Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-12-2010, 11:24   #1
yokoi
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 1999
Domyślnie Duże spalanie :/

Witam!

Mam pewien problem, zaczęło to się już jesienią. O tuż kiedyś ten samochodzik mi palił w mieście 6l/100km w trasie tak 4-5l/100km. Nie wiem czemu ale właśnie już od jakiegoś czasu pali mi 8-10l/100km. Uważam że to strasznie dużo, nie wiem co się stało? Będę go chyba musiał oddać na diagnozę, ale przed tym chciałem się spytać na forum, bo może ktoś miał podobny problem...

Ford Focus 1,8 TDDi '99 Ghia

yokoi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-12-2010, 16:40   #2
MaroX
ford::average

Model: Mondeo MK3 zombi
Silnik: 2.0 TDCI 141hp/330Nm
Rocznik: 2003 FL
Smile Odp: Duże spalanie :/

Cytat:
Napisał yokoi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam!

Mam pewien problem, zaczęło to się już jesienią. O tuż kiedyś ten samochodzik mi palił w mieście 6l/100km w trasie tak 4-5l/100km. Nie wiem czemu ale właśnie już od jakiegoś czasu pali mi 8-10l/100km. Uważam że to strasznie dużo, nie wiem co się stało? Będę go chyba musiał oddać na diagnozę, ale przed tym chciałem się spytać na forum, bo może ktoś miał podobny problem...

Ford Focus 1,8 TDDi '99 Ghia
Wzrostu spalania aż o 33-67% raczej nie można tłumaczyć zimową aurą. Najczęściej przyczyną tego typu rzeczy są lejące końcówki wtryskiwaczy lub nieszczelności w układzie dolotowym.
Czy do tego auto zaczęło kopcić/spadła moc?
Stary 16-12-2010, 18:30   #3
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
Domyślnie Odp: Duże spalanie :/

Może to być też przyblokowany "ręczny", ewentualnie wozisz balast w postaci nawisów śniegu, które wręcz przyhamowują koła.
Stary 17-12-2010, 23:14   #4
yokoi
ford::amateur

Model: Focus
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 1999

jakby był ręczny zaciągnięty to by można to było łatwo zaobserwować w taką aurę, a co do zwisów śnieżnych to tez odpada bo jak jeszcze śniegu nie było to tak już palił.

Co do mocy hmmm chyba nie spadła, jest dość żwawy, a kopcić też nie inaczej niż kiedyś, za zimno czy jak mocniej gdzieś nieraz na większe obroty wskoczę, jak się włącza turbina to bez dymu.
yokoi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2010, 12:19   #5
overloaded26

Model: Foka GHIA
Silnik: TDDI

te silniki tyle palą niestety w zimie jeszzcze w combi tj. cięzka buda...stare TDI mniej palą ale jak dla mnie są mniej dynamiczneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-12-2010, 13:03   #6
Focusik2002

Model: Ford Focus
Silnik: 1.8 TDDI
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał overloaded26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
te silniki tyle palą niestety w zimie jeszzcze w combi tj. cięzka buda...stare TDI mniej palą ale jak dla mnie są mniej dynamiczneGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak masz pisac takie głupoty to w ogóle nie pisz tamtej zimy spalał mi max w mieście 6-8 L /100 max na trasie 6,5 L /100 przy 140 km/h a teraz też mi się cos popieprzyło bo zaczął palić aż 10,5 L/100 Km/H ala chyba końcówki wtrysku mam do wymiany ale wtryski to pikuś.

yokoi wyciągnij bagnet i sprawdź czy przypadkiem nie pachnie Ci olejem napędowym albo nie wywala Ci sadzą z komina .
Focusik2002 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-12-2010, 14:32   #7
overloaded26

Model: Foka GHIA
Silnik: TDDI

Cytat:
Napisał Focusik2002 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak masz pisac takie głupoty to w ogóle nie pisz
a Ty nie mów mi co mam robićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten post wyraża tylko moje zdanie na ten temat wiec daruj sobie te komentarze..
Stary 18-12-2010, 15:39   #8
Focusik2002

Cytat:
Napisał overloaded26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
a Ty nie mów mi co mam robićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ten post wyraża tylko moje zdanie na ten temat wiec daruj sobie te komentarze..
Ja ci po pierwsze nie mówie co masz robić tylko jak masz zamiar pisać takie głupoty , że te silniki tyle palą to nie pisz wcale bo to co napisałeś nie mija się z celem .
Stary 18-12-2010, 19:42   #9
Zawika
ford::professional

Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI

Cytat:

A Ty masz jakiekolwiek pojęcie o tym, o czym piszesz?...jak dla Ciebie?
TDI... stare?
Poczytaj troszkę, zanim bzdury wypiszesz na publicznym forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 18-12-2010, 19:59   #10
Focusik2002

Cytat:
Napisał Zawika Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A Ty masz jakiekolwiek pojęcie o tym, o czym piszesz?...jak dla Ciebie?
TDI... stare?
Poczytaj troszkę, zanim bzdury wypiszesz na publicznym forum Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Tak poza tematem TDI występowały w Fordzie Galaxy starszego typu i tylko w nich a my nie piszemy o silniku TDI tylko TDDI a to jest wielka różnica
Odpowiedz

Zasady postowania