rozruchu jest mniejszy o ok 60A (świece) (plus 300-400A na rozruch). Takie prądy zmierzyłem.
Stary 14-12-2010, 16:48   #8
jendrekmak
ford::expert

Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023

Cytat:
Napisał AKuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
warto poczekać 30 sek. bo po nich pobór prądu w czasie rozruchu jest mniejszy
ale po co? jak akumulator jest dobry to mogą grzać tym bardziej że pomagają w początkowym zapłonie silnika przez 20-25 sekund
jendrekmak jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2010, 09:09   #9
AKuba

Model: Mondeo III kombi
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał jendrekmak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ale po co? jak akumulator jest dobry to mogą grzać tym bardziej że pomagają w początkowym zapłonie silnika przez 20-25 sekund
Konieczne to nie jest. Ale wg mnie lepiej grzać świecami PRZED odpaleniem niż w po odpaleniu. A ciekawe czy taka świeca wystaje w komorę spalania?
Stary 15-12-2010, 10:00   #10
wojtekjanus
FORD|AUTHORIZED

Imię: Wojciech
Model: Transit
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2003

Cytat:
Napisał AKuba Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ale wg mnie lepiej grzać świecami PRZED odpaleniem niż po odpaleniu.
Czy chcesz czy nie chcesz, świece po odpaleniu jeszcze jakiś czas grzeją - zwiększają równomierność pracy zimnego silnika i jego elastyczność, obniżają emisję szkodliwych składników, przyspieszają nagrzewanie sie silnika, pozwalają na obniżenie dawki zimnego wtrysku...
Świece nie grzeją tylko wtedy, kiedy pali się lampka, ale o wiele dłużej. Zgaśnięcie lampki sygnalizuje, że trzeba kręcić silnikiem...

Ostatnio edytowane przez wojtekjanus ; 15-12-2010 o 10:04
wojtekjanus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania