Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 11-12-2010, 00:43   #11
gepardcheester
ford::average

Imię: Sylwester
Model: Mondeo MK II 1.8
Silnik: 1.8 PB+LPG 115 KM
Rocznik: 1997
Domyślnie Odp: Jakiej firmy sprzęgło kupić

podczeppiam sie do pytania, ja mam 2.5L 170KM, objawy sa takie ze jezdzilem, wciskalem gaz ale tylko obroty szly do gory no i... dojechalem do mechanika, po czym tylko odpalilem auto, ale pedal sprzegla jest miekki, nie ma zadnego oporu i biegi nie wchodza... co mi mozecie zaproponowac do wymiany i za ile?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

gepardcheester jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2010, 21:46   #12
Maddragon
ford::advanced

Imię: Krzysztof
Model: Xsara Picasso Exclusive
Silnik: 1,8 16V KME Nevo
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał Kimura Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A ile standardowo sprzęgło wytrzymuje? ile sama tarcza ile docisk i ile wysprzęglik?

Tarcza to rzecz wiadoma... tak jak okładziny klocków hamulcowych wyciera się, ale w docisk powinien wytrzymać chyba drugą tarczę.
Wysprzęglik też chyba powinien bo to nie "łożysko oporowe"...

A na marginesie to szkoda że nie można wymienić samemu bez zdejmowania silnika... W kadecie wystarczyło zdjąć małą obudowę koła zamachowego od spodu i był cały dostęp... z boku się odkręcało łożysko skrzyni i wysuwało jej ośkę i można było wyjąć od spodu całe sprzęgło... wiem bo sam wymieniałem łożysko....
Ja proponuję wymienić cały komplet. Tarcza + docisk + wysprzęglik. Masz wtedy pewność, że na około 200 tyś km. masz spokój. Chyba, że wymieniasz sam to wtedy można tylko zużyte elementy. W innym wypadku za każdym razem płacić za robotę jak się coś posypie to bez sensu.
Ja zmieniałem jakiś miesiąc temu i za części - tarcza + docisk LUK - 400zł, wysprzęglik FORD - 270 zł.

"Wszystko co najlepsze jest w ludziach"
"Mózg jest jak spadochron, działa jak jest otwarty"
Maddragon jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-12-2010, 23:48   #13
gepardcheester

a gdzie taka okazje znalazles? u mnie w wiekszosci sklepow to od 600 zl w gore komplet sprzegla, udalo mi dostac SACHS za 607 zł i wysprzeglik cos ok 400 zl, ale to po znajomosci, no pozatym u mnie jest 2.5L... jeszcze nie zdarzylem wybrubowac bo sprzeglo:|
Stary 16-12-2010, 10:17   #14
Maddragon

Cytat:
Napisał gepardcheester Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a gdzie taka okazje znalazles? u mnie w wiekszosci sklepow to od 600 zl w gore komplet sprzegla, udalo mi dostac SACHS za 607 zł i wysprzeglik cos ok 400 zl, ale to po znajomosci, no pozatym u mnie jest 2.5L... jeszcze nie zdarzylem wybrubowac bo sprzeglo:|
Sprzęgło z dociskiem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] a wysprzęglik zamówiłem z allegro ze sklepu. Wiadoma sprawa, że do 2,5 ceny będą wyższe.

Stary 16-12-2010, 11:23   #15
kraVco
ford::beginner

Imię: Mariusz
Model: było Mondeo MKII
Silnik: 1,8 STtd
Rocznik: 1996

Cytat:
Napisał Maddragon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Wiadoma sprawa, że do 2,5 ceny będą wyższe.
nie jestem pewien na 100%, ALE do TD i do Vki chyba idzie to samo sprzęgło. więc cena nie powinna być odstraszająca.
Stary 16-12-2010, 11:51   #16
Pinki
ford::expert

Model: Fusion
Silnik: Hybrid
Rocznik: 2015

ja polecam tylko w orginale sprzęgło.
a natomiast LUK-a czy valeo niekoniecznie.
często w kartonie valeo jest luk.
Mi Luk wytrzymał 19k km

a no i jak wymienaić sprzęgło to tylko z wysprzęglikiem nawet jak wygląda, że suchy.
Ford Fiesta MKVII 1.25 82 PH GOLD
były
Ford Mondeo MKIII 2.5 V6 GHIA SPRZEDAM http://www.polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/56936
Ford Mondeo MKII 1.8 16V LPG , CB on-board http://polskajazda.pl/Samochody/Ford/Mondeo/2216
Pinki jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2010, 21:09   #17
gepardcheester

ja zakupiłem SACHS za 607 zł w intercarsie, wiec mysle przystepna cena, no i wysprzeglik za 606 zł... zgrozo, włosy mi stanely deba, ale na allegro identyczny model znalazlem za za 230 zl, no wiec tamtem do zwrotu i kupiony byl ten z allegro... to 400 zł jak nie patrzecGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. na ulicy nie lezy, to bedzie pewnie na jakies dodatkowe czesci,bo moja 2.5 GHIA musi byc troszke podleczona zeby jezdzila bezproblemowoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. no niestety za wygode i uroki trzeba wiecej zaplacic, a powiedzcie mi ile zajmuje wymiana sprzegla? no i pewnie wymieniac sprzeglo i wysprzeglik, jednoczesnie?
Stary 17-12-2010, 10:47   #18
Maddragon

Ja oddałem auto na 9.30 i wieczorem to jest ok.18 odebrałem. Czasem sa problemy ze zdjęciem wózka, i wtedy niestety wymiana się wydłuża.

Stary 17-12-2010, 11:05   #19
gepardcheester

Cytat:
Napisał Maddragon Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja oddałem auto na 9.30 i wieczorem to jest ok.18 odebrałem. Czasem sa problemy ze zdjęciem wózka, i wtedy niestety wymiana się wydłuża.
no u mnie pewnie dłużej postoi, ponieważ miałem spięcie z mechanikiem, bo chciał robić od razu, ale powiedziałem, że kupie części sam bo mam możliwość taniej, no i wtedy zaczęły się schody... zaczął kręcić nosem że to że tamto itp, dodatkowo coś mi się urwało lub poluzowało, wahacz chyba i ociera o tylne kolo, dodatkowo odbojniki i osłony na amortyzatory do wymiany, ale niestety nigdzie nie udało mi się znaleźć osłon
Stary 17-12-2010, 22:40   #20
maxas

Witam!!!
Ja mam komplet tarcz Valeo i wysprzęglik fordowski i jest ok!!! Już 40 tkm.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania