Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-12-2010, 21:13   #1
zielonyshrek
ford::average

Model: Mondeo MKIII
Silnik: 2.0 Duratorq DI (115PS)
Rocznik: 2001
Unhappy Brak tylnych świateł z lewej strony. Przyczyna ?

Niedawno uporałem się z jednym problemem w MKIII dotyczącym wężyków podciśnienia. I dzisiaj pojawił się kolejny :Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Mianowicie z tyłu z lewej strony nie działają mi światła pozycyjne, wszystkie inne świecą jak należy (tj kierunkowskaz, przeciwmgielne, cofania, stop). Podświetlenie deski i przełączników również działa poprawnie.

Miał ktoś z was podobny problem ?

Sprawdziłem bezpieczniki (za wyjątkiem "tych dużych" ponieważ są czarne i nie wiem jak je sprawdzić) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Wymieniłem wszystkie żarówki na nowe, oczywiście takie jak powinny być. A światła pozycyjne z lewej strony z tyłu nadal nie świecą.
Dodam, że wszystko co świeci w moim MKIII działa poprawnie.

Dla zobrazowania problemu załączam obrazek:

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

* światła w czerwonych kółeczkach nie świecą.

Ostatnio edytowane przez zielonyshrek ; 28-12-2010 o 22:38
zielonyshrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2010, 01:34   #2
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002
Domyślnie Odp: Brak tylnych świateł z lewej strony. Przyczyna ?

a sprawdziles czy dochodzi prad do wtyczki od tej lampy ? Moze styk zasniedzial we wtyczce ?
Stary 29-12-2010, 10:21   #3
muli9
ford::advanced

Model: Mondek
Silnik: benzyna,ropa
Rocznik: 2003

kolego miernik to podstawa - trzeba sprawdzac po kolei zaczynajac od oprawki ale oczywiscie nie zapominajac w pierwszej kolejnosci o... wlaczeniu swiatel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-12-2010, 17:27   #4
zielonyshrek

Cytat:
Napisał muli9 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kolego miernik to podstawa - trzeba sprawdzac po kolei zaczynajac od oprawki ale oczywiscie nie zapominajac w pierwszej kolejnosci o... wlaczeniu swiatel Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Znalazłem przyczynę. Chociaż wczoraj sprawdzałem bezpieczniki i wszystkie były sprawne na 99,9% Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A tu dzisiaj znalazłem jeden przepalony.

Gdyby ktoś miał podobny problem (tzn. świeci wszystko oprócz pozycyjnych to będzie to bezpiecznik nr. 64 jeśli nie świecą tylne pozycyjne - te od strony kierowcy) lub bezpiecznik nr. 63 jeśli nie świecą tylne pozycyjne - od strony pasażera.

Warto sprawdzić bezpiecznik nawet 3 razy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ja wczoraj sprawdzałem 2x i nic nie znalazłem a dzisiaj jak widać znalazłem przyczynę. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Tak przy okazji idąc za waszymi wskazówkami sprawdziłem "prądy" miernikiem w kostkach od przednich i tylnych świateł. I teraz wiem że z "prądami" u mnie wszystko ok. I mam nadzieje że tak zostanie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Odnośnie mrugającego stopu i podświetlenia deski rozdzielczej:

Natomiast dzień wcześniej miałem wizytę u elektryka a nawet dwóch. Powodem była ukraińska dyskoteka na desce rozdzielczej, czyli migające podświetlenie i migający stop podczas jazdy.

Obydwaj elektrycy stwierdzili że włącznik stopu (ten przy pedale hamulca) nadaje się do wymiany. Ja oczywiście zrobiłem to po swojemu. Wymontowałem włącznik przeczyściłem styki, wypsikałem silikonem w sprayu firmy Wurth, ale to nie koniec Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Włącznik ma taki siłowniczek z "grzybkiem" na końcu który po wciśnięciu pedału hamulca wysuwa się włączając tym samym światło stopu. U mnie ten "grzybek" był lekko wytarty. Więc z jakiegoś plastiku o grubości ~2mm który znalazłem gdzieś w garażu uciąłem kwadracik wielkości tego grzybka i przykleiłem SuperGlue Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Włącznik działa jak nowy, dyskoteka z deski rozdzielczej zniknęła i stop działa jak powinien Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zabawy na 15min. a ile można zaoszczędzić Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez zielonyshrek ; 29-12-2010 o 17:38
zielonyshrek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-12-2010, 18:00   #5
1olek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: MKII Ghia / MKIII ZETEC
Silnik: 2.5 V6 / 1.8
Rocznik: 1997 / 2002

ten grzybek trzeba bylo mocno pociagnac i by sie caly palak wysunal z wylacznika, on ma takie zabki i potem przy pierwszym wcisnieciu sie sam reguluje, ale czlowiek madry po szkodzie ja pierwszy raz wkrecilem w grzybek wkreta a potem doszedlem ze on sie wysuwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-12-2010, 18:05   #6
zielonyshrek

Cytat:
Napisał 1olek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ten grzybek trzeba bylo mocno pociagnac i by sie caly palak wysunal z wylacznika, on ma takie zabki i potem przy pierwszym wcisnieciu sie sam reguluje, ale czlowiek madry po szkodzie ja pierwszy raz wkrecilem w grzybek wkreta a potem doszedlem ze on sie wysuwa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja go próbowałem wyciągnąć nawet zębami i nic nie pomogło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ale odpuściłem bo mi się przypomniał znajomy który zębami otwierał piwo i pół zęba złamał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 16-08-2011, 18:27   #7
sq2hcm
ford::beginner

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0
Rocznik: 2004

witam, mam podobny problem ze swiatłami pozycyjnymi z lewej strony.Wymieniłem bezpiecznik swiatła zaczeły działać, pojechałem do sklepu a po powrocie okazało się że światło przestało działać.
Proszę o pomoc co może być przyczyną.Dzięki
sq2hcm jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2012, 20:37   #8
waperr

Imię: Kamil
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0TDCI 140KM
Rocznik: 2009

To ja się też dorzucę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pod terapie poddamy pozycyjne, lewy tył, a jak !!
Żarówki sprawne, stop, kierunek, przeciw mgłowe i cofania działają.
Padnięta też była pozycja, prawy przód, wymieniona i jest OK.
Bezpieczniki, sprawdzane kilka razy, w końcu wymienione jeszcze na nowe i na koniec zamienione miejscami.
Które miejsca styków są najbardziej narażone na jakieś utleniania ??
Mam preparat do czyszczenia styków więc mogę się za to zabrać tylko najpierw chciałem stworzyć listę punktów które trzeba "odwiedzić".
Propozycje:
1) kostka przy lampie
2) styki przy bezpiecznikach
3) styki przy przełączniku świateł (jak się dostać ?)

coś jeszcze ? jakieś propozycje ?
Stary 10-01-2012, 20:56   #9
waperr

Przełącznik świateł dziś wyjęty i przeczyszczone styki, brak oznak nadpalenia, wszystkie czyste i ładne.
Ma ktoś rozpiskę które piny załączają które światła ??
Z góry dzięki.
Stary 13-01-2012, 23:32   #10
waperr

Sprawdziłem:
- płytkę z lampy, widać że jest jest przejście dla masy i świateł pozycyjnych do kostki.
- przełącznik świateł, na pinach 58L/R jest przejście do pinu 30 przy włączeniu świateł pozycyjnych

Do sprawdzenia:
- napięcie na kostce w lampie
- skrzynka bezpieczników w kabinie

Czy do pozycyjnych jest zastosowany jakiś przekaźnik ??
Z przodu obie pozycje się świecą.

Zasady postowania